Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Allergiás gyermekek védelmében

2018. november 22., csütörtök, Közélet

Az egészségügyi és oktatási minisztérium közös rendeletben szabályozza, hogy azokban az oktatási intézményekben, amelyek nyilvántartásában allergiás betegségben szenvedő óvodás, illetve iskolás szerepel, az orvosi és fogorvosi rendelőjük köteles beszerezni az allergiás roham esetén beadható sürgősségi injekciót. A rendelet nem tér ki arra, hogy említett betegségről minden szülőnek nyilatkoznia kellene, akkor is, ha gyermeke egészséges – több háromszéki tanintézmény mégis ezt kéri a szülőktől.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Dr. Lucia Șereș, a háromszéki családorvosok egyesületének elnöke lapunknak elmondta, alig ért véget a testnevelési igazolások miatti roham a családorvosi rendelőkben, a szülőket máris útra tették az óvodák és iskolák, és fölöslegesen járatják olyan papírokért, amelyekre nincs szükség. Șereș doktornő szerint egyes tanintézmények félreértették az allergiás gyermekek védelmében hozott rendeletet. Ez ugyanis allergiás rohamok kezelésére alkalmas sürgősségi injekciók beszerzésére vonatkozik, nem pedig az orvosi igazolások felhalmozására.

Egy sepsiszentgyörgyi szülő lapunknak azt mondta, az iskola azt kérte tőle, nyilatkozzon, hogy gyermeke allergiás-e vagy nem, egy másik anyuka arról számolt be, az óvoda arra kérte: közölje írásban, hogy beadhatják-e gyermekének a sürgősségi injekciót, ha allergiás rohama lesz. A kialakult helyzet tisztázása érdekében dr. Lucia Șereș leszögezte: az az iskola vagy óvoda, amelynek nyilvántartásában szerepel allergiában szenvedő gyermek, erről már a tanév elején értesült, hisz a szülők kötelessége bejelenteni az ilyen esetet, fölösleges minden szülőt járatni a semmiért, ráadásul nagyon kevés iskolában van orvosi rendelő, tehát az allergiás gyermek ellátása a családorvosra hárul.

Érdeklődésünkre Kiss Imre főtanfelügyelő elmondta, a szóban forgó átiratot októberben kapták az oktatási minisztériumtól, továbbították a tanintézményeknek, és abban valóban nem szerepel semmilyen, a szülőket közvetlenül érintő rendelkezés.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 618
szavazógép
2018-11-22: Közélet - Váry O. Péter:

Tudomány és művészet

Ha nem is a tudományok központja, de Sepsiszentgyörgy – ha szerényen is – támogatja a tudományosságot. Legalább­is a magyar tudomány napjának megünnepléséről immár évek óta gondoskodik az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság helyi fiókszervezete – így történt ez szerda délután is, amikor késve bár, de mégiscsak megemlékeztek november 3-áról.
2018-11-22: Belföld - :

Sikeres EU-elnökséget (Tajani Bukarestben)

Az Európai Parlament (EP) Románia és az Európai Unió számára egyaránt sikeres román EU-elnökséget szeretne – jelentette ki tegnap Antonio Tajani, az EP elnöke, aki népes brüsszeli küldöttség élén érkezett Bukarestbe, hogy az uniós elnökség január 1-jei átvételéről tárgyaljon a román kormánnyal. Az EP elnöke Viorica Dăncilă kormányfővel és Klaus Iohannis államfővel is megbeszélést folytatott, de a parlamentbe is ellátogatott.