Hírsaláta

2018. december 5., szerda, Belföld

LEGTÖBBEN MENNÉNEK. Nem fűti különösebben a centenáriumi évben sem a hazaszeretet a romániaiakat, ha munkavállalásról van szó. A legnagyobb hazai álláshirdető portál, a BestJobs online felmérése szerint tízből nyolcan külföldön vállalnának munkát.

  • Fotó: secundatv.ro
    Fotó: secundatv.ro

A válaszadók 41 százaléka biztosan külföldre távozna, ha lehetősége nyílna rá, 44 százalék hajlik erre az opcióra, és csak alig több mint 14 százalék állította, hogy ilyesmi meg sem fordult a fejében. A megkérdezettek 43 százaléka a jobb életkörülményekért hagyná el az országot, a magasabb bér csak a 17 százalékukat csábítaná. Az országban maradók elsősorban családi okokra hivatkoznak, a második és harmadik helyen az életszínvonal és a munkakörülmények állnak. Mind­össze 2 százalék ragaszkodna országához hazafiságból. A mintacsoport 83 százaléka elégedetlen Románia jelenlegi helyzetével. (Maszol)

ELHUNYT A MAGYARELLENES MAGYAR. Életének 90. évében elhunyt Hajdu Győző marosvásárhelyi író, szerkesztő, egykori politikus. Hosszú időn keresztül vezette az Igaz Szó folyóiratot, azonban igazán „maradandót” a kommunista diktatúra teljes kiszolgálásával, majd az 1989 után tanúsított magyarellenességével alkotott. Román–magyar vegyes párt létrehozásán is ügyködött.A marosvásárhelyi Református Kollégiumban érettségizett 1948-ban, majd a Bolyai Tudományegyetemen magyar nyelv és irodalom szakon szerzett diplomát 1952-ben. Egy évvel később az akkor induló Igaz Szó folyóirathoz került főszerkesztői állásba, amit az 1989 decemberében bekövetkezett elkergetéséig töltött be. A Ceaușescu-diktatúra udvari költője életének legvégső szakaszáig aktív volt: a magyarságot és vezetőit sértő cikkek és tanulmányok százait írta és közölte saját lapjában, valamint barátai újságaiban. Sok más egykori magyar pályatársától eltérően – egy percig sem tagadta meg önmagát és politikai nézeteit: mindvégig a román nacionalista rendszer szlogenjeit szajkózta. (Krónika)

NEM ALSZANAK A MEDVÉK. Azt gondolhatnánk, hogy a barnamedvék már téli álmukat alusszák ebben az időszakban. Ehhez képest nagyon is elevennek mutatkozott az a nagyvad, amit a térfigyelő kamerák örökítettek meg Segesvár egyik sűrűn lakott külvárosi utcájában. Eddig még nem volt példa arra, hogy a városban ilyen közel merészkedjen a medve a lakott területhez, mondta a Székelyhonnak Tóth Tivadar, a város alpolgármestere, aki szerint legfeljebb a város szélén, a tanyarészeken láttak eddig nagyvadat. A lap a napokban arról cikkezett, hogy Hargita megyében egyre kevesebb a medvekár, november közepe óta nem nőtt a medvekilövésekre vonatkozó engedélykérések száma sem. Ezt a szakértők és a vadásztársaságok képviselői is azzal magyarázzