Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gyulafehérvári NyilatkozatElkezdődött a riogatás a törvénytervezetről

2018. december 5., szerda, Belföld

Etnikai enklávék alakulhatnak ki Romániában, ha a szociálliberális kormánykoalíció az RMDSZ „zsarolásának” engedve megszavazza a szövetség újabb autonómiakövetelését – figyelmeztettek román ellenzéki politikusok tegnap. A riogatás annak nyomán kezdődött el, hogy az RDMSZ törvénytervezetet terjesztett hétfőn a parlament elé a gyulafehérvári nyilatkozatban megígért kisebbségi jogokról. Kelemen Hunor, a szövetség elnöke igyekezett csillapítani a kedélyeket, kijelentve: a román testvéreknek nincs okuk aggodalomra, mert senki nem akarja ellopni Erdélyt.

  • Fotó: RMDSZ.ro/Gönczy Tamás
    Fotó: RMDSZ.ro/Gönczy Tamás

Dacian Cioloş volt miniszterelnök az általa alapított Románia Együtt párt nevében a törvénytervezet visszavonására szólította fel az RMDSZ-t, elítélve a szövetség „haszonleső” magatartását. Cioloş szerint a tervezet etnikai enklávék létrehozását javasolja a (Gyulafehérváron megígért) nemzeti szabadság megteremtésének ürügyén.

Romániának nemzetiségtől, vallástól és régiótól függetlenül minden lakosáról gondoskodnia kell, és szerinte elfogadhatatlan, felelős politikushoz méltatlan dolog ellentétet szítani Románia lakosai között, a bukaresti hatalom gyengeségét kihasználva – mondta Cioloș.

A Népi Mozgalom Párt (NMP) képviselője, Marius Paşcan volt Maros megyei prefektus szerint is az RMDSZ a koalíció kiszolgáltatottságát akarja kihasználni, hiszen aznap terjesztette be törvényjavaslatát, amikor a koalíció elveszítette többségét a képviselőházban. A szociálliberális koalíció kétségbeesett helyzete etnikai szeparatizmust, és enklávék kialakítását eredményezheti – tette hozzá.

Kelemen Hunor (fotó) szerint a magyar érdekképviselet évek óta várt arra a gesztusra, hogy román oldalról kezdeményezik a gyulafehérvári nyilatkozat beiktatását a román jogrendbe. Látván azonban, hogy ez nem történt meg, maga lépett. November folyamán dolgozta ki a szövetség a törvénytervezetet, de nem akarta megzavarni ennek benyújtásával a román nemzeti ünnep előkészületeit, ezért terjesztették be most. Sem a koalíció pártjaival, sem az ellenzékkel nem egyeztettek, de valamennyi párt támogatására számítanak. Arra a kérdésre, hogy nem tart-e az esetleges nacionalista reakcióktól, Kelemen Hunor kijelentette: ha a magyarok a csendes lélegzésen túl bármilyen lépést tesznek, azonnal lesznek, akik hisztérikusan reagálnak. „Azt üzenem, hogy román testvérek, ne féljetek, senki nem akarja ellopni Erdélyt! A lojalitást sokféleképpen el lehet nyerni, de egy nemzeti kisebbség leginkább akkor lesz lojális az állam és az ország iránt, amelyben él, ha nem érzi veszélyeztetve a nemzeti identitását”.

Kelemen Hunornál kevésbé volt derűlátó a törvénytervezet tekintetében Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. A Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában kevéssé tartotta valószínűnek, hogy a törvénytervezetet ebben a formában elfogadja a parlament.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 76
szavazógép
2018-12-05: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Tabudöntögetők?

Borítékolni lehet, hogy ebben a formában a kormánykoalíció pártjai el fogják utasítani a gyulafehérvári határozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseit törvénybe foglaló tervezetet, amelyet az RMDSZ hétfőn terjesztett a parlament elé – nem más állítja ezt, mint Korodi Attila, a szövetség képviselőházi frakciójának vezetője, így hát azonnal adódik a kérdés: akkor mégis mi értelme van a kezdeményezésnek?
2018-12-05: Kármentő - Demeter J. Ildikó:

Barbárok a nézőtéren

A legcsendesebb, feszült pillanata volt a filmnek, a lélegzetünket visszafojtva figyeltünk, hogy el ne mulasszunk egyetlen halk sóhajt és kisujjnyi gesztust, amikor a sor közepén megreccsent a műanyag. Egy másik néző volt, akire a kritikus jelenetnél tört rá a kibírhatatlan éhség, vagy talán a drámát nem bírta idegekkel, és valami zajos csomagolású ropogtatnivalóval segített magán.