Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Lefoglalnák az olaszok az Aquariust

2018. november 22., csütörtök, Világfigyelő

Veszélyes hulladékkezelés vádjával a szicíliai Catania ügyészsége elrendelte az Orvosok Határok Nélkül (Msf) és az Sos Méditerranée szervezet Aquarius nevű közös hajójának a lefoglalását.

Az ügyészség szerint az Aquarius veszélyes, fertőző hulladékot rakott ki olaszországi partokon, megszegve az ezek tárolására és feldolgozására vonatkozó szabályokat, és ezzel egészségügyi vészhelyzetet teremtett.

Az Aquarius szeptember óta a franciaországi Marseille kikötőjében vesztegel, mivel Gibraltár után Panama is megvonta a hajózási engedélyét. Korábban, 2015-től folyamatosan a földközi-tengeri mentési műveletekben vett részt, és Líbiából a dél-olaszországi partokra hozta a migránscsoportokat. Az olasz hatóságok szerint azonban a hajó nemcsak illegális bevándorlókat, hanem illegális hulladékot is partra tett Szicília, a délolasz Calabria, Puglia és Nápoly tizenegy különböző kikötőjében. Az olasz pénzügyőrség és rendőrség utóbbi két évben végzett vizsgálata rámutatott, hogy az Aquarius mintegy 24 ezer kilogram, egészségügyi szempontból veszélyes és fertőző hulladékot szállított Olaszországba: arról a hulladékról van szó, amelyet a hajó érkezés után az olaszországi kikötőkben hagyott hátra, vagyis többnyire fertőzésveszélyes, véres ruhadarabo­kat, amelyeket a tengerből kiemelt betegek, sebesültek viseltek. Ezeket a ruhaneműket speciális tárolókban kellett volna partra helyezni, elszállítani és megsemmisíteni. Ehelyett – a költségeket megtakarítva – normális háztartási hulladékként tüntették fel ezeket, egyszer sem jelentve be a hatóságoknak, hogy egészségre veszélyes hulladékról van szó. Az olasz hatóságok szerint 44 esetben bizonyítható, hogy az Aquariusról veszélyes hulladék jutott be Olaszországba.

Az ügyészség 24 személy ellen indított vizsgálatot, köztük vannak az Msf és az Sos Méditerranée olasz, francia, holland, német és más nemzetiségű felelősei, valamint az Aquarius ukrán kapitánya is.

Ezenkívül 460 ezer eurós bírságot szabtak ki a két szervezetre. Az olasz hatóságok az Aquarius telefonbeszélgetéseinek lehallgatásával és elektronikus levelezésének ellenőrzésével készek bizonyítani, hogy a két szervezet „rendszeresen, előre kitervelten távolította el a hajóról az illegális hulladékot”. Olasz adatok szerint az Aquarius által Olaszországba szállított több mint 21 ezer migránsból több mint ötezer betegként érkezett: tébécések, bárányhimlősek, gyulladásos betegségben szenvedők, nyílt sebeket viselők voltak közöttük. Ruháik az olaszországi kikötők hulladéktárolóiba kerültek, bármilyen elővigyázatossági lépés nélkül.

Az ügyészi vizsgálatot Carmelo Zuccaro cataniai ügyész vezeti, aki 2015 óta vizsgálja a két szervezet mentési műveleteinek szabályosságát. Zuccaro ügyész vetette fel elsőként, hogy a földközi-tengeri NGO-k – az embercsempészekkel összejátszva – mentés helyett az illegális bevándorlást segítik.

Az Msf kedden Rómában tartott sajtótájékoztatóján rágalmazási hadjáratnak nevezte az olasz ügyészség újabb vizsgálatát, hangsúlyozva, hogy ennek célja az Msf orvosi-mentési szolgálatának bűncselekményként való feltüntetése. Hangsúlyozta, hogy az Aquariust az olasz egészségügyi szervek mindig átvizsgálták, és az esetleges fertőzésveszély megelőzése az olasz hatóságok hatáskörébe tartozott. Az Aquariusnak jelenleg libériai felségjelzése van, de ezzel nem tudnak mentési munkát végezni.

Az olasz Mediterraneo, az egyetlen olyan szervezet, amely még mentést végez a Földközi-tengeren, kedden bejelentette, hogy a líbiai parti őrség fegyveres akcióban eltávolította azt a 79 személyt, akik napok óta egy Miszráta kikötőjében állomásozó teherhajó fedélzetén tartózkodtak, és nem voltak hajlandóak önként elhagyni azt. A teherhajó november 8-án mentette ki a tengerből a csoportot, és visszaszállította őket Líbia partjaira.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 141
szavazógép
2018-11-22: Világfigyelő - :

Gruevszki kiadatását kéri Macedónia

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatását kérte Szkopje Budapesttől – közölte a szkopjei sajtó. A macedón kormány kedd délután küldte el a kiadatási kérelmet Magyarországnak. Közben Szijjártó Péter magyar külügyminiszter leszögezte: Gruevszkinak három határt kellett átlépnie, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt.
2018-11-22: Belföld - :

Hatékonyabb lesz a kárpótlás (Új vadászati törvény)

Biztonságosabb, egyszerűbb és hatékonyabb vadászati törvényt fogadott el a képviselőház tegnap, és ebben az RMDSZ javaslatai is benne vannak. Az új törvényt Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője előrelépésnek tartja, hiszen megtéríti a vadkárokat, és azokban az esetekben is kárpótlást nyújt, ha egy személy vadállat támadásának áldozatává válik. A jogszabály a Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követően lép érvénybe.