Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Botrányból botrányba

2018. november 23., péntek, Máról holnapra
Farkas Réka

Ismét sikerült csúcsra járatni a paloták közötti harcot, ezúttal a kormányátalakítás szolgáltatta az okot. A szociáldemokraták szűk két év alatt a negyedik kabinetcserét hajtják végre, pártelnökük aszerint váltogatja a tárcavezetőket, hogy ki mennyire hűséges hozzá, a szakértelem sokadrangú kérdés. Nem véletlen, hogy legtöbbjükről csak akkor hallunk, mikor kinevezik, majd néhány hónap múlva menesztik.

A másik kategória a mindenhez értőké, akik bármilyen fontos minisztériumban bevethetőek. Úgy tűnik, ilyen Lia Olguța Vasilescu is, aki miután jól összekutyulta a bértörvényt, kidolgozott egy ki tudja, milyen jogszabályt a nyugdíjakra, most előbb fő autópályaépítő lett volna, majd mikor Iohannis ezt megvétózta, fejlesztési miniszternek szánják. Igen jó polgármester volt, ott is biztosan helytáll – érvelt kinevezése mellett a miniszterelnök. Nehéz eldönteni, hogy Dragnea jutalmazni akarja-e vagy lehetetlen küldetést szán neki, hogy lejárassa, mielőtt túl erőssé válna.

Tény, hogy sem autópályaépítés, sem fejlesztések terén nem történt túl sok minden az elmúlt esztendőkben, éppen Olguța Vasilescu törvényei vitték el a pénzt a beruházásoktól. Hiába dübörgött a gazdaság, a többletet felemésztette a közalkalmazottak béremelése, a nyugdíjak növelése, ám az ezekből származó pluszpénz javát elvitte az infláció. A világhálón keringő vicc szerint, azért nem lehet miniszter Lia Olguța Vasilescu, hogy saját bőrén is megtapasztalja, milyen sanyarúvá tette a nem állami alkalmazottak életét, kiknek túlnyomó többsége kénytelen minimálbérrel beérni.

S miközben a politikai színtéren áll a bál, folynak a kül- és belharcok, a gazdasági szakértők recesszióval riogatnak, egyre többen mondogatják, a gyakorlatilag elpazarolt növekedésnek vége, lassul a gazdaság, főként az egészségtelen, csak fogyasztásra alapozott bővülése miatt. Már a jegybank elnöke is vészjelzéseket küld, de a kormány füle botját sem mozdítja. Ezt igazolja a legfrissebb költségvetés-módosítás, amely ismét kurtítja a befektetéseket, fizetésekre, megemelt juttatásokra, sűrűn felvett kölcsönök kamataira irányítja a pénzt. Folytatja az egyre biztosabb csőd és válság felé vezető utat, melynek következményeit az állandó sikerpropaganda sem ellensúlyozhatja, de elterelheti róla a figyelmet a folyamatos cirkusz.

Botrányból, politikai adok-kapokból pedig nincs hiány. Most éppen Iohannison a bosszúállás sora. Miután felsorolta, hogy a szociáldemokrata kormányzás szűk két esztendeje alatt hetven politikus fordult meg a különböző minisztériumok élén, kijelentette: majd a december elsejei ünnepségek után gondolkodik azon, kinevezze-e a korábban elutasítottak helyére jelölteket, addig forrjon a levében Dragnea és bandája, akik minden bizonnyal nem késlekednek majd a válaszlépéssel.

Ők el vannak politikai csetepatéikkal, mi pedig „élvezhetjük” a cirkuszt, mert a fő harcosoknak hála, a kenyér, az fogytán.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 141
szavazógép
2018-11-23: Nyílttér - :

Tűnődések a szakoktatásról

Hatvanhárom évet térek vissza az időben, 1955-be, amikor – a hét elemi osztály végeztével – szülői utasításra jelentkeztem felvételire a székelyudvarhelyi Fém- és Faipari Szakiskolába. Számomra a mai napig talány, hogy miért a lakatososztályba vették fel a magasabb jegyűe­ket, és miért lettek bútorasztalosok a gyengébb jegyűek, de esztergályosi oklevéllel is rendelkező édesapám nagyon örült annak, hogy a fémipart helyezték előnybe...
2018-11-23: Közélet - Fekete Réka:

A sürgősségen csattannak az alapellátás hiányosságai

A megyei kórház mellett működő járóbeteg-rendelőkben nincs estig tartó rendelés, a családorvosi hálózatban nem működik hétvégi ügyelet, ezért olyan esetekben is a kórház sürgősségi osztályát keresik fel az emberek, amikor ellátásuk nem igényel sürgősségi beavatkozást. Ha pedig valaki beteg gyermekkel érkezik a sürgősségre, az ötödik emeleti gyermekosztályon ügyeletet teljesítő orvoshoz irányítják. Dr. Antal Álmost, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatóját a sürgősségi ellátás nehézségeiről kérdeztük.