Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gruevszki-ügyMacedónia nem tágít

2018. november 23., péntek, Világfigyelő

Macedónia azt fogja kérni Magyarországtól, hogy vonja vissza a Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek megadott menekültstátuszt, Szkopje ugyanis továbbra sem áll el a kiadatási kérelemtől – jelentette be Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter (fotó). Az ügyben az Európai Bizottság is megszólalt, Magyarországon pedig az ellenzéki pártok kértek magyarázatot a kormánytól a volt macedón miniszterelnök befogadására.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. A múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt. A macedón kormány kedd délután elküldte Gruevszki kiadatási kérelmét Magyarországnak.

A macedón igazságügyi tárca vezetője kiemelte: a szkopjei kormány úgy döntött, kérelmezni fogja a menekültstátusz megadásának visszavonását, mert az hamis állításokon alapul, és ilyen esetben a magyar törvények lehetővé teszik annak visszavonását vagy semmissé tételét. Renata Deszkoszka emlékeztetett: Magyarországnak eddig nem volt gondja azzal, hogy bárkit is kiadjon Macedóniának, és soha nem kérdőjelezte meg a macedón börtönkörülményeket vagy az igazságügy lépéseit. „Nem ez az első alkalom, hogy valakinek a kiadatását kérjük, és reméljük, hogy nem lesz ez az első alkalom, amikor ezt visszautasítják” – fogalmazott.

A macedón kormány közleményben reagált Gruevszki állításaira, miszerint hazájában az új szociáldemokrata kormány üldöztetésének lenne kitéve. Közölték: jogerősen ítélték el, nyilvános és átlátható eljárás során, ellene továbbra is több bírósági eljárás és nyomozás folyik. Szkopje szerint nincs bizonyíték arra, hogy politikai üldöztetésnek vagy életveszélyes fenyegetésnek lett volna kitéve, és egyetlen kormányzati intézmény sem fenyegette meg.

A macedón rendőrség közben őrizetbe vette Szaso Mijalkovot, az ország titkosszolgálatának egykori vezetőjét, mert a hatóságok szerint fennállt annak a veszélye, hogy unokatestvéréhez, Gruevszkihez hasonlóan megszökhet az országból. A volt titkosszolgálati vezető ellen azért folyik eljárás, mert Gruevszki kormányzása idején tömegesen hallgatta le politikusok és közéleti szereplők telefonhívásait.

Európai reakciók is érkeztek a történtekre. Ha megerősítést nyer az, hogy Magyarország politikai menedékjogot adott Gruevszkinek, az EU alapos indoklást vár Orbán Viktor miniszterelnöktől – írta Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos Twitter-üzenetében. Aláhúzta: a jogállamiság továbbra is alapvető elv a tagállamok és az unióhoz csatlakozni kívánó országok számára egyaránt.

Erre Kovács Zoltán budapesti kormányszóvivő Twitter-üzenetben emlékeztette Johannes Hahnt arra, hogy az Európai Bizottság egy 2018. tavaszi, Macedóniáról írt országjelentésében azt írta: fennáll az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás veszélye a nyugat-balkáni országban.

A magyar országgyűlési pártokat is megosztja az ügy. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén adott tájékoztatáskor nem hibázott a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter a testület szerdai rendkívüli ülése után. Szerinte a bevándorlási hivatal precízen, szakszerűen és törvényesen adott tájékoztatást Gruevszki menekültügyi eljárásáról. Mirkóczki Ádám a testület jobbikos elnöke szerint azért hívta össze az ülést, mert a bizottság tekintélyét helyre kell állítani. Halász János, a bizottság fideszes alelnöke kiemelte: Gruevszkit a Soros György által támogatott szocialista kormány üldözi. Azt is tudni, hogy Magyarországnak van egy törvényes joggyakorlata arról, hogy a valóban üldözötteknek menedéket ad. A szocialista Molnár Zsolt elfogadhatatlannak nevezte a kormánypárti képviselők eljárását. Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik a Gruevszki-ügyben – jelentette be Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese. Demeter Márta, az LMP társelnöke az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságainak együttes, rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi az ügyben. Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője kérdésekkel fordult Manfred Weberhez, az Európai Néppárt frakcióvezetőjéhez a Gruevszki-ügyben, többek között azt firtatva, hogy a jog érvényesülésének szellemében járt-e el a magyar kormány, amikor menekültstátuszt adott a korrupció miatt jogerősen elítélt Gruevszkinek.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 391
szavazógép
2018-11-23: Belföld - :

Felszentelik a katedrálist

Vasárnap szentelik fel Bukarestben a Nemzet Megváltása-székesegyházat, az ország legnagyobb – még épülő, de befejezéséhez közeledő – templomát. Az ünnepségre hívek tízezreit várják a román fővárosból és az egész országból.
2018-11-23: Világfigyelő - :

Bezárulnak Nagy-Britannia kapui

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerét körvonalazó politikai megállapodás sok egyéb célkitűzés mellett egyszer és mindenkorra véget vet az EU-állampolgárok megkötések nélküli betelepülésének, ugyanakkor garantálja a már az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jelenlegi jogosultságainak további érvényesülését – mondta tegnap a brit miniszterelnök.