Mi, hol, mikor?

2018. november 29., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Ünnepvárás Háromszéken
SEPSISZENTGYÖRGY. Óriás adventi koszorúval, különleges díszvilágítással, köztéri korcsolyapályával, téli mesevárossal, élő betlehemmel, gyermekprogramokkal, koncertekkel, karácsonyi vásárral hangolódik az ünnepekre Sepsiszentgyörgy. 

Idén kilencedik alkalommal állít adventi koszorút vasárnap 19.30-tól Sepsiszentgyörgy önkormányzata a főtéren.  Az adventi időszakban ünnepi fénybe borul a város, az előző évek díszvilágítása mellett meglepetésekkel is készül az önkormányzat. Az Erzsébet park hídja fényalagúttal, a főtér pedig interaktív világítószerkezettel gazdagodik, amely helyi tervezők munkája.  December 3-án 19 órától Szarka Tamás & Ghymes Mennyből az angyal című koncertjével lehet az ünnepre hangolódni a Krisztus Király-templomban. A koncerten közreműködik a Campanella gyermekkórus és az Eufónia ifjúsági kamarakórus.  Az időjárástól függően december elején megnyílik a sokak által várt köztéri korcsolyapálya a prefektúra előtti téren.  A Cimborák Bábszínház az advent négy vasárnapján 16 órától előadásokkal várja a gyermekeket. A bábszínházi előadásokat követően 17 órától december 9-én bábkészítő műhellyel, december 16-án karácsonyi énektanítással, december 23-án karácsonyi meseolvasással kedveskednek a gyermekeknek. Az előadásra jegyek foglalhatók a 0755 335 400-as telefonszámon (Csüdöm Eszter).

KÉZDIVÁSÁRHELY. Szombaton 18 órakor az első adventi gyertya meggyújtásával, valamint a karácsonyi kivilágítás felkapcsolásával veszi kezdetét az ünnepi programsorozat, amelyben a városi iskolák és óvodák, valamint egyházi kórusok működnek közre.  December 5-én, szerdán, miután a város óvodásait megörvendeztette, a főtérre érkezik a Mikulás, hogy csokival kedveskedjen a kisgyermekeknek.  December 7-én mézeskalácsot és karácsonyi muffint lehet díszíteni a Süti Éden Cukrászda szervezésében, ezt követően a Vigadó Galériában megnyitja kapuit a Felső-háromszéki Kézműves Egyesület hagyományos karácsonyi népművészeti kiállítása, ahol ínycsiklandó finomságokkal is várják az érdeklődőket.  A kézdivásárhelyi civil szervezetek összefogásának köszönhetően újra kitárja kapuit a meseváros  a sportcsarnok előtti téren. Mikulás-sarok, vásári forgatag, szabadtéri és beltéri játékok, élő betlehem és sok-sok meglepetés várja a családokat. Karitatív akcióra is készülnek, így mindenki karácsonya szép lesz.

BARÓT. Vasárnap 19 órára meghívnak minden erdővidéki lakost az adventi gyertyagyújtásra Barótra, a Diákdombra. Az első gyertyát a baróti baptista gyülekezet gyújtja meg.

 

Könyvbemutató

BORBÉLY IMRE Magyar nemzetépítés című kötetének sepsiszentgyörgyi bemutatására a Sugás vendéglő különtermében kerül sor pénteken 18 órától az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt szervezésében. A kötetet bemutatja annak szerkesztője, a szerző fia, Borbély Zsolt Attila politológus, közíró. Az Őr és úr című kötetben barátai és harcostársai emlékeznek az erdélyi magyar szabadságpolitika következetes temesvári képviselőjére, Borbély Imrére.

 

Színház

ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház december 1-jén, illetve 2-án 19 órától a Művész Teremben bemutatja a Nem éppen 1918 című előadást. Cristian Ban rendező és Székely Csaba drámaíró az Andrei Mureșanu Színház csapatával az 1918-as nagy egyesülés centenáriumát idézi. Úgy próbálják tárgyalni ezt a témát, hogy kapcsolódási pontokat, párbeszédet tudjanak teremteni a helyi románok és magyarok között, mindkét közösséget megszólítva egy magyar anyanyelvű drámaíró és egy román rendező alkotása által. Az előadást 12 éven felülieknek ajánlják.

 

Zene

CSÍK ZENEKAR 30. A jubileumi erdélyi koncertsorozatban ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban lép fel a Csík Zenekar.
NIGHTLOSERS-KONCERT. Sepsiszentgyörgyön a Szimplában pénteken 20 órától multikulturális blueskoncert lesz a Nightlosers együttessel. Szervező a Közösségért Egyesület (Asociația Pentru Comunitate).
HÁZHOZ MEGY A ROCK ’N’ ROLL! Anna and the Barbies-koncert lesz szombaton 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Szimplában. Vendégzenekar: Crazy Plumbers.
A GHYMES EGYÜTTES NAGYKONCERTJE Sepsiszentgyörgyön december 3-án 19 órától a Krisztus Király katolikus templomban hallható Menny­ből az angyal címmel. Közreműködik a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyermekkórusa és Eufónia ifjúsági kamarakórusa, karvezetők: Lőfi Gellért Attila és Sipos Zoltán tanárok. Csak 12 éves korig ingyenes a belépés.
GÁLAEST. Románia nemzeti ünnepének alkalmából szombaton 14 órától az Árkosi Kulturális Központ gálakoncertet szervez a sepsiszentgyörgyi Bástya-ház koncerttermében (Olt utca). Fellép Doina Lavric-Parghel népdalénekes. A belépés ingyenes.

