Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elfogadhatatlan a Mikó visszaállamosítása

2018. november 24., szombat, Belföld

Megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak tartja a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a román legfelsőbb bíróság ítéletét, amellyel jóváhagyták a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium államosítását.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A döntés ellen a nemzetpolitikai államtitkárság tegnap közleményben tiltakozott, a jogállamisággal teljes mértékben összeegyeztethetetlennek és az európai szellemiséget nélkülözőnek nevezve az ítéletet, amelyet nemcsak azért tart rendkívül aggasztónak, mert a román állam megkérdőjelezi egy korábban már jogerősen visszaszolgáltatott ingatlan tulajdonjogát, hanem mert precedenst teremthet a romániai egyházi ingatlanok restitúciójában.

Az államtitkárság ezután is mindenben támogatja az Erdélyi Református Egyházkerületet és minden, a romániai restitúciós folyamatban negatívan érintett felet jogos tulajdonáért folytatott harcában, és ehhez minden tőle telhető segítséget kész megadni. Üdvözli az Erdélyi Református Egyházkerület azon döntését, hogy az ügyben a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, és a nehézségek ellenére sem adja fel a küzdelmet saját intézményei­ért, saját tulajdonáért.

„Bízunk abban, hogy a román állam – tekintettel a saját törvényeiben és a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeire – mielőbb konkrét lépéseket tesz a jogbiztonság szavatolása és a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának rendezése ügyében, és határozottan fellép az utóbbi időben egyre sűrűsödő, a Romániában élő nemzeti kisebbségeket érő jogfosztások ellen” – áll a Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár által jegyzett közleményben.

Ez kitér arra is, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) november 16-án tartott plenáris ülésén elfogadott zárónyilatkozatban a Máért tagjai tiltakoznak a korábban már jogerősen visszaszolgáltatott ingatlanok tulajdonjogának megkérdőjelezése ellen, különös tekintettel a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumra és a gyulafehérvári Batthyáneumra. A Máért tagjai felhívják a nemzetközi szervezetek, mindenekelőtt az Európa Tanács, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, továbbá az Európai Parlament és az Európai Bizottság, valamint az Amerikai Egyesült Államok kormányának figyelmét a romániai restitúciós folyamat visszásságaira.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 700
szavazógép
2018-11-24: Nemzet-nemzetiség - :

Traian Ungureanu: Már nem vagyunk itthon (Centenárium)

Jobb országgá válhat Románia? Már – újra – túl késő. Mindaz, amire ma panaszkodunk, politikailag, irodalmilag, szellemileg és polgárilag elődeinktől örökölt átokként nehezedik ránk. Olyan okok miatt, melyek kutatásától óvakodunk, senki sem találta meg azt a vezetőt, pártot, vallást vagy programot, amely képes Romániánál jobb országot faragni Romániából.
2018-11-24: Belföld - :

A szállítástól és az oktatástól is elvesznek (Költségvetés-kiegészítés)

Jóváhagyta tegnap a kormány az idei második költségvetés-kiigazítást. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter (fotó) szerint az eredetileg megszabott büdzséhez képest 9,5 milliárd lejjel nagyobb bevételt, illetve 10,7 milliárd lejjel több kiadást irányoztak elő.