Dolgoznak a falugazdászok

2018. december 4., kedd, Gazdakör

Az elmúlt hét folyamán több helyszínen szerveztek gazdatalálkozót a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett falugazdász-hálózat Kovászna megyei alkalmazottjai. Nyujtódon, Torján, Albisban, Ikafalván, Alsó- és Felső Csernátonban Vass Rezső és Simó Tamás falugazdászok vállalták a szervezést. A megbeszéléseken jelen volt Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője és aligazgatója, Kozma Béla, valamint ifj. Orbán Miklós, az Agro SIC Közösségek Közti Társulás vezetője.

  • Kéréseket is intéztek a falugazdászokhoz
    Kéréseket is intéztek a falugazdászokhoz

A lezajlott gazdatalálkozókon a részt vevő mezőgazdászok egyhangúan értékelték: a falugazdász-hálózatra, az alkalmazott szakemberekre nagy szükség van, tőlük várják a „hiánycikknek” számító mezőgazdasági szaktanácsadást, de a jogi, törvénykezési újdonságok terén is elvárásaik vannak a falugazdászok felé.

Érdeklődés mutatkozott a különböző kultúrák tápanyag-utánpótlása iránt is. A falugazdászok elmondták, a legkézenfekvőbb megoldást az illyefalvi LAM Alapítvány nyújtja. A szervezet kedvezményes áron elemzi a talajmintákat – melyeket a gazdák személyesen is eljuttathatnak a LAM Alapítvány illyefalvi székhelyére. Az eredményekre 2-3 napot kell várni, ennyi időt vesz fel a minták szárítása, őrlése, elemzése – tudtuk meg id. Orbán Miklós agrármérnöktől. Az eredmény a minta nitrogén, foszfor és kálium, illetve savassági értékeit mutatja ki. A kapott eredmények alapján tápanyag-utánpótlási mérleget is kapnak az igénylők. Ennek alapján csökkenthetők a műtrágyázással kapcsolatos költségek, ami ugyanakkor hozzájárul tápanyag-utánpótlás adta környezetvédelemhez is – hangsúlyozta Orbán.

Nyujtódon komoly tervekkel álltak elő a gazdák. A Koronka Ákos vezette helyi gazdaszervezet a saját épületében gabonaszárítót – illetve -tárolót alakítana ki. Vargyasi György és Jakabos László külön-külön burgonyatárolóra és -raktárra pályázna – mondta el érdeklődésünkre Vass Rezső falugazász.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2018-12-04: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Advent fényei Sepsibükszádon

Minden a közeledő év végi ünnepkör érkezését jelezte Sepsibükszádon, csupán a Csomád ormáról hiányzott még a hótakaró. Az Olt mély völgyéből fehér, hideg köd igyekezett átlépni a bükszádi medencébe. A zömében katolikus hitben élő település lakói – felnőttek, de az iskolás gyerekek is – mondogatták: benne vagyunk az adventben, készülünk az ünnepekre. A Szent Piroska nevét viselő időközi gyermekotthonban vidám csoport délebédelt, örömmel újságolták, hogy Mikulás-bulit szerveznek az iskolában, ők is gyertyát gyújtanak majd!
2018-12-04: Gazdakör - :

Jól működik a hálózat (Falugazdászok)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai 2014 óta közel 1000 milliárd forintnyi forrás lehívásához segítették hozzá a gazdálkodókat. A magyarországi 650 fős országos kamarai falugazdász-hálózat segítségére számíthatnak a gazdák Erdélyben, közel 100 fős csapat támogatja a gazdákat.