Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tudomány és művészet

2018. november 22., csütörtök, Közélet

Ha nem is a tudományok központja, de Sepsiszentgyörgy – ha szerényen is – támogatja a tudományosságot. Legalább­is a magyar tudomány napjának megünnepléséről immár évek óta gondoskodik az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság helyi fiókszervezete – így történt ez szerda délután is, amikor késve bár, de mégiscsak megemlékeztek november 3-áról.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

1825-ben ugyanis e napon határoztak a magyar rendek a pozsonyi országgyűlésen a Magyar Tudós Társaság életre hívásáról, Széchenyi István birtokainak egyévi jövedelmét ajánlotta fel az intézmény létrehozására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. A Magyar Tudósok Világtalálkozóján, 1996-ban merült fel, hogy ezt a napot a magyar tudomány napjaként kellene számontartani, következő évben meg is ünnepelték, hivatalosan 2003 óta számít jeles napnak – mindezt Para Zoltán EMT-alelnök ismertette a Székelyföldi Vadászati Múzeum alagsori, kálnoki Bedő Albertről elnevezett termében tartott előadás felvezetőjében.

Az előadás meg, amelyet a szűknek bizonyuló teremben összegyűltek végignézhettek-hallgathattak, rendkívül érdekesnek bizonyult, hiszen József Álmos nyugalmazott tanár ezúttal nem helytörténészi tudását, hanem a vizuális művészetek mögé betekintő, azok műszaki hátterét megérteni és megértetni kívánó érdeklődését osztotta meg a hallgatósággal, a művek létrejöttének tudományos-technikai magyarázatára dr. Pető Mária fizikust, a Székely Mikó Kollégium tanárát híva segítségül.

A bőséges képanyaggal kísért előadás során többek közt bemutattak torzítással készült művészi alkotásokat, lehetetlen testekről készült képeket, az optikai művészet – op-art – jeles példáit, sztereo­gramban rejlő formák felismerésére buzdítottak, szó volt a fraktálok mibenlétéről és felhasználhatóságáról, a fényművészet pályafutásáról a fotogramtól a hologramon át az épületvetítésig, de még a makro- és mikrovilág rögzített jelenségeinek művészi megjelenítése is terítékre került.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1079
szavazógép
2018-11-22: Közélet - Bokor Gábor:

Óvoda épül Kommandón

Kommandón a Szent Erzsébet-búcsú alkalmával került sor az újonnan épülő óvoda alapjának megáldására. Misét celebrált Kakucs Ferenc esztelneki ferences szerzetes, jelen volt az építkezést finanszírozó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) székelyudvarhelyi irodájának vezetője, Geréb László.
2018-11-22: Közélet - Fekete Réka:

Allergiás gyermekek védelmében

Az egészségügyi és oktatási minisztérium közös rendeletben szabályozza, hogy azokban az oktatási intézményekben, amelyek nyilvántartásában allergiás betegségben szenvedő óvodás, illetve iskolás szerepel, az orvosi és fogorvosi rendelőjük köteles beszerezni az allergiás roham esetén beadható sürgősségi injekciót. A rendelet nem tér ki arra, hogy említett betegségről minden szülőnek nyilatkoznia kellene, akkor is, ha gyermeke egészséges – több háromszéki tanintézmény mégis ezt kéri a szülőktől.