Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gruevszki kiadatását kéri Macedónia

2018. november 22., csütörtök, Világfigyelő

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiadatását kérte Szkopje Budapesttől – közölte a szkopjei sajtó. A macedón kormány kedd délután küldte el a kiadatási kérelmet Magyarországnak. Közben Szijjártó Péter magyar külügyminiszter leszögezte: Gruevszkinak három határt kellett átlépnie, hogy Magyarországra jusson, és mindhárom esetben teljesen szabályosan tette ezt.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetésének letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. Múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy kérelmét kedvezően bírálták el, és megkapta a menekültstátuszt. A Facebookon Gruevszki azt írta, kérelme átadásakor beszámolt arról, hogy hazájában az új szociáldemokrata kormány üldöztetésének van kitéve. A kormány szerinte nem demokratikus eszközöket használva és a macedón ügyészségi és bírói rendszerrel is visszaélve meg akarja fosztani a szabadságától.

A macedón kormány közleményben reagált Gruevszki állításaira. Közölték, hogy Nikola Gruevszkit jogerősen ítélték el, nyilvános és átlátható eljárás során, és ellene továbbra is több bírósági eljárás és nyomozás folyik. Nikola Gruevszki rendőri védelem alatt állt, ehhez ugyanis joga volt korábbi miniszterelnökként, és soha nem jelentette, hogy fenyegették volna az életét. A macedón kormány állítása szerint nincs bizonyíték arra, hogy politikai üldöztetésnek vagy életveszélyes fenyegetésnek lett volna kitéve, és egyetlen kormányzati intézmény sem fenyegette meg. „Ezért úgy véljük, hogy Gruevszki egyetlen célja az igazságszolgáltatás elkerülése volt” – olvasható a kormány közleményében.

A macedón kormány azt is közölte, hogy a kiadatási kérelmet minden szükséges dokumentummal és a jogerős ítélettel együtt küldte el Magyarországnak. Hozzátette: azt várja, hogy a budapesti hatóságok feltétel nélkül elfogadják a kérelmet, és európai uniós, illetve NATO-tagországként a nemzetközi joggal összhangban lehetővé teszik Gruevszki visszatérését Macedóniába, hogy letölthesse börtönbüntetését és feleljen az ellene felhozott további vádakra. Macedónia jogállam, ezért bárkinek, akiről bizonyítást nyert, hogy megszegte a törvényt, és akit jogerősen elítéltek, felelnie kell a tetteiért – áll a közleményben.

Szijjártó Péter tegnapi sajtótájékoztatóján visszautasította, hogy magyar diplomaták részt vettek volna bármiféle „csempészetben vagy menekítésben”.

Először a tiranai magyar nagykövetségen találkoztak Gruevszkivel, ekkor értesültek a menedékkérelméről. Kérdésre Szijjártó Péter elmondta, nem tud arról, hogy macedón belpolitikai háttéralku eredménye lenne az, hogy Nikola Gruevszki elhagyta Macedóniát. Az ügyben folyamatos a párbeszéd Macedóniával – tette hozzá Szijjártó Péter, aki kapcsolatban áll macedón partnerével, ahogy Pintér Sándor belügyminiszter is. A politikus elmondta, hogy legközelebb a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik a macedón diplomácia irányítójával. Megjegyezte: az uniós külügyminiszterek hétfői ülésén senki nem vetette fel az esetet. Máskor is történt már olyan, hogy menekültstátuszt kértek és kaptak más országok volt kormánytagjai – érvelt, leszögezve: tárcájának nincs dolga az ügyben, hiszen nem hozzá tartozik az a hatóság, amely döntést hozott Gruevszkiről.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 226
szavazógép
2018-11-22: Belföld - :

Sikeres EU-elnökséget (Tajani Bukarestben)

Az Európai Parlament (EP) Románia és az Európai Unió számára egyaránt sikeres román EU-elnökséget szeretne – jelentette ki tegnap Antonio Tajani, az EP elnöke, aki népes brüsszeli küldöttség élén érkezett Bukarestbe, hogy az uniós elnökség január 1-jei átvételéről tárgyaljon a román kormánnyal. Az EP elnöke Viorica Dăncilă kormányfővel és Klaus Iohannis államfővel is megbeszélést folytatott, de a parlamentbe is ellátogatott.
2018-11-22: Világfigyelő - :

Lefoglalnák az olaszok az Aquariust

Veszélyes hulladékkezelés vádjával a szicíliai Catania ügyészsége elrendelte az Orvosok Határok Nélkül (Msf) és az Sos Méditerranée szervezet Aquarius nevű közös hajójának a lefoglalását.