Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. november 29., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Ünnepvárás Háromszéken
SEPSISZENTGYÖRGY. Óriás adventi koszorúval, különleges díszvilágítással, köztéri korcsolyapályával, téli mesevárossal, élő betlehemmel, gyermekprogramokkal, koncertekkel, karácsonyi vásárral hangolódik az ünnepekre Sepsiszentgyörgy. 

Idén kilencedik alkalommal állít adventi koszorút vasárnap 19.30-tól Sepsiszentgyörgy önkormányzata a főtéren.  Az adventi időszakban ünnepi fénybe borul a város, az előző évek díszvilágítása mellett meglepetésekkel is készül az önkormányzat. Az Erzsébet park hídja fényalagúttal, a főtér pedig interaktív világítószerkezettel gazdagodik, amely helyi tervezők munkája.  December 3-án 19 órától Szarka Tamás & Ghymes Mennyből az angyal című koncertjével lehet az ünnepre hangolódni a Krisztus Király-templomban. A koncerten közreműködik a Campanella gyermekkórus és az Eufónia ifjúsági kamarakórus.  Az időjárástól függően december elején megnyílik a sokak által várt köztéri korcsolyapálya a prefektúra előtti téren.  A Cimborák Bábszínház az advent négy vasárnapján 16 órától előadásokkal várja a gyermekeket. A bábszínházi előadásokat követően 17 órától december 9-én bábkészítő műhellyel, december 16-án karácsonyi énektanítással, december 23-án karácsonyi meseolvasással kedveskednek a gyermekeknek. Az előadásra jegyek foglalhatók a 0755 335 400-as telefonszámon (Csüdöm Eszter).

KÉZDIVÁSÁRHELY. Szombaton 18 órakor az első adventi gyertya meggyújtásával, valamint a karácsonyi kivilágítás felkapcsolásával veszi kezdetét az ünnepi programsorozat, amelyben a városi iskolák és óvodák, valamint egyházi kórusok működnek közre.  December 5-én, szerdán, miután a város óvodásait megörvendeztette, a főtérre érkezik a Mikulás, hogy csokival kedveskedjen a kisgyermekeknek.  December 7-én mézeskalácsot és karácsonyi muffint lehet díszíteni a Süti Éden Cukrászda szervezésében, ezt követően a Vigadó Galériában megnyitja kapuit a Felső-háromszéki Kézműves Egyesület hagyományos karácsonyi népművészeti kiállítása, ahol ínycsiklandó finomságokkal is várják az érdeklődőket.  A kézdivásárhelyi civil szervezetek összefogásának köszönhetően újra kitárja kapuit a meseváros  a sportcsarnok előtti téren. Mikulás-sarok, vásári forgatag, szabadtéri és beltéri játékok, élő betlehem és sok-sok meglepetés várja a családokat. Karitatív akcióra is készülnek, így mindenki karácsonya szép lesz.

BARÓT. Vasárnap 19 órára meghívnak minden erdővidéki lakost az adventi gyertyagyújtásra Barótra, a Diákdombra. Az első gyertyát a baróti baptista gyülekezet gyújtja meg.

 

Könyvbemutató

BORBÉLY IMRE Magyar nemzetépítés című kötetének sepsiszentgyörgyi bemutatására a Sugás vendéglő különtermében kerül sor pénteken 18 órától az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt szervezésében. A kötetet bemutatja annak szerkesztője, a szerző fia, Borbély Zsolt Attila politológus, közíró. Az Őr és úr című kötetben barátai és harcostársai emlékeznek az erdélyi magyar szabadságpolitika következetes temesvári képviselőjére, Borbély Imrére.

 

Színház

ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház december 1-jén, illetve 2-án 19 órától a Művész Teremben bemutatja a Nem éppen 1918 című előadást. Cristian Ban rendező és Székely Csaba drámaíró az Andrei Mureșanu Színház csapatával az 1918-as nagy egyesülés centenáriumát idézi. Úgy próbálják tárgyalni ezt a témát, hogy kapcsolódási pontokat, párbeszédet tudjanak teremteni a helyi románok és magyarok között, mindkét közösséget megszólítva egy magyar anyanyelvű drámaíró és egy román rendező alkotása által. Az előadást 12 éven felülieknek ajánlják.

 

Zene

CSÍK ZENEKAR 30. A jubileumi erdélyi koncertsorozatban ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban lép fel a Csík Zenekar.
NIGHTLOSERS-KONCERT. Sepsiszentgyörgyön a Szimplában pénteken 20 órától multikulturális blueskoncert lesz a Nightlosers együttessel. Szervező a Közösségért Egyesület (Asociația Pentru Comunitate).
HÁZHOZ MEGY A ROCK ’N’ ROLL! Anna and the Barbies-koncert lesz szombaton 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Szimplában. Vendégzenekar: Crazy Plumbers.
A GHYMES EGYÜTTES NAGYKONCERTJE Sepsiszentgyörgyön december 3-án 19 órától a Krisztus Király katolikus templomban hallható Menny­ből az angyal címmel. Közreműködik a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyermekkórusa és Eufónia ifjúsági kamarakórusa, karvezetők: Lőfi Gellért Attila és Sipos Zoltán tanárok. Csak 12 éves korig ingyenes a belépés.
GÁLAEST. Románia nemzeti ünnepének alkalmából szombaton 14 órától az Árkosi Kulturális Központ gálakoncertet szervez a sepsiszentgyörgyi Bástya-ház koncerttermében (Olt utca). Fellép Doina Lavric-Parghel népdalénekes. A belépés ingyenes.

 

Tánc

TÁNCHÁZ lesz pénteken 21 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előcsarnokában. Az est házigazdái: Ádám Júlia és Melles Endre, muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes. A táncházban táncoktatás is lesz, a házigazdák által tanított anyag az este folyamán húzott táncrendhez igazodik.
VENDÉGELŐADÁS. Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Tánc­stúdióban vasárnap 19 órától a Bővülő terek című budapesti táncprodukciót láthatják Ayumi Toyabe előadásában. Rendező-koreográfus: Berger Gyula.

 

Slam poetryvel a nők elleni erőszakról

A Betonpárnák című slam poetry-esttel hívja fel a figyelmet a nők bántalmazásának problémájára az RMDSZ Nőszervezetének előadás-sorozata. A Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM) részeként tizenegy erdélyi városban szervezett turné egyik állomása Kézdivásárhely. December 2-án, vasárnap 19 órakor a Jazz Bistróba várják az érdeklődőket korosztálytól függetlenül.

 

Légvédelmi gyakorlat Kovászna megyében
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felhívja a lakók figyelmét, hogy a Román Hadsereg katonai repülőgépei december 3. és 8. között alacsony repülési magasságban fognak gyakorlatokat végrehajtani Kovászna megyében a Bodok–Sepsiszentgyörgy–Kökös légvonalon.

 

Kirándulás
MIKROBUSZOS KIRÁNDULÁST szervezünk december 6-án a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-templom búcsújára és az azt követő szentségi körmenetre, az örmény katolikus templomba, valamint a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeumba. Érdeklődni a melkuhn2000@yahoo.com e-mail-címen és a 0741 926 776-os telefonszámon lehet.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Nicolae Iorga utcai 3-as Sensiblu (telefon: 0267 312 049, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); péntektől a Gróf Mikó Imre utcai 392-es Dona (telefon: 0372 409 392); pénteken és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a  Gróf Mikó Imre utcai Catena (0267 318 355), szombaton a Gróf Mikó Imre utcai 23-as Farmacom (0267 317 318); Kézdivásárhelyen ma és hétvégén a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1. alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
A SEPSISZENTGYÖRGYI WALDORF-KÖZÖSSÉG adventi bazárját ma 17 órától tartja a Nicolae Colan Általános Iskolában.
VÁROSI GÓLYABÁL. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet pénteken 18 órától a Vigadóban tartja a városi gólyabált, amely a Gólya vagyok, ments ki innen! címet viseli.
A SEPSISZENTGYÖRGYI MŰVÉSZ MOZI programja megtalálható az arta.cityplex.ro oldalon. Pénztárnyitás és telefonos helyfoglalás 15 órától (0787 526 102).
TERMELŐK ÉS KÉZMŰVESEK VÁSÁRA. A Tega Rt., Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával partnerségben, december 1–2-án a főtéren megszervezi a termelők és kézművesek vásárát.

 

A hivatalos munkaszüneti napokra való tekintettel következő lapszámunk december 3-án, hétfőn jelenik meg. A reklám- és apróhirdetés-iroda ma a megszokott munkaprogrammal dolgozik.

 

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?










eredmények
szavazatok száma 578
szavazógép
2018-11-29: Sport - Tibodi Ferenc:

Harcoltak, de mégis hengerelt a Jenyiszej (Női kosárlabda, Európa-Kupa)

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC együttese mindössze egy remek negyedet tudott összehozni a WBC Jenyiszej vendégeként, és így 83–63-ra kikapott a női kosárlabda Európa-kupa 4. fordulójának nyitómérkőzésén. A szerdai találkozó mellett csapatunk „elvesztette” Jovana Pašićot is, aki a második negyedben sérült meg, miután az egyik orosz játékos ráesett a vállára. Ezzel a vereséggel a zöld-fehérek továbbra is a D-csoport harmadik helyét foglalják el, s továbbjutási reményeik életben tartásáért mindenképp meg kell nyerniük a követkő két meccsüket. A kvartett török párharcát az Orman Genclik hazai környezetben 62–58-ra nyerte meg a Mersin BSB csapatával szemben.
2018-11-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendült szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a sepsikőröspataki
id. RUZSA LAJOS
életének 84., boldog házasságának 56. évében 2018. november 28-án hirtelen visszaadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk földi maradványait november 30-án 13 órától helyezzük örök nyugalomra a ravatalozóháztól a sepsikőröspataki temetőben római katolikus szertartás szerint.
Részvétfogadás csütörtökön 17 órától, valamint a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
du.