A nagygyűlés kielemzése

2018. november 24., szombat, Glossza
Kuti János

Micsoda tragédia, micsoda veszteség! Kedden lemondott a Rea­litatea TV főuszítója, Rareș Bogdan, mert kirúgták két munkatársát. Ki fogja estenként védeni a hont halál- és magyarokat megvető bátorsággal és hergelni a kedves nézőket?

Különben, sem a Realitatea TV, sem a többi romániai tévéadó nem pocsékolt pénzt arra, hogy tudósítókat küldjön Sepsiszentgyörgyre a székely nagygyűlésre, és csak a B1 televízió foglalkozott érdemben az eseménnyel vasárnap esti műsorában. Az adásban viccelődve elemezgették ki a történteket ahelyett, hogy rögtön követelték volna az ilyesfajta irredenta megnyilvánulások betiltását és a szervezők, tüntetők börtönbe vetését. Sajnos, az adásban szereplők nagy része nem volt elég harcias, de egyikük, Florian Bichir a székelyek követelését hallva kijelentette, hogy a román állam mindent betartott a Gyulafehérvári Nyilatkozatban foglaltakból, és míg a románoknak nem voltak iskolái, és az igaz­ságszolgáltatás nem zajlott román nyelven az egyesülés előtt, mindez most meg van engedve a követelőző magyaroknak.
Szavai ellentmondanak a Román Akadémia elnökének, aki egy korábbi alkalommal azt mesélte el, hogy a románság megmaradása a román falvakon oktató tanítók és pópák áldozatos munkájának eredménye. Kissé csalódtam, mert a B1 TV nem hozta szokásos formáját, hanem felsorolta mindazt, ami elhangzott a legutóbbi Magyar Állandó Értekezleten, hogy mennyivel támogatja a magyar kormány a határon túli és így a romániai magyarokat nemzeti identitásuk megőrzésében (ráadásul a román kormány tudtával!), ami, tegyük hozzá, szöges ellentétben van Románia érdekeivel. Akadt aztán, aki ezt úgy fordította le románra, hogy Dragnea belegyezett a Székelyföld enklavizálásába.

Szerencsére Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt vezére – aki civilben nagy hazafi – bejelentkezett a békés adás közepe felé Magyarországról, a Békés megyei Gyuláról, fokozni a hangulatot, ami sikerült is neki. Gyulán arról szerveztek egy konferenciát, miként szabadította fel a román hadsereg Budapestet a bolsevik uralom alól. (És úgy mellékesen egy beszerzői körutat is tettek, ugyebár.) Ott román nemzetiségű tanárokat akartak kitüntetni, és Tomac úr őszintén, a tényeket nem kendőzve állt elő azzal, hogy a budapesti hatóságok eltiltották a centenárium témájú ünnepségekről a román etnikumú tanárokat.

Mivel sajnos ott sem volt egy szál tudósítójuk, és a stúdióból nem tudtak felhívni egyetlen árva román pedagógust sem, aki megerősítette volna a rettenetes retorziókkal való fenyegetést, ami az adásban szereplők szerint kirúgás lett volna, a dolgoknak egy magyar újság, a Krónika érdeklődött utána. Sajnos, az általuk megkérdezettek határozottan cáfolták a tiltás tényét és Tomac úr vádjait, bizonyosan szintén a megtorlástól való félelmükben. Többek közt egy Tiberiu Juhász nevű, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke és több magyarországi román tanár is állította, hogy hazugság, amit Tomac úr állít. Szerencsére a stúdióban ülők tudták, hogy az említett szervezet csak egy kirakatintézmény, és felvetődött, hogy az a Juhász milyen román lehet, ha magyar neve van? És akkor mi is tehetnénk egy román nemzetiségűt az RMDSZ élére – mondta egyikük. Mert szerintük ugyebár Sabin Gherman is csak egy románul beszélő nem román.

Végül is olyasforma végkövetkeztetést lehetett levonni az adásból, ami tiszta szégyen: hogy Románia követhetné a magyar példát (?!), és segíthetné az ukrajnai és a Szerbiában élő Timoc-völgyi románokat is, akikért most a kisujját sem mozdítja. Lám, a magyarok még az oroszokat is maguk mellé állították, akik szponzorálják a magyar nacionalistákat. (Adevărul 2018. nov. 15.) Ennek következtében „Orbán megpróbál aktív módon megszerezni korábban Magyarországhoz tartozott olyan területeket, mint Kárpátalja, ahol 150 ezer magyar etnikumú személy él, a lakosság kevesebb mint 10 százaléka”.

Románia is az oroszokhoz fordulhatna, és szövetkezve Magyarországgal együtt küzdhetnénk az oktatási és új nyelvtörvény ellen, majd közösen elszakítanánk Kárpátalját az ukránoktól (ahogy Móricka is elképzelte!), hisz ott még több román él, mint magyar. És aztán megosztoznánk rajta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2354
szavazógép
2018-11-24: Magazin - :

Rekordmennyiségű szén-dioxid a levegőben

Rekordot döntött a felmelegedést okozó gázok légköri koncentrációja 2017-ben az ENSZ Meteorológiai Világszervezete friss ku­tatása szerint.
2018-11-24: Élő múlt - :

Lucian Boia új könyve az 1918-as egyesülésről

Az 1918-as egyesülés megünneplése Románia számára természetes. „Legitim, de ugyanakkor magában hordoz némi mítoszt is, olyan mítoszt, amely egyébként minden nemzetnek van. A kritikus hozzáállás érdekében azonban nekünk olyan történelemre, olyan megemlékezésekre, illetve hősi szimbolikára van szükségünk, amely nem tartalmaz sztereotípiákat, illetve előítéleteket. Legalább­is a szakmát tisztességesen gyakorló történészek részéről!” – olvassuk Lucia Boia új könyvének* fülszövegében.