Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Királyszobrot avattak Kovásznán

2018. december 4., kedd, Közélet

Az egyesülés centenáriuma alkalmából a december elsejét megelőző napon 1918-at idéző szoborcsoportot avattak Kovászna románok lakta részében, Vajnafalván. Mellszobrot kapott Ferdinánd király, Mária királyné, Ion I. C. Brătianu miniszterelnök és Iuliu Maniu erdélyi politikus. A szoborállítást a Iustinian Teculescu Egyesület kezdeményezte, a költségekben a kovásznai városháza is részt vállalt.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az eseményen mintegy négyszázan vettek részt, felerészt tűzoltók, csendőrök, hegyivadász katonák. Sebastian Cucu kormánymegbízott ünnepi beszédében a nagy ősök országegyesítő tettét hangsúlyozta. A Kovászna moldovai köztársasági testvértelepülésének, Călărași városának hatvanfős küldöttségét vezető Victor Ambroci alpolgármester beszé­dében hangsúlyozta, a moldovai román közösség számára is fontos a száz évvel ezelőtti esemény.

Előzőleg a vajnafalvi román katona szobránál tartottak megemlékezést, és megkoszorúzták Iustinian Teculescu ortodox püspök szobrát.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 151
szavazógép
2018-12-04: Közélet - :

Hétvégi rendőrségi mérleg

Az elmúlt hosszú hétvégén a Kovászna megyei rendőrség munkatársai 20 ellenőrzést végeztek és 79 esethez szálltak ki.
2018-12-04: Belföld - :

Veszélyben a kormánytöbbség? (Képviselőház)

Négy szociáldemokrata képviselő jelentette be tegnap, hogy átigazol a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro Románia párthoz. Az ellenzéki média számításai szerint a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta koalíció ezzel elvesztette többségét a képviselőházban.