CentenáriumA végletek országa

2018. november 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Udvarias, ám sok tekintetben reális képet fest Románia fejlődéséről Tatiana Proskuryakova, a Világbank országmenedzsere. A szakember Agerpresnek adott interjújából emelünk ki néhány fontos gondolatot.

  • Tatiana Proskuryakova a Világbank Romániáért is felelős országmenedzsere. Fotó: Revista 22
    Tatiana Proskuryakova a Világbank Romániáért is felelős országmenedzsere. Fotó: Revista 22

A 100. évfordulójához közeledő Románia sok dologra büszke lehet, ám nagyon fontos lenne, hogy ne csupán földrajzi értelemben legyen egységes, hanem azokra a lehetőségekre is figyelnie kellene, amit a lakosság kínál – fejtette ki a szakember. Hiszen miközben nemzetközi versenyeket nyerő diákokkal, ragyogó IT-szakemberekkel rendelkezik, nem minden lakosának van lehetősége kitörni a szegénységből vagy az elmaradottabb vidékek szorításából. Ezek a jelentős különbségek csakis az oktatás területén elengedhetetlenül szükséges beruházásokkal csökkenthetőek, a döntéseket pedig az ágazatban dolgozó szakemberekre kellene bízni – véli a Magyarországért is felelős szakember. A másik jelentős terület az egészségügy, egy ország versenyképességét ugyanis elsősorban a humán erőforrás minősége adja. Ugyanakkor az ország különböző régiói között is mélyülnek a különbségek, annak ellenére, hogy Románia és Lengyelország a legtöbbet profitált az unió kohéziós politikájából – fogalmazott a szakember.

Egy másik paradoxon az, hogy miközben az ország egyre gazdagabb, az elszegényedés mértéke egyre növekszik, ami azt bizonyítja, hogy a gazdasági fejlődés eredményeiből nem mindenki részesül egyenlőképpen. Ha Románia miniszterelnöke lenne, akkor egy konkrét célt jelölne ki a fejlődés irányának, hasonlóan az ország uniós csatlakozása előtti időszakhoz – mondta Tatiana Proskuryakova, aki szerint a közeljövő legnagyobb kihívása demográfiai jellegű, nevezetesen, hogy az ország vissza tudja-e csalogatni az elvándorolt állampolgárokat. A Világbank szakembere rendkívüli lehetőségként tekint a gazdag kulturális hagyományokra, az ország előnyös földrajzi helyzetére, éghajlati adottságaira, termőföldjére, de leginkább az emberi tényezőre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 605
szavazógép
2018-11-28: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Jövő a „nadrágvölgyben” (Készruhaipar)

Az elmúlt másfél-két évben több háromszéki készruhaipari egység is bezárta kapuit, legutóbb múlt héten egy kovásznai üzem jelentett csődöt. A jobbára bérmunkaalapú termelő egységek, de az ágazat helyzetét is feltérképezendő, a tavaly bezárt sepsiszentgyörgyi Dreiconf vállalat igazgatójával együtt igyekszünk korántsem kimerítő választ kapni arra a kérdésre, hogy merre tart a hazai, és ezen belül a háromszéki készruhaipar.
2018-11-28: Pénz, piac, vállalkozás - :

Klaszterkonferencia

A magyarországi pénzügyminisztérium és a Román Klaszterszövetség múlt héten szervezett közös rendezvényt Debrecenben.