Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

FalugazdászokJól működik a hálózat

2018. december 4., kedd, Gazdakör

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai 2014 óta közel 1000 milliárd forintnyi forrás lehívásához segítették hozzá a gazdálkodókat. A magyarországi 650 fős országos kamarai falugazdász-hálózat segítségére számíthatnak a gazdák Erdélyben, közel 100 fős csapat támogatja a gazdákat.

  • Györffy Balázs: Több mint 70 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságban. (forrás: nak.hu/kamara)
    Györffy Balázs: Több mint 70 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságban. (forrás: nak.hu/kamara)

Jól mutatja a magyar agrárium fokozódó jelentőségét, hogy hét év alatt másfélszeresére nőtt a támogatások kibocsátása, valamint harmadával bővült az agrárexport. Több mint 70 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban, és sikerült magyar kézben tartani a termőföldeket.

A NAK gazdatámogató hálózata számos téren segíti a mintegy 400 ezer fős tagságát tevékenységében, fejlesztései­ben, bürokratikus terheinek enyhítésében. A 2014-ben általuk átvett falugazdász-hálózat országszerte több mint kétezer ügyfélfogadási ponton, 650 fővel áll a kamarai tagok rendelkezésére – mondta el Győrffy Balázs, a NAK elnöke. „Falugazdászaink egyebek közt gyűjtik a termésbecsléshez, állapotminősítéshez szükséges adatokat, segítenek az időjárással kapcsolatos káresemények felmérésében, különböző igazolásokat állítanak ki. Emellett ingyenesen végzik az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést – ezzel eddig közel egymilliárd forintot spórolva meg az ország gazdálkodóinak” – mondta Győrffy.

A NAK saját szolgáltatásokkal is tagsága rendelkezésére áll, például a kedvező agrárbiztosítások közvetítésében, vagy a tagok igényei alapján kidolgozott BirtOKOS telekommunikációs szolgáltatással. Továbbá a falugazdászok tájékoztatják a gazdálkodókat a nekik megfelelő agrártámogatásokról, valamint segítik őket azok lehívásában.
„A kamarai falugazdász-hálózatnak köszönhetően nem volt zavar az uniós támogatási rendszerre történő átállásban sem – szemben például Romániával, Franciaországgal vagy Nagy-Britanniával, ahol nem tudták a június 30-i határidőig kifizetni a támogatásokat. Nem minden országban van ilyen hálózat, amelyre igenis szükség van. Az Európai Bizottságban a közeljövő tervezése kapcsán már felvetették, hogy más tagországokban is be kellene vezetni a magyarhoz hasonló professzionális szakmai támogató hálózatot, s csak annak megléte esetén adnának támogatásokat” – mondta Győrffy.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2462
szavazógép
2018-12-04: Gazdakör - Bokor Gábor:

Dolgoznak a falugazdászok

Az elmúlt hét folyamán több helyszínen szerveztek gazdatalálkozót a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett falugazdász-hálózat Kovászna megyei alkalmazottjai. Nyujtódon, Torján, Albisban, Ikafalván, Alsó- és Felső Csernátonban Vass Rezső és Simó Tamás falugazdászok vállalták a szervezést. A megbeszéléseken jelen volt Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője és aligazgatója, Kozma Béla, valamint ifj. Orbán Miklós, az Agro SIC Közösségek Közti Társulás vezetője.
2018-12-04: Gazdakör - Incze Péter:

Közel 600 millió eurót igényeltek a fiatal gazdák (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség hivatalos adatai szerint a fiatal gazdák megtelepedésének támogatásánál (6.1-es intézkedés) 14 200 fiatal töltött fel pályázatot az ügynökség számítógépes rendszerébe a 2014–2020-as vidékfejlesztési tervben. A pályázatok összértéke meghaladja az 582 millió eurót.