Rekordmennyiségű szén-dioxid a levegőben

2018. november 24., szombat, Magazin

Rekordot döntött a felmelegedést okozó gázok légköri koncentrációja 2017-ben az ENSZ Meteorológiai Világszervezete friss ku­tatása szerint.

Nincs jele annak, hogy az emelkedő trend megfordulna – idézte a BBC hírportálja a szervezet üvegházhatású gázokról szóló új éves jelentését. A szén-dioxid koncentrációja tavaly elérte a 405 ppm-et (az egész milliomod része), ami 3–5 millió éve nem fordult elő. A légköri koncentráció más, mint a kibocsátás, mert arra vonatkozik, ami a levegőben megmarad, miután a szárazföld, a fák és a tengerek a kibocsátott gázok egy részét elnyelték. A levegőben maradó gázok éghajlatra gyakorolt hatása 1990 óta 41 százalékkal nőtt.

A szén-dioxid koncentrációja 2017-ben is növekedett, most 146 százalékkal magasabb, mint az ipari forradalom előtt volt. Egy év alatt kisebb volt a növekedés, mint 2015 és 2016 között, ám majdnem akkora, mint az utóbbi évtized átlagos tempója. „Amikor utoljára, 2–5 millió évvel ezelőtt ilyen magas volt a szén-dioxid koncentrációja, akkor a hőmérséklet 2–3 fokkal melegebb volt, a tengerszint pedig 10–20 méterrel magasabb” – mondta Petteri Taalas, a szervezet főtitkára. Tavaly azért növekedett lassabban a szén-dioxid koncentrációja, mert 2015–2016-ban erős volt az El Nino légköri jelenség hatása, mely sokfelé szárazságot okozott, ezzel csökkent a növények gázmegkötő képessége, így több maradt a gázokból a levegőben.

A kutatók szerint a növekedés lelassulása nem jelenti azt, hogy előrelépés történt a felmelegedést okozó gázok kibocsátásának visszaszorításában.

A betiltott, korábban hűtőközegként használt fluor-triklórmetán (CFC-11) légköri koncentrációjának csökkenése jelentősen lelassult, ami arra utalhat, hogy valahol továbbra is gyártják, vagy egyes termékek előállításakor felszabadul, ám a forrást még nem sikerült azonosítani.

A szén-dioxid mellett a metán és a dinitrogén-oxid a globális felmelegedést okozó gázok közül a legjelentősebb. A légköri metán mintegy 60 százaléka emberi tevékenységből ered. Koncentrációja 257 százalékkal növekedett az iparosodás előttihez képest. A dinitrogén-oxid természetes forrásokból és emberi tevékenységből is származik, koncentrációja nagyjából 122 százaléka az iparosodás előttinek. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 569
szavazógép
2018-11-24: Magazin - :

Pál István Szalonna Károly herceg születésnapján

A brit trón várományosa, Károly herceg 70. születésnapi ünnepségén a Bu­ckingham-palotában játszott Pál István Szalonna és bandája – hangzott el az M5-ös csatorna Kult’30 című műsorában.
2018-11-24: Glossza - Kuti János:

A nagygyűlés kielemzése

Micsoda tragédia, micsoda veszteség! Kedden lemondott a Rea­litatea TV főuszítója, Rareș Bogdan, mert kirúgták két munkatársát. Ki fogja estenként védeni a hont halál- és magyarokat megvető bátorsággal és hergelni a kedves nézőket?