Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gyulafehérvári NyilatkozatTörvénybe foglalnák az ígéreteket

2018. december 4., kedd, Belföld

Az Erdély Romániával való egyesülését egyoldalúan kimondó Gyulafehérvári Nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseinek törvénybe foglalását kezdeményezte az RMDSZ. A vonatkozó törvénytervezetet tegnap iktatták a parlamentben. A szövetség szerint azokat a rendelkezéseket emelnék törvényerőre, amelyek a mai napig nem valósultak meg a nyilatkozatból.

  • Fotó: Adevarul.ro
    Fotó: Adevarul.ro

A törvénytervezetbe bekerült a Gyulafehérvári Nyilatkozat harmadik pontjának első alpontja, amely kimondja: „Teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben.”

Az RMDSZ azt kéri a törvénytervezetében, hogy a román állam biztosítson a nemzeti kisebbségeknek lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, így a helyi és a megyei önkormányzatokban, a román és az Európai Parlamentben, a bíróságokon és törvényszékeken, különítsen el a kisebbségek számarányának megfelelő számú munkahelyet a kormányzati és dekoncentrált intézmények vezetőtestületeiben, valamint a különböző szaktárcák testületeiben. Kérik továbbá, hogy a kisebbségi oktatás és a kulturális élet önigazgatását szabályozzák a kisebbségi statútumban, illetve tegyék lehetővé a megyei önkormányzatok döntése nyomán fejlesztési régiók és különleges státusú autonómiák megteremtését azokban a történelmi régiókban, amelyekben nagyszámú kisebbségi közösség él. Úgy értékelik, Románia 100. évfordulóján a román jogrendbe be kell emelni az ország területén élő nemzeti kisebbségek jogos elvárásait. „A demokrácia alappillére a jogállamiság, a román demokrácia pedig csak­is akkor lehet teljes, ha közjogi szempontból is érvényesek és alkalmazásukban is háborítatlanok a modern román állam jogalapját jelentő 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésen megfogalmazottak” – olvasható a szövetség közleményében.

Mint ismert, a nyilatkozat az egyesülést kimondó paragrafus kivételével soha nem lett a román jogrend része.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 8
szavazógép
2018-12-04: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kicsit magasabb adók jövőben (Sepsiszentgyörgy)

Az adókulcson nem módosít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, az inflációt azonban hozzáadja a helyi adókhoz és illetékekhez, jövőben tehát 1,3 százalékkal többet fogunk fizetni az ingatlanjaink és a gépjárműveink után, sőt, a parkolódíjak is ennyivel emelkednek. Másutt is vannak változások: azokat az utcákat, ahol javítások voltak vagy lesznek, avagy maradtak a régi körülmények, magasabb vagy alacsonyabb adóövezetbe sorolták. A tervezetekről közmeghallgatást is tartottak, a beérkező észrevételeket pedig figyelembe vették, mégsem sikerült vita nélkül elfogadni a vonatkozó határozatokat.
2018-12-04: Közélet - Nagy D. István:

Fűtés nélkül napokig (Műszaki gondok a tüdőkórházban)

Igen kellemetlen helyzetet idézett elő múlt csütörtökön, hogy a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászati osztályának fűtésközpontja részlegesen leállt. Pár alkatrész meghibásodása miatt a bent fekvő betegeknek, valamint a személyzetnek ma délelőttig viszonylag hideg kórtermekben és meleg víz nélkül kellett boldogulnia, a nemzeti ünnep hozta hosszú hétvége miatt ugyanis nem lehetett beszerezni a javításhoz szükséges eszközöket. A páciensek elköltöztetése több oknál fogva is körülményes lett volna.