Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mit jelent a kiszolgáltatottság?

2018. november 23., péntek, Nyílttér

Rá vagy utalva a környezetedre az alapvető szükségletek megoldásához is (ágytál, mosakodás). Sajnos, már volt ilyen tapasztalatom. Hogyan éltem meg? Mondanom sem kell, nagyon kínosan.

Sokszor azt gondoljuk, hogy mindig képesek leszünk ellátni magunkat – ezért is fontos tudatosítani, hogy miket él át a beteg ebben a helyzetben, amikor másokra van utalva a kórházban: nővérekre, orvosokra, hozzátartozókra. Bármilyen nagynak érezzük magunkat, egyik percről a másikra az orvosból vagy más egészségügyi alkalmazottból is kiszolgáltatott beteg lehet. Nagyon fontos, hogy aki ilyen szakmában dolgozik, törődést, részvétet tudjon átadni. Én megkaptam a kórház minden osztályán: sürgősségen, röntgenen, ortopédián, mentőállomáson. Ekkor, a saját betegágyamon éreztem meg igazából, hogy mit jelent minden beteghez megfelelőképpen közeledni.

Amikor szorult helyzetbe kerülünk, mindenki segítségét kérjük, az égiektől kezdve a környezetünkig. Saját lelki szemeim előtt a szüleim is megjelennek, édesapám biztató mosolya, édesanyám reményt keltő tekintete segítségemre van még haláluk után is. Tapasztalatom azt mondatja velem, hogy ha bármi – akár baleset – miatt betegállományba kényszerülünk, próbáljuk elfogadni az új helyzetet, még akkor is, ha nehéz, ha sokszor könnyezünk. Ez az első és legfontosabb feladatunk – de természetesen akkor érvényes, ha tudunk dönteni, gondolkodni. Ha a lélek gyümölcseit használjuk – a szeretetet, az örömöt, a békességet, a béketűrést, a jóságot, a hűséget, a szelídséget –, akkor már jó úton járunk. Hívő orvosként és betegként is megtapasztaltam ezt.

A kiszolgáltatott helyzet túlhaladása már egy konkrét eredmény, egy újabb remény, ami miatt érdemes továbbmenni és legalább egy elismerő mo­sollyal nyugtázni mindazt, amit a környezetem, a családom, a gyermekem tett értem.

Dr. Gáll Anna

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2018-11-23: Nyílttér - :

Sajtkészítés, túra és kastélylátogatás

A sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola VI. C és VIII. B osztálya a Háromszéki Közösségi Alapítvány jóvoltából közös osztálykiránduláson vett részt november közepén.
2018-11-23: Nyílttér - :

Óvjuk meg iskoláinkat!

Talán nem ültem volna gép elé, ha az iskolaügyben felröppent legújabb hírek nem ejtettek volna gondolkodóba. Az biztos, az utóbbi években éppen elég alkalmunk volt bosszankodni amiatt, hogy támadások érik iskoláinkat, s bizony meg kell kapaszkodnunk, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, amelyből aztán tényleg nehéz lesz kikecmeregni.