A sürgősségen csattannak az alapellátás hiányosságai

2018. november 23., péntek, Közélet

A megyei kórház mellett működő járóbeteg-rendelőkben nincs estig tartó rendelés, a családorvosi hálózatban nem működik hétvégi ügyelet, ezért olyan esetekben is a kórház sürgősségi osztályát keresik fel az emberek, amikor ellátásuk nem igényel sürgősségi beavatkozást. Ha pedig valaki beteg gyermekkel érkezik a sürgősségre, az ötödik emeleti gyermekosztályon ügyeletet teljesítő orvoshoz irányítják. Dr. Antal Álmost, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatóját a sürgősségi ellátás nehézségeiről kérdeztük.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A kórházigazgató szerint egy jól működő alapellátási rendszerben a jelenleginél sokkal több problémát megoldanak, és csak a súlyos esetek kerülnek a sürgősségre. Ez ellenben azt feltételezné, hogy a családorvos mellett az asszisztensen kívül ott legyen egy védőnő, egy epidemiológus és egy orvosírnok, egy ilyen csapat sok mindent meg tudna oldani – mondotta. Az igazgató hangsúlyozza, a gyermekek ellátásában nélkülözhetetlen lenne a védőnőhálózat visszaállítása. Régen a védőnők közvetlenül tartották a kapcsolatot a családokkal, sok mindenben tudtak segíteni, ha a gyermek megbetegedett. Ha a családorvosi rendelőben délelőtt és délután is ott lenne legalább a védőnő, lenne akihez fordulni, és az anya, aki a legjobban ismeri a gyermekét, elmondaná a védőnőnek, hogy mi a baj a gyermekével, hogy érzi magát, milyen tünetei vannak, és ha nem muszáj, nem tennék ki traumának azáltal, hogy a kórházba szállítják – ecsetelte a kórházvezető.

Gyermeksürgősségi osztály hiányában jelenleg a gyermekosztályon ügyeletet teljesítő orvos látja el a sürgősségre érkező gyermekpácienseket is, ez ellenben közös ügyeleti vonal a gyermekfertőzővel, így tulajdonképpen három feladatkörben kell szolgálatot teljesítenie az orvosnak. Ráadásul a megyei kórházban az ötödik emeleten működik a gyermekosztály, oda kell vinni a beteg gyermeket, és ez mind késleltetheti a beavatkozást.

Kérdésünkre, hogy ilyen körülmények között megfelelő-e a gyermekek sürgősségi ellátása, dr. Antal Álmos elmondta, ha súlyos esetről van szó, az ügyeletes gyermekorvos hívásra elhagyhatja az osztályt és azonnal a sürgősségre megy. A gyermekosztályon folyamatos a beutalt gyermekek követése, ott ritkán fordul elő, hogy a beteg gyermek állapota hirtelen sürgősségi esetté váljon, de ha éppen olyankor lépne fel valamilyen probléma, amikor az ügyeletes orvos a sürgősségi osztályon tartózkodik, az osztály alkalmazottjai jól felkészültek, el tudják látni a pácienst – szögezte le a kórházigazgató.

Antal doktor szerint a lehető legtöbbet meg kell tenni a beteg gyermekek ellátásáért kórházon kívül, mert felnőttek között, kórházi környezetben minden gyermek szorong. Kiemelte, a megyei kórháznak nincs külön liftje gyermekek számára, így ugyanazzal a felvonóval szállítják a gyermekeket is, mint a felnőtteket, és előfordulhat, hogy felnőtt beteg, orvos, asszisztens is éppen akkor tartózkodik abban a kis térben, és ettől megijedhet a gyermek.

A sürgősségi osztály nem a gyermekpáciensek miatt túlzsúfolt, hanem a családorvosi ügyeleti vonal hiánya miatt, de ez szorosan összefügg az orvoshiánnyal – véli Antal doktor.

Hangsúlyozza, egy súlyos eset ellátása nagy felelősséggel jár, nem elég a puszta kezes vizsgálat, laboratóriumi analízisekre, olykor röntgendiagnosztikai vizsgálatra is szükség van, a sürgős esetek megoldása mindenképp kórházi feladat, de jelenleg a forgalmat azok a páciensek is növelik, akiknek hétköznap délután, este és hétvégén nincs, akihez fordulniuk az enyhébb bajokkal. A páciens beérkezik a sürgősségre, ha krónikus beteg, nem módosítanak a kezelésén, nem veszik el a gyógyszereit, csupán a sürgősségi ellátást biztosítják, ha szükséges, szakorvos is megvizsgálja a beteget, és ha indokolt, beutalják a megfelelő osztályra – mondotta.

Az elmondottakból kitűnik: elengedhetetlen egy új, a jelenleginél korszerűbb, jobban felszerelt, nagyobb befogadó képességű, több orvost foglalkoztató, gyermekrészleggel is rendelkező sürgősségi osztály létesítése. A megyei önkormányzat fenntartóként támogatja ebben a kórházat, a tervek elkészültek, az egészségügyi minisztérium konkrét ígéretet tett a beruházás finanszírozására, de pénz egyelőre nincs. Dr. Antal Álmos sürgősségnek tartja az új sürgősség létrehozását, reményét fejezte ki, hogy a szaktárca mihamarabb eleget tesz az ígéretnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 494
szavazógép
2018-11-23: Máról holnapra - Farkas Réka:

Botrányból botrányba

Ismét sikerült csúcsra járatni a paloták közötti harcot, ezúttal a kormányátalakítás szolgáltatta az okot. A szociáldemokraták szűk két év alatt a negyedik kabinetcserét hajtják végre, pártelnökük aszerint váltogatja a tárcavezetőket, hogy ki mennyire hűséges hozzá, a szakértelem sokadrangú kérdés. Nem véletlen, hogy legtöbbjükről csak akkor hallunk, mikor kinevezik, majd néhány hónap múlva menesztik.
2018-11-23: Közélet - Fekete Réka:

Fontos a családi háttér (Diabétesz-világnap)

A cukorbetegség világnapja (november 14.) idei mottója: A diabétesz és a család. Sidó Zita asszisztens ezzel a gondolattal köszöntötte szombaton a szervezők nevében a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium zsúfolásig megtelt konferenciatermében jelenlévőket, ahol szakorvosi előadások hangzottak el, a résztvevők kötetlenül beszélgettek cukorbetegségből adódó problémáikról, a tombolajegyek tulajdonosai nyereménycsomagokkal gazdagodtak. A Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete, valamint a Sweet Life Egyesület szervezésében tartott rendezvény a hagyományos közös ebéddel zárult.