Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Klaszterkonferencia

2018. november 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A magyarországi pénzügyminisztérium és a Román Klaszterszövetség múlt héten szervezett közös rendezvényt Debrecenben.

  • Fotó: Institute for Competitiveness & Prosperity
    Fotó: Institute for Competitiveness & Prosperity

A konferencia célja az, hogy tovább erősödjön a hálózati gondolkodás szerepe a kelet-közép-európai térségben – mondta Greinstetter Balázs, a minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, aki szerint a klaszterek szervezése nem állhat meg az államhatárokon, egyre fontosabb, hogy e gazdasági szerveződések térségünkben a határokon átnyúlva bővítsék tevékenységüket. Magyarországon a klaszterek szervezése a 2000-es évek elején kezdődött, 2008–2015 között mintegy 200 klaszter jött létre. Fejlődésük jelenleg is tartó harmadik szakaszában fontos lenne, hogy a versenyképesség és a hatékonyság növelése érdekében elsősorban a gazdaság húzóágazatai­ban csúcsklaszterek jöjjenek létre. A konferencián elhangzott: a Debrecen és Nagyvárad között kialakult szoros együttműködés célja, hogy az Észak-alföldi régió, amely ma a gazdasági fejlettség szempontjából az Európai Unió 263 régiója közül a 231., rövid időn belül az unió legdinamikusabban fejlődő régiójává váljon. Jövő évben Bukarestben rendeznek hasonló klaszterkonferenciát – közölte Gabriela Piron, a román gazdasági minisztérium tanácsadója.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 393
szavazógép
2018-11-28: Pénz, piac, vállalkozás - :

A végletek országa (Centenárium)

Udvarias, ám sok tekintetben reális képet fest Románia fejlődéséről Tatiana Proskuryakova, a Világbank országmenedzsere. A szakember Agerpresnek adott interjújából emelünk ki néhány fontos gondolatot.
2018-11-28: Pénz, piac, vállalkozás - :

Adólakcím megállapítása

Az adóhivatal közleményben adja az érdeklődők tudtára, hogy az érvényes szabályok szerint azok a román állampolgárok, illetve külföldiek, akik egy naptári év leforgása alatt több mint 183 napot tartózkodnak külföldön, illetve Romániában, kötelesek bejelenteni azt az adózási lakcím megállapítása érdekében.