Gyulafehérvári NyilatkozatTörvénybe foglalnák az ígéreteket

2018. december 4., kedd, Belföld

Az Erdély Romániával való egyesülését egyoldalúan kimondó Gyulafehérvári Nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseinek törvénybe foglalását kezdeményezte az RMDSZ. A vonatkozó törvénytervezetet tegnap iktatták a parlamentben. A szövetség szerint azokat a rendelkezéseket emelnék törvényerőre, amelyek a mai napig nem valósultak meg a nyilatkozatból.

  • Fotó: Adevarul.ro
    Fotó: Adevarul.ro

A törvénytervezetbe bekerült a Gyulafehérvári Nyilatkozat harmadik pontjának első alpontja, amely kimondja: „Teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben.”

Az RMDSZ azt kéri a törvénytervezetében, hogy a román állam biztosítson a nemzeti kisebbségeknek lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, így a helyi és a megyei önkormányzatokban, a román és az Európai Parlamentben, a bíróságokon és törvényszékeken, különítsen el a kisebbségek számarányának megfelelő számú munkahelyet a kormányzati és dekoncentrált intézmények vezetőtestületeiben, valamint a különböző szaktárcák testületeiben. Kérik továbbá, hogy a kisebbségi oktatás és a kulturális élet önigazgatását szabályozzák a kisebbségi statútumban, illetve tegyék lehetővé a megyei önkormányzatok döntése nyomán fejlesztési régiók és különleges státusú autonómiák megteremtését azokban a történelmi régiókban, amelyekben nagyszámú kisebbségi közösség él. Úgy értékelik, Románia 100. évfordulóján a román jogrendbe be kell emelni az ország területén élő nemzeti kisebbségek jogos elvárásait. „A demokrácia alappillére a jogállamiság, a román demokrácia pedig csak­is akkor lehet teljes, ha közjogi szempontból is érvényesek és alkalmazásukban is háborítatlanok a modern román állam jogalapját jelentő 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésen megfogalmazottak” – olvasható a szövetség közleményében.

Mint ismert, a nyilatkozat az egyesülést kimondó paragrafus kivételével soha nem lett a román jogrend része.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 672
szavazógép
2018-12-04: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kicsit magasabb adók jövőben (Sepsiszentgyörgy)

Az adókulcson nem módosít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, az inflációt azonban hozzáadja a helyi adókhoz és illetékekhez, jövőben tehát 1,3 százalékkal többet fogunk fizetni az ingatlanjaink és a gépjárműveink után, sőt, a parkolódíjak is ennyivel emelkednek. Másutt is vannak változások: azokat az utcákat, ahol javítások voltak vagy lesznek, avagy maradtak a régi körülmények, magasabb vagy alacsonyabb adóövezetbe sorolták. A tervezetekről közmeghallgatást is tartottak, a beérkező észrevételeket pedig figyelembe vették, mégsem sikerült vita nélkül elfogadni a vonatkozó határozatokat.
2018-12-04: Közélet - Nagy D. István:

Fűtés nélkül napokig (Műszaki gondok a tüdőkórházban)

Igen kellemetlen helyzetet idézett elő múlt csütörtökön, hogy a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászati osztályának fűtésközpontja részlegesen leállt. Pár alkatrész meghibásodása miatt a bent fekvő betegeknek, valamint a személyzetnek ma délelőttig viszonylag hideg kórtermekben és meleg víz nélkül kellett boldogulnia, a nemzeti ünnep hozta hosszú hétvége miatt ugyanis nem lehetett beszerezni a javításhoz szükséges eszközöket. A páciensek elköltöztetése több oknál fogva is körülményes lett volna.