Új minimálbér csak jövőtől

2018. november 24., szombat, Belföld

Nem decembertől, hanem 2019. január 1-jétől nő a minimálbér, amely differenciált lesz: a felsőfokú végzettségűek és a legalább 15 éve szakmában dolgozók bruttó 2350, a többiek pedig bruttó 2080 lejt kapnak majd.

A jelenlegi bruttó minimálbér 1900 lej, ebből 1162 lejt kap kézbe az alkalmazott, az emelés után azonban 101 lejjel többet (1263 lejt) vihet haza, az egyetemet végzettek nettó havi keresete pedig legkevesebb 1413 lej lesz. A kormány eredetileg is 2019 januárjától tervezte a minimálbér újabb emelését, de idén nyáron bejelentették, hogy november 1-jétől vezetik be – az üzleti szféra tiltakozására és a szakszervezetek nyomására azonban december 1-jében állapodtak meg. A differenciált minimálbérre vonatkozó sürgősségi rendeletet két hete fogadta el a kormány, de ebben nem volt dátum, az időpontra vonatkozó tervezet pedig azért késett meg, mert még nem kapta meg a szükséges jóváhagyásokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 489
szavazógép
2018-11-24: Közélet - Bokor Gábor:

Parkot avattak Kovásznán

Kovásznán tegnap átadták a felújított vajnafalvi parkot. A ceremónián a helybeli román és magyar közösségek képviselői, tagjai mellett több turista, fürdővendég is részt vett. A munkálatokat a városháza saját bevételeiből finanszírozta, az idei év helyi költségvetésből megvalósuló legnagyobb beruházása ez volt. Az átadási ceremónián Gyerő József polgármester beszámolt a jelenlévőknek más fejlesztésekről is, amelyeket saját bevételből, az adófizetők pénzéből valósítottak meg a fürdővárosban.
2018-11-24: Máról holnapra - Mózes László:

Megtartani, ami elveszett

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának elutasítása azt jelzi, hogy a román állam eldöntötte a restitúció leállítását – nyomatékosította Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, miután a legfelsőbb bíróság jogerősen kimondta: az egyház nem kaphatja vissza az iskola épületeit. Hozzáfűzte, az elutasító ítélet azt is jelzi, hogy az állam a református egyházat hazugnak, tolvajnak és csalónak tekinti, mert az olyasmit igényelt vissza, ami – az ítélet szerint – soha nem is volt az övé; s hogy mindezt a centenárium „előestéjén” mondták ki, rendkívül rossz üzenet.