Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

SepsiszentgyörgyKicsit magasabb adók jövőben

2018. december 4., kedd, Közélet

Az adókulcson nem módosít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, az inflációt azonban hozzáadja a helyi adókhoz és illetékekhez, jövőben tehát 1,3 százalékkal többet fogunk fizetni az ingatlanjaink és a gépjárműveink után, sőt, a parkolódíjak is ennyivel emelkednek. Másutt is vannak változások: azokat az utcákat, ahol javítások voltak vagy lesznek, avagy maradtak a régi körülmények, magasabb vagy alacsonyabb adóövezetbe sorolták. A tervezetekről közmeghallgatást is tartottak, a beérkező észrevételeket pedig figyelembe vették, mégsem sikerült vita nélkül elfogadni a vonatkozó határozatokat.

  • A sepsiszentgyörgyi adóhivatal. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi adóhivatal. Fotó: Albert Levente

Néhány régebbi rendelkezés érvényben marad: a kisnyugdíjasok (azok, akiknek havi jövedelme a nettó minimálbérnél kisebb) 50 százalékos adókedvezményt kapnak, a leromlott épületek tulajdonosai pedig akár 500 százalékos büntetőadóval sújthatók. 9 százalékos kedvezményt kapnak azok, akik február végéig az egész évi adójukat befizetik, és 75 százalékos kedvezményt a hibrid (részben elektromos meghajtású) gépkocsik tulajdonosai (ezt 50 százalékról emelték fel). A teljes egészében villannyal üzemelő autók adómentesek, a parkolásuk is ingyenes.

A vállalkozókat sújtó adó országszinten a legmagasabbak közé tartozik – tette szóvá Bálint József.

Az EMNP-s tanácstag elmondta: az előző évek tapasztalatából okulva nem tesz javaslatot, mert nem számít az elfogadására, de fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy a törvény 0,2–1,95 százalékos szorzót enged meg, Sepsiszentgyörgyön pedig a felső határ közelében, 1,82 százalékon rögzítették ezt az értéket, holott az ország sok más városában a legalacsonyabb szinten tartják, az elmúlt években említésre méltó fejlődést felmutató városokban – Temesváron, Kolozsváron, Nagyváradon – pedig 1 százalékos az adókulcs. Mi mégsem ezt, hanem Caracal példáját követjük, ahol szintén 1,82 százalékos a vállalkozókra kivetett adó szorzója.

Ez csak az igazság egyik fele – válaszolta Sztakics Éva alpolgármester, aki a másik felének azt tartja, hogy a de minimis programmal (amelynek keret­összegét egy másik határozatban épp aznap növelték meg) a helyi vállalkozók vissza tudják igényelni adóik egy részét, és egyre többen élnek is ezzel a lehetőséggel. Hozzátette: az önkormányzat által létrehozott szépmezői ipari parkban teljes adómentesség várja az odatelepedő cégeket, tehát az nem igaz, hogy vállalkozóellenes lenne a városvezetés.

Más vélemény nem volt, ezért a néppártiak tartózkodásával átment a tervezet. Külön tárgyalták az adóövezetek módosítását, amit végül 4 ellenszavazattal (az EMNP és az NLP tanácstagjai nem értettek egyet a tervezettel) és 2 tartózkodás mellett (ebből egy RMDSZ-es volt, a másik SZDP-s) fogadtak el.

Ez esetben a buszmegállóktól mért távolság keltett vitát, ugyanis ez az egyik olyan szempont, amely befolyásolhatja a végeredményt. Emlékeztetőül: Sepsiszentgyörgy adóövezeteit néhány éve nem a központtól mért, nagyjából koncentrikus körök szerint jelölik ki, hanem az utcák (vagy egyes szakaszaik) állapota, infrastruktúra, közbiztonság, közlekedés és más efféle szempontok szerint pontozzák, és ezt az értéket évről évre újraszámolják. Így a korszerűsítés idejére lezárt vagy más okból (például elterelésből adódó túlterhelés miatt) nehezen járható utcák lakói kisebb adót fizetnek, mint mondjuk a szomszédos, már rendbe tett utcában élők.

A kritériumrendszer egységes, de nem mindenki elégedett vele: a Zöld Péter utcaiak például kifogásolják, hogy a buszmegállótól mért távolság csak légvonalban esik 500 méteren belül az utca közepétől, a valóságban többet kell gyalogolni odáig, mert – Bálint József megfogalmazása szerint – senkit sem lehet arra kötelezni, hogy átrepüljön a temető fölött. Ez igaz, de ha minden utcánál légvonalban számoltak, nem lehet kivételt tenni – felelte József Álmos tanácstag. Sztakics Éva hozzátette még, hogy a Malom utcában valóban volt tévedés (ahogy ezt az ott lakók jelezték), de az újraszámolással az egyik pontszám nőtt, a másik csökkent, így a végeredmény nem változott. A József Attila utca végét azonban átminősítették, mert odáig valóban nem ért még el a szennycsatorna-hálózat.

A határozathoz tartozó mellékletből – amely a város összes utcájának pontszámát tartalmazza – az derül ki, hogy a munkálatok és a forgalom miatt a Sas utcát, a Váradi József utca felső részét, a Cigaretta utca egyes szakaszait, a Kós Károly útnak a Cigaretta és a József Attila utca közötti szakaszát, a Grigore Bălan útnak az 1918. december 1. és a Gyár utca közötti részét, valamint a Gyár utca egészét pontozták le, így ezek mind a D betűvel jelölt, legkisebb adószintű övezetbe kerülnek 2019-ben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1019
szavazógép
2018-12-04: Máról holnapra - Farkas Réka:

Osztogatnak, de minek?

Mintha választási kampányban lennénk, úgy osztogat a kormány. A nagy centenáriumi ünnepségek előestéjén, a Gyulafehérváron tartott kormányülésen újabb ígéretözönnel halmozták el az ország népét: előrehozott fizetésemelések, járuléknövelések, különböző kedvezmények bevezetését jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök.
2018-12-04: Belföld - :

Törvénybe foglalnák az ígéreteket (Gyulafehérvári Nyilatkozat)

Az Erdély Romániával való egyesülését egyoldalúan kimondó Gyulafehérvári Nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseinek törvénybe foglalását kezdeményezte az RMDSZ. A vonatkozó törvénytervezetet tegnap iktatták a parlamentben. A szövetség szerint azokat a rendelkezéseket emelnék törvényerőre, amelyek a mai napig nem valósultak meg a nyilatkozatból.