Költségvetés-kiegészítésA szállítástól és az oktatástól is elvesznek

2018. november 24., szombat, Belföld

Jóváhagyta tegnap a kormány az idei második költségvetés-kiigazítást. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter (fotó) szerint az eredetileg megszabott büdzséhez képest 9,5 milliárd lejjel nagyobb bevételt, illetve 10,7 milliárd lejjel több kiadást irányoztak elő.

A tárcavezető rámutatott: a kabinet tartja magát vállalásaihoz, gyakorlatba ülteti a kormányprogramban foglalt gazdasági és szociális intézkedéseket, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tartja a költségvetési hiányt, és nem növeli a GDP-arányos államadósságot, amely jelenleg 35 százalékra tehető, a negyedik legkisebb az EU-ban.
A kiegészítés során egyes minisztériumoktól elvették az általuk fel nem használt pénzt, másoknak pedig többet adtak a korábban tervezettnél. A legtöbb pénzt – 1,16 milliárd lejt – a szállításügyi minisztériumtól vonják el, a kutatási és innovációs minisztérium 228,9 millió, az oktatási minisztérium pedig 198 millió lejjel gazdálkodhat kevesebből. Alapokat vontak el továbbá a művelődési, a távközlési, az európai alapok kezeléséért felelős minisztériumtól, a víz- és erdőgazdálkodási, az üzleti környezetért felelős, valamint a mezőgazdasági minisztériumtól is. Az államelnöki hivatal is kevesebbet kap, a kért tízmillió lejes kiegészítés helyett hat- vagy hétmilliót.

Ezzel szemben a pénzügyminisztérium keretét 2,69 milliárd lejjel toldották meg (ebből 700 millió lejt a kormány tartalékalapjába utalnak), a munkaügyi tárca költségvetését 787 millió lejjel, az egészségügyi minisztériumét pedig 211,5 millió lejjel. Felpótolták továbbá az igazságügyi, a regionális fejlesztési és a belügyminisztérium költségvetését is.

A tegnapi költségvetés-kiegészítés során 1,7 milliárd lejjel nőnek az állami kiadások, és 1,5 milliárd lejjel csökken a vissza nem térítendő európai támogatások önrészére elkülönített keret. A kiadások között a legnagyobb tétel, 994 millió lej az adósságok kamataira megy, 661 millió szociális célokra, 224,2 millió beszerzésekre és szolgáltatásokra, 98,3 millió szubvenciókra, 58,4 millió pedig személyzeti költségekre.

Az idei első költségvetés-kiigazításra augusztusban került sor. Akkor a pénzügyi, a belügyi és az egészségügyi tárcához irányították a többlet jelentős részét, és a Román Hírszerző Szolgálattól, a kutatási, illetve az energiaügyi minisztériumtól vonták el a legtöbb alapot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1486
szavazógép
2018-11-24: Belföld - :

Elfogadhatatlan a Mikó visszaállamosítása

Megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak tartja a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a román legfelsőbb bíróság ítéletét, amellyel jóváhagyták a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium államosítását.
2018-11-24: Belföld - :

Könnyítés orvosoknak

Eltörölték a családorvosi és fogorvosi rendelők, a gyógyszertárak és kisebb laboratóriumok működéséhez szükséges akkreditációs kötelezettséget – a parlament megszavazta az RMDSZ erre vonatkozó tervezetét.