Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. november 17., szombat, Mi, hol, mikor?

Székely nagygyűlés
CENTENÁRIUMI NAGYGYŰLÉST szervez a Székely Nemzeti Tanács Sepsiszentgyörgy főterén november 18-án, vasárnap 13 órától. Megemlékeznek a száz éve alapított Székely Nemzeti Tanácsról, de a rend és a szabadság érdekében is szólnak a meghívottak, illetve közösségünk jogfosztottságáról. A székelyek nagy menetelése megmutatta: közös erővel nagy dolgokra vagyunk képesek. Legyünk ismét együtt a székelyek nagygyűlésén!

AUTÓBUSZOK. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt – csatlakozva a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéséhez – autóbuszokat indít azok számára, akik részt kívánnak venni a tömegrendezvényen. Az EMNT Demokrácia-központokban, valamint telefonon is várják azok jelentkezését, akik részt szeretnének venni a székely nagygyűlésen. A buszos utazásra az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni: Kézdivásárhelyen személyesen a 44-es udvartér 1. szám alatt vagy a 0267 360 006-os és a 0744 596 051-es telefonon; Baróton személyesen a Szabadság utca 11. szám, 7-es tömbház, A lépcsőház, 5-ös ajtónál vagy a 0267 377 790-es telefonon.

 

Szoboravatás Bereckben
Gábor Áron-szoboravatás lesz Bereckben ma a Gábor Áron szülőháza helyén álló emléktáblás ház előtt. A rendezvény szervezője Juhos Gábor budapesti maratonfutó, a ház jelenlegi tulajdonosa. A program: 12.45-től gyülekezés a ház udvarán és az utcai gyalogjárdán az út mindkét oldalán; 13-tól beszédet tart Dimény Zoltán, Bereck polgármestere, Turi Török Tibor, az alkotó szobrászművész, Fehér László, Háromszék szenátora, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke; 14.30-kor leleplezik a szobrot, műsort mutat be a berecki Comenius Általános Iskola; ezt ökumenikus egyházi áldás követi Bardócz Csaba református lelkipásztor (Ikafalva) és Csomós László plébános (Bereck) részvételével.

 

Színház
A SZÉKELYUDVARHELYI TOMCSA SÁNDOR SZÍNHÁZ ma és vasárnap 19 órától a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében vendégszerepel Matei Vișniec Migránsook című darabjával. Rendező: Zakariás Zalán.

 

Tánc
TÁNCHÁZ. A Székely Nagycsaládosok Tündérvár Egyesülete szervezésében vasárnap 16–19 óráig a Kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében moldvai táncházba várnak gyermekeket és felnőtteket. Táncoktató: Ürmösi-Incze Hunor és Ürmösi-Incze Mária Terézia. A belépés ingyenes.

 

Szent Erzsébet-gyűjtés
A betegek megsegítésére, az őket támogató otthoni beteggondozó szolgálat fenntartására gyűjt vasárnap, Szent Erzsébet napján a Gyulafehérvári Caritas. Otthoni beteggondozó szolgálatát a szervezet áldozatos munkával évtizedek alatt építette ki, munkájukat azonban az utóbbi időben inkább ellehetetleníti a következetlen állami támogatói rendszer és a nem megfelelő jogszabályozás. Ezért minden kis forrásra szükség van, hogy a rászoruló idősek és betegek ápolása terén végzett munkájukat folytatni tudják. Erdély templomaiban erre a célra november 18-án gyűjtenek adományokat. Adományokat várnak a helyi Caritas-képviseleteken is, illetve a Gyulafehérvári Caritas adománygyűjtő bankszámláján (számlaszám: RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006, BCR Alba Iulia. Számlatulajdonos: Caritas Alba Iulia, adóazonosító szám: 4562770.

 

Könyvbemutató
A VÁRADI PÉTER PÁL–LŐWEY LILLA szerzőpáros Erdély, Bihar-hegység – A Király-hágótól a Bihar-hágóig / A települések szórványmagyarsága című albumát és a 2019. évi, az Erdélyi Helikonra emlékező falinaptárt Sepsiszentgyörgyön vasárnap 10 órától a Vártemplomban, 16 órától a Erdélyi Művészeti Központban (Lábas Ház) mutatják be.

 

Gombanap a múzeumban
A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében ma gombanapot tartanak. A program 8.45-kor kezdődik sugásfürdői gombásztúrával (gyülekező a sepsiszentgyörgyi belvárosi buszmegállóban, rossz idő esetén elmarad). A délutáni program 13.30-tól kezdődik. A rendezvényen a részvétel ingyenes. Részletes program a tegnapi lapszámunk 3. oldalán, illetve a www.sznm.ro és www.gombasz.ro honlapokon.

 

Tari Annamária Sepsiszentgyörgyön
Tari Annamária magyarországi pszichológus ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében gyerekekről és fiatalokról szóló pszichológiai előadást tart Mindennapi életünk – Örömök és szorongás címmel.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11-től Luis és a Zűrlények magyarul beszélő és Legendás állatok – Grindelwald bűntettei románul beszélő; 16.30-tól A Moromete család 2. (román filmdráma); 18.30-tól Bohém rapszódia román felirattal, 18.45-től Az élet maga román felirattal, 21-től A Hunter Killer-küldetés magyarul beszélő; 21-től Ami nem öl meg román felirattal. Vasárnap: 11-től Jönnek a kacsák magyarul beszélő és Elliot, a legkisebb rénszarvas  románul beszélő; 16.15-től Legendás állatok – Grindelwald bűntettei románul beszélő; 16.30-tól Ajándék, A Bármicvó fiúk – magyar rövidfilmek, utána közönségtalálkozó a filmek alkotóival – házigazda: Lázár-Prezsmer Endre, illetve Szebeni Zsuzsanna, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője, valamint Gödri Miklós, a film egyik főszereplője; 18.45-től Climax román felirattal; 19-től Lajkó – Cigány az űrben román felirattal; 20.45-től Bohém rapszódia román felirattal és A Moromete család 2. (román filmdráma).

 

Hitvilág
ÚJRANYOMTATOTT VIZSOLYI BIBLIA. Vasárnap 13 órakor a szárazajtai református templomban ünnepi istentiszteleten kerül sor a korhű eszközökkel újranyomtatott Vizsolyi Biblia átadására. Fő támogató Ajtai Gábor, jelen lesz Daruka Mihály, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum vezetője.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Csíki utcai 231-es Dona (telefon: 0372 407 231, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig az 1918. december 1. úti Adonis (0267 324 903); Kézdivásárhelyen hétvégén a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); hétfőtől a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), ma 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Ba­róton ma 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap a Sport utca 3/1/I/1. alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Röviden
A CUKORBETEGSÉG VILÁGNAPJA alkalmából szervezett rendezvényen ma 10 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermé­ben dr. Vay Enikő osztályvezető főorvos, belgyógyász főorvos, endokri­nológus és dr. Albert Kinga allergológus és klinikai immunológus szakorvos tart előadást.
KORONA-EST. A Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állományának szervezésében ma 18 órától a kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában vitéz Vesztergám Miklós író tart előadást a Szent Koronáról, majd tárogatóművészként is bemutatkozik.
A KRIZA JÁNOS ORSZÁGOS BALLADAMONDÓ, BALLADAÉNEKLŐ ÉS MESEMONDÓ VERSENYT november 16–18. között tartják Sepsiszentgyörgyön. A megnyitó ma 9 órakor kezdődik a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, a rendezvény ugyanott zárul vasárnap 10 órakor. Ma 16–18 óráig a Művész moziban filmvetítés és beszélgetés Bán József rendezővel Az év lagzija című dokumentumfilm kapcsán.
A SZÉKFÖLDI MAGYAR NAPOK idei rendezvénysorozata Hidvégen zárul, ahol ma 18 órakor kezdődik a műsor a kultúrotthonban.
HAGYOMÁNYOS TERMÉKVÁSÁRt tartanak vasárnap 9 órától Kovásznán a SuperCOOP előtti parkolóban.
NYUGDÍJAS BÁL. Erzsébet–Jolán–Katalin nyugdíjas bál lesz Sepsiszentgyörgyön a Park vendéglőben vasárnap 18 órától az Aranyszívek szervezésében.
a XXVI. ERDŐVIDÉKI KÖZMŰVELŐDÉSI NAPOKAT a baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület társszervezőjével, az Erdővidék Múzeumával együtt november 19–24. között szervezi meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2018-11-17: Emlékezet - :

Illyés Elemér: Erdély változása 28. (Népesedési gondok)

A mai Románia, illetve Erdély területén a magyar etnikum egy része csaknem zárt tömegben, más része még jól elhatárolható tájegységekben, de már a román néppel vegyesen, ezenkívül szórványokban, városokban vagy a Kárpátokon túl, az Ókirályság területén él. A következőkben a rendelkezésemre álló részletfelmérések és retrospektív összehasonlítások alapján megkísérlem a romániai magyarság mai (1976), megközelítően pontos létszámát meghatározni. A hivatalos statisztika nem mindig megbízható adatait megkerülve, indirekt úton próbálok következtetéseket vonni a nemzetiségileg egységes, de különböző tájegységek népesedési számai segítségével.
2018-11-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, testvér, nagymama, sógornő, nagynéni, anyatárs, anyós, keresztmama, rokon, a kőröspataki
SONKA ERZSÉBET
(szül. KELLÁN)
életének 67., özvegységének 31. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2018. november 17-én, szombaton 12.30 órakor lesz a kőröspataki ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt fél órával.
A gyászoló család
4308937