Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bezárulnak Nagy-Britannia kapui

2018. november 23., péntek, Világfigyelő

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerét körvonalazó politikai megállapodás sok egyéb célkitűzés mellett egyszer és mindenkorra véget vet az EU-állampolgárok megkötések nélküli betelepülésének, ugyanakkor garantálja a már az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jelenlegi jogosultságainak további érvényesülését – mondta tegnap a brit miniszterelnök.

Theresa May a politikai nyilatkozat tegnap véglegesített tervezetét ismertette délutáni alsóházi felszólalásában a képviselőkkel, s kijelentette: a szakképzettséget előnyben részesítő majdani új brit bevándorlási szabályozás nem azt veszi figyelembe, hogy ki honnan jött, hanem azt, hogy ki mivel tud hozzájárulni az Egyesült Királyság életéhez. A brit kormányfő alsóházi nyilatkozata előtt nem sokkal jelentették be Brüsszelben, hogy a tárgyalóküldöttségek megállapodtak a majdani kapcsolatrendszer főbb elemeit tartalmazó 26 oldalas nyilatkozat tervezetéről.

Theresa May elmondta a parlamentben, hogy a dokumentum – amelyet a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó 585 oldalas megállapodástervezettel együtt az EU-ban maradó 27 tagországnak is el kell fogadnia – előirányozza egy olyan új szabadkereskedelmi térség létrehozását az EU-val, amelyben nem lennének vámok, illetékek, egyéb pénzügyi terhelések és mennyiségi korlátozások. A politikai nyilatkozat egyik legsarkalatosabb, újnak tűnő eleme utalást tesz alternatív lehetőségekre annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság közötti 499 kilométeres határszakaszon a hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállítása.

A kilépés feltételeiről szóló megállapodástervezetben még az szerepel, hogy szükség esetén egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, tartalékmegoldásként az ír–északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére, arra az esetre, ha a brexit jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig nem jönne létre átfogó megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kétoldalú kereskedelmi kapcsolatrendszeréről. Ezt súlyos bírálatok érik elsőssorban a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexittábora részéről, azzal az érvvel, hogy ennek alapján az Egyesült Királyság meghatározatlan időre „beleragadhat” egy vámuniós mechanizmusba az EU-val úgy, hogy nem tud más országokkal saját kereskedelmi egyezményeket kötni. A majdani kapcsolatrendszerről szóló nyilatkozatban azonban egyértelmű utalás szerepel arra, hogy sem London, sem az EU nem kívánja alkalmazni ezt a tartalékmegoldást, mivel az elsődleges cél az, hogy az átmeneti időszak végére, 2021. január 1-jére érvényben legyen az új kétoldalú kapcsolatrendszer, amely önmagában szükségtelenné tenné a határellenőrzést.

A politikai nyilatkozat tervezetét azonban mindezek ellenére ismét heves bírálatok érték a kormányfői felszólalást követő alsóházi vitában, és elemzői vélemények szerint ez növeli annak a kockázatát, hogy a megállapodástervezetet a londoni parlament nem fogja elfogadni. Az Eurasia Group globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni kutatóműhelyének szakértői tegnap esti gyorselemzésükben közölték: a negatív parlamenti reakciók alapján az eddigi 60 százalék helyett immár 75 százalékosra becsülik annak az esélyét, hogy a brexit-megállapodáscsomagot a londoni alsóház a december második hetére valószínűsíthető szavazáson elutasítja.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 393
szavazógép
2018-11-23: Világfigyelő - :

Macedónia nem tágít (Gruevszki-ügy)

Macedónia azt fogja kérni Magyarországtól, hogy vonja vissza a Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek megadott menekültstátuszt, Szkopje ugyanis továbbra sem áll el a kiadatási kérelemtől – jelentette be Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter (fotó). Az ügyben az Európai Bizottság is megszólalt, Magyarországon pedig az ellenzéki pártok kértek magyarázatot a kormánytól a volt macedón miniszterelnök befogadására.
2018-11-23: Világfigyelő - :

Újabb magyarellenes plakátok Kárpátalján

A fasizmus legyőzésére szólító ukrán nyelvű magyarellenes óriásplakátokat helyeztek el ismeretlenek több helyütt tegnap Kárpátalján – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.