 

Tánc

TÁNCHÁZ lesz pénteken 21 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előcsarnokában. Az est házigazdái: Ádám Júlia és Melles Endre, muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes. A táncházban táncoktatás is lesz, a házigazdák által tanított anyag az este folyamán húzott táncrendhez igazodik.
VENDÉGELŐADÁS. Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Tánc­stúdióban vasárnap 19 órától a Bővülő terek című budapesti táncprodukciót láthatják Ayumi Toyabe előadásában. Rendező-koreográfus: Berger Gyula.

 

Slam poetryvel a nők elleni erőszakról

A Betonpárnák című slam poetry-esttel hívja fel a figyelmet a nők bántalmazásának problémájára az RMDSZ Nőszervezetének előadás-sorozata. A Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM) részeként tizenegy erdélyi városban szervezett turné egyik állomása Kézdivásárhely. December 2-án, vasárnap 19 órakor a Jazz Bistróba várják az érdeklődőket korosztálytól függetlenül.

 

Légvédelmi gyakorlat Kovászna megyében
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felhívja a lakók figyelmét, hogy a Román Hadsereg katonai repülőgépei december 3. és 8. között alacsony repülési magasságban fognak gyakorlatokat végrehajtani Kovászna megyében a Bodok–Sepsiszentgyörgy–Kökös légvonalon.

 

Kirándulás
MIKROBUSZOS KIRÁNDULÁST szervezünk december 6-án a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-templom búcsújára és az azt követő szentségi körmenetre, az örmény katolikus templomba, valamint a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeumba. Érdeklődni a melkuhn2000@yahoo.com e-mail-címen és a 0741 926 776-os telefonszámon lehet.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Nicolae Iorga utcai 3-as Sensiblu (telefon: 0267 312 049, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); péntektől a Gróf Mikó Imre utcai 392-es Dona (telefon: 0372 409 392); pénteken és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a  Gróf Mikó Imre utcai Catena (0267 318 355), szombaton a Gróf Mikó Imre utcai 23-as Farmacom (0267 317 318); Kézdivásárhelyen ma és hétvégén a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1. alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
A SEPSISZENTGYÖRGYI WALDORF-KÖZÖSSÉG adventi bazárját ma 17 órától tartja a Nicolae Colan Általános Iskolában.
VÁROSI GÓLYABÁL. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet pénteken 18 órától a Vigadóban tartja a városi gólyabált, amely a Gólya vagyok, ments ki innen! címet viseli.
A SEPSISZENTGYÖRGYI MŰVÉSZ MOZI programja megtalálható az arta.cityplex.ro oldalon. Pénztárnyitás és telefonos helyfoglalás 15 órától (0787 526 102).
TERMELŐK ÉS KÉZMŰVESEK VÁSÁRA. A Tega Rt., Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával partnerségben, december 1–2-án a főtéren megszervezi a termelők és kézművesek vásárát.

 

A hivatalos munkaszüneti napokra való tekintettel következő lapszámunk december 3-án, hétfőn jelenik meg. A reklám- és apróhirdetés-iroda ma a megszokott munkaprogrammal dolgozik.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 614
szavazógép
2018-11-29: Sport - Tibodi Ferenc:

Harcoltak, de mégis hengerelt a Jenyiszej (Női kosárlabda, Európa-Kupa)

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC együttese mindössze egy remek negyedet tudott összehozni a WBC Jenyiszej vendégeként, és így 83–63-ra kikapott a női kosárlabda Európa-kupa 4. fordulójának nyitómérkőzésén. A szerdai találkozó mellett csapatunk „elvesztette” Jovana Pašićot is, aki a második negyedben sérült meg, miután az egyik orosz játékos ráesett a vállára. Ezzel a vereséggel a zöld-fehérek továbbra is a D-csoport harmadik helyét foglalják el, s továbbjutási reményeik életben tartásáért mindenképp meg kell nyerniük a követkő két meccsüket. A kvartett török párharcát az Orman Genclik hazai környezetben 62–58-ra nyerte meg a Mersin BSB csapatával szemben.
2018-11-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendült szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a sepsikőröspataki
id. RUZSA LAJOS
életének 84., boldog házasságának 56. évében 2018. november 28-án hirtelen visszaadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk földi maradványait november 30-án 13 órától helyezzük örök nyugalomra a ravatalozóháztól a sepsikőröspataki temetőben római katolikus szertartás szerint.
Részvétfogadás csütörtökön 17 órától, valamint a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
du.