Kercsi incidensMagyarország kiemelten figyel Kárpátaljára

2018. november 28., szerda, Világfigyelő

Magyarország teljes mértékben kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, ez mindig része volt a magyar külpolitikának, és marad a jövőben is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján tegnap Budapesten. Mint fogalmazott, folyamatosan egyeztetnek a kárpátaljai magyarok vezetőivel.

  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország kiemelt figyelmet fordít a Kárpátalján élő 150 ezer magyarra. Az ukrán parlament döntése értelmében szerda reggel tíz ukrajnai megyében lép életbe a hadiállapot, de Kárpátalja nincs ezen megyék között – tette hozzá.

Mint mondta, mindig rossz hír, ha egy szomszédos országban hadiállapotot hirdetnek, és minden országnak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy a szomszédságában lévő országok stabilak, erősek legyenek, és nyugodtak legyenek ott a körülmények.

„Rossz hír nekünk, hogy Oroszország és Ukrajna kapcsolata nem a megoldás, a megnyugvás irányába halad” – mutatott rá.

Szijjártó Péter felidézte: amikor szerte Ukrajnában sorozásokra került sor a kelet-ukrajnai konfliktus miatt, Brenzovics László KMKSZ-elnök kérésére tárgyalt az ukrán külügyminiszterrel, aki megígérte, hogy a kárpátaljai magyarságot nem sorozzák be aránytalanul az ukrán hadseregbe, és a helyi magyarok vezetői szerint ezt az ígéretet Ukrajna betartja. Megjegyezte: a kárpátaljai magyarok vezetőivel naponta kétszer egyeztetnek, hogy folyamatosan értékeljék a helyzetet.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a tapasztalatok alapján csak egy forgatókönyvnek van esélye, hogy kivezessen ebből a súlyos helyzetből, mégpedig annak, ha felújítják és megerősítik a minszki négyek működését. Ez a mechanizmus az egyetlen, amely esélyt kínál, hogy Oroszország és Ukrajna között a helyzetet tárgyalásos úton rendezni lehessen, és Magyarország ehhez minden lehetséges támogatást megad – jelentette ki. Azt mondta, Magyarország érdekével ellentétes lenne a helyzet tovább eszkalálódása, ezért Kárpátalja, Magyarország és a régió biztonságának érdekében támogatnak minden lehetőséget, amely a helyzet nyugvópontra jutását segíti tárgyalásos úton.

Az ukrán parlament hétfő este fogadta el a tíz déli megyében a hadiállapot – az ukrán jogban a rendkívüli állapot egy fajtája – bevezetésére vonatkozó elnöki rendeletet, miután vasárnap a Kercsi-szorosban, a Krím félsziget partjaitól 13–14 tengeri mérföldre az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat határőrhajói tüzet nyitottak három kisebb ukrán hadihajóra, elfoglalták, majd Kercs kikötőjébe vontatták arra hivatkozva, hogy határsértést követtek el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4192
szavazógép
2018-11-28: Belföld - :

Hírsaláta

REKLÁM RENDŐR MÓDRA. Immár nemcsak törvény szabályozza a könnyített bírságbefizetést, hanem a rendőrség is megkapta az alkalmazásához szükséges jegyzőkönyveket, azaz mostantól (pontosabban január 26-ától), ha megbüntet a rendőr, már nem csak két, hanem 15 nap áll rendelkezésünkre, hogy meg­ússzuk a bírság felét.
2018-11-28: Világfigyelő - :

Súlyosbodhat a konfliktus a Donyec-medencében (Hadiállapot Ukrajnában)

A hadiállapot bevezetése Ukrajna több régiójában magában hordozza annak kockázatát, hogy eszkalálódni fog a konfliktus a délnyugati válságzónában – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tegnap újságíróknak. Ukrajnában a Kercsi-szoros közelében történt orosz–ukrán katonai incidens nyomán vezettek be hadiállapotot, amely ott a rendkívüli állapot egyik formája. A három ukrán hadihajó vasárnapi, Oroszország általi lefoglalásáért és a 24 főnyi személyzet őrizetbe vételéért a két fél egymást tette felelőssé. Az ukrán parlament által hétfő este megszavazott hadiállapot ma 14 órakor lép életbe.