KépviselőházVeszélyben a kormánytöbbség?

2018. december 4., kedd, Belföld

Négy szociáldemokrata képviselő jelentette be tegnap, hogy átigazol a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro Románia párthoz. Az ellenzéki média számításai szerint a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta koalíció ezzel elvesztette többségét a képviselőházban.

  • Fotó: putereaacincea.ro
    Fotó: putereaacincea.ro

A 329 tagú képviselőházban a koalíciónak a 2016. decemberi választások után még 174 tagja volt. A sarkalatos törvények megszavazásához a képviselők több mint felének (nem csak a jelenlévők többségének), vagyis legalább 165 törvényhozónak a voksára van szükség. A Hotnews.ro hírportál számításai szerint az SZDP–LDSZ többség a négy képviselő távozása nyomán 163-ra apadt. A Pro Romániához átigazoló képviselők között van Ion Mocioalcă, az alakulat Krassó-Szörény megyei szervezetének eddigi elnöke is, a korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök lemondását nyíltan követelő politikusok egyike. Victor Ponta tegnap nem adott egyértelmű választ arra, hogy pártja megszavazza-e az ellenzék hamarosan beterjesztendő bizalmatlansági indítványát. Kijelentette, hogy pártja Viorica Dăncilă miniszterelnök leváltását szorgalmazza, de nem támogatják, hogy Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke lépjen a helyére.

A szenátusban a koalíció kényelmes többséggel rendelkezik, így még nem szorulnak más pártok segítségére a kormánybuktatás megakadályozásához. A 136 tagú szenátusban az SZDP-nek egyedül is megvan a sarkalatos törvények megszavazásához szükséges többsége,  a kormánykoalíció voksaihoz pedig hozzáadódik még az LDSZ 12 szavazata.

A parlamenti matematika szerint az ellenzéknek jelenleg nincs esélye bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatni a Dăncilă-kormányt, de a kormánynak a koalíción kívüli voksokra is szüksége van sarkalatos törvények elfogadásához.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4567
szavazógép
2018-12-04: Közélet - Bokor Gábor:

Királyszobrot avattak Kovásznán

Az egyesülés centenáriuma alkalmából a december elsejét megelőző napon 1918-at idéző szoborcsoportot avattak Kovászna románok lakta részében, Vajnafalván. Mellszobrot kapott Ferdinánd király, Mária királyné, Ion I. C. Brătianu miniszterelnök és Iuliu Maniu erdélyi politikus. A szoborállítást a Iustinian Teculescu Egyesület kezdeményezte, a költségekben a kovásznai városháza is részt vállalt.
2018-12-04: Belföld - :

Sorosozott egyet a tanácsos (Vâlcov–Crețu párharc)

Összeesküvés-elméletnek nevezte tegnap Corina Crețu regionális politikáért felelős uniós biztos Darius Vâlcovnak, a kormányfő gazdasági tanácsosának előző esti vádjait, amelyek szerint Soros György „egy cégnek tekinti Romániát”, az Európai Unió pedig kettős mércét alkalmaz Romániával szemben.