Elszalasztott lehetőség?

2018. november 19., hétfő, Belföld

A schengeni övezethez való csatlakozás lehetett volna Románia egyik célkitűzése arra az időszakra, amíg betölti az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnökségét – jelentette ki szombaton Brassópojánán Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

„Én azt szerettem volna, hogy Románának, Európa általános érdekein túl, saját célkitűzései legyenek, amit megpróbáljon elérni azalatt, amíg betölti az EU soros elnöki tisztségét. (...) Ilyen lehetett volna például az ország csatlakozása a schengeni övezethez. (...) Én úgy láttam, hogy a többi országnak, amelyek betöltötték az elnökséget, szintén voltak saját céljaik, ezt Románia is megtehette volna” – mondta Popescu-Tăriceanu. Véleménye szerint a létező „intézményi szakadás” miatt Romániának nem sikerül majd kihasználnia az elnökségből adódó előnyöket. A schengeni csatlakozást több uniós ország attól tette függővé, hogy Bukarest teljesíti-e a 2007-es EU-csatlakozásakor aláírt vállalását: felszámolja az igazságszolgáltatásban tapasztalható hiányosságokat. Erre máig sem került sor, ezért vétózzák meg sorra Románia csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségbe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2018-11-19: Belföld - :

Hírsaláta

KISEBBSÉGI JOGOKRÓL, ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉSRŐL született újabb átfogó, a romániai magyarság helyzetét vizsgáló kötet.
2018-11-19: Belföld - :

Kölcsön, de mire?

A kormány kölcsönöket vesz fel a bankoktól, de egyetlen beruházást sem kezdett meg az utóbbi években – jelentette ki szombaton máramarosszigeti sajtóértekezletén Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) elnöke.