Hírsaláta

2018. december 4., kedd, Belföld

MAGYARORSZÁG-PÁRTI ROMÁNOK. A romániai lakosság csaknem 60 százaléka ért egyet azzal, hogy Romániának egyesülnie kellene a Moldovai Köztársasággal, 27 százalék pedig ellenzi ezt – derül ki az Avantgarde közvélemény-kutatásából.

  • Fotó: commons.wikimedia.org
    Fotó: commons.wikimedia.org

A felmérés szerint ugyanakkor a hazai lakosság 31 százaléka gondolja úgy, hogy Romániának a szomszédos országok közül Magyarországgal kell a legjobb viszonyt fenntartania, míg a Moldovai Köztársaság csak 28 százalékos bizalmat érdemelt ki. Arra a kérdésre, hogy melyik országot tartják Románia legerősebb szomszédjának, a megkérdezettek 49 százaléka Magyarországot nevezte meg, 19 százalék Ukrajnát, 14 százalék a Moldovai Köztársaságot, 11 százalék Szerbiát, 4 százalék Bulgáriát, 3 százalék pedig más országot jelölt meg. (Agerpres)

GONDOS PEDAGÓGUS? Egy pedagógus úgy indult el egy osztálynyi iskolással a gyulafehérvári centenáriumi ünnepségre, hogy a fogcsikorgató hideg ellenére nem foglalt szállást, és semmilyen ellátást nem biztosított a gyermekeknek. November 30-án hajnalban vonattal érkeztek az egyesülés városába, hétórás vonatozás után az állomáson várták meg a reggelt, majd részt vettek a gyulafehérvári nagygyűlés évfordulója alkalmából szervezett ünnepségeken. Este az ortodox székesegyházban maradtak, ahol egy koncertet hallgattak meg. Az utazást szervező vallás- és történelemtanár szerint az eredeti elképzelés alapján vasárnap reggel 9-kor indultak volna vissza, de a gyerekek fáradtak voltak, ezért egy hajnali 3 órakor induló vonattal utaztak volna haza. A hideg miatt döntöttek úgy, hogy a templomban maradnak. Többen elaludtak a padsorok között, egy gyermek eszméletét vesztette, ekkor hívták ki a mentőszolgálatot. A mentősök a helyszínen szembesültek azzal, hogy egy 22 fős gyermekcsoport és tanáruk tartózkodik a templomban, akik két napja nem aludtak. Ezek után több mentőautó érkezett, és minden gyermek egészségi állapotát felmérték. Az eszméletét vesztett fiút kórházba szállították kivizsgálásra, a csoport többi tagját pedig a helyi főgimnáziumban szállásolták el. Tegnap reggel már hazafelé utaztak a gyerekek. Adelin Bărbulete Olt megyei főtanfelügyelő szerint a 22 gyermek és a tanár eredetileg egy napra indult el Dăneasa településről Gyulafehérvárra, ezért nem volt szükségük szállásra. A mentők kiszállását igénylő gyermek rosszullétének oka a pánik volt. A felügyelő tanár szerint, aki árnyalta a sajtóban megjelent híreket, a csoport tagjainak volt élelmük, és nem tartózkodtak egész nap a hidegben, mert néhány órára bementek egy bevásárlóközpontba, majd pedig a székesegyházba. Ecaterina Andronescu oktatási miniszter szerint a tanár felelőtlenül járt el. (Főtér)

A TÉNYEK ISMÉT NEM ZAVARTÁK. A tudatos magyarellenes uszítás tipikus példáját mutatta be (ismét) szombaton az Antena 3 hírtelevízió: Incidens Magyarországon. Kövekkel támadtak rá egy román gyermekeket szállító autóbuszra Budapesten, épp a nemzeti ünnep alkalmával címmel tálaltak egy hírt, de úgy, hogy kicsit sem zavarta őket, hogy a történtek köszönőviszonyban sincsenek a leírtakkal. Valójában az történt, hogy egy Râmnicu Vâlceáról érkezett autóbusz 43 gyereket és 5 felnőtt kísérőt szállított Budapestre, a járművet éjszakára egy stadion parkolójában hagyta a sofőr, reggel pedig észrevetette, hogy betört az egyik ablak. Ezt a fuvarozócég ügyvezetője, Cătălin Balaiban mondta el az Observator TV-nek, hozzátéve: szó nincs arról, hogy az utcán, egy múzeum előtt kövekkel támadtak volna rá a járműre, mint ahogy azt az Antena 3 próbálta beállítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2385
szavazógép
2018-12-04: Belföld - :

Újabb vádemelés

Adócsalás miatt emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség a Hexi Pharma cég ellen.
2018-12-04: Világfigyelő - :

Ki kell húzni a tüskét (Magyar–horvát kapcsolatok)

Nem ismerek olyan gazdasági ügyet, amelynek az értéke meghaladná a magyarok és a horvátok 800 éves barátságát – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnap Zágrábban, miután hivatalos látogatása során megbeszélést folytatott Andrej Plenković horvát kormányfővel. Hét év után látogatott el Orbán Viktor Horvátországba, ami jó hír, a látogatás fontos szerepet játszik a két ország kapcsolatának előmozdításában – mondta Andrej Plenković a közös sajtóértekezleten.