Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KárpátaljaHamis információkat terjesztenek

2018. december 4., kedd, Világfigyelő

Kárpátalján nincs hadiállapot, így teljesen alaptalanok azok a közösségi oldalakon és telefonon terjesztett híresztelések, miszerint hadgyakorlatra hívnák be a megye 18 és 60 év közötti férfilakosságát – jelentette ki Jaroszlav Halasz, Kárpátalja humanitárius ügyekért felelős helyettes kormányzója tegnap Ungváron.

  • Igyekeznek megnyugtatni a lakosságot. Fotó: Kárpáti Igaz Szó
    Igyekeznek megnyugtatni a lakosságot. Fotó: Kárpáti Igaz Szó

Hangsúlyozta, Kárpátaljára nem terjesztették ki a kercsi incidens miatt múlt héten Ukrajna egyes megyéiben bevezetett hadiállapotot, mindazonáltal a megyében működő hadkiegészítő parancsnokságok speciális rendben dolgoznak. Az országban kialakult helyzet következtében azonban Kárpátalján is sok híresztelés kapott lábra. Ezek között említette, hogy helyi önkormányzatokat ismeretlenek telefonon hívtak fel a hadkiegészítő parancsnokságok nevében azzal az utasítással, hogy gyűjtsék össze hadgyakorlatra a 18 és 60 év közötti férfiakat. Mint mondta, a hamis információkat, amelyeket szerinte ellenséges titkosszolgálatok is terjeszthetnek, már többször cáfolták a hivatalos szervek. A pánik elkerülése végett ezért arra kérte a lakosságot, hogy ellenőrizze minden hasonló hír hiteles­ségét.

Bogdan Cseremiszkij, a megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetője közölte, hogy jelenleg Kárpátalján a „műveleti tartalékosokat” hívják be hadgyakorlatra, vagyis nincs szó általános mozgósításról. Kifejtette, a megyei, városi és járási hadkiegészítő parancsnokságok – az előzetes terveknek megfelelően – december 3. és 5. között 200 olyan tartalékost hívnak be 15–20 napos hadgyakorlatra, akik harci tapasztalatokat szereztek a kelet-ukrajnai „terrorellenes műveletben”, vagy a hadsereg számára nélkülözhetetlen speciális képzettséggel rendelkeznek. Jelezte, a hadgyakorlatra történő behívás nem önkéntességi alapon történik, a kötelezettség teljesítését megtagadókat akár fél év elzárással büntethetik.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?







eredmények
szavazatok száma 144
szavazógép
2018-12-04: Világfigyelő - :

Nincs többé barátság (Ukrajna–Oroszország)

Petro Porosenko ukrán elnök törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé tegnap az ukrán–orosz barátsági szerződés megszüntetéséről. Az elnök azt kérte, hogy az előterjesztést a parlament sürgősséggel tárgyalja.
2018-12-04: Sport - :

Diószegi László a legjobb klubvezető 2018-ban

A Romániai Újságírók Sport Klubja hétfő este huszadik alkalommal rendezte meg a Román Labdarúgás Gáláját, ahol Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa a legjobb klubvezetőnek járó elismerésben részesült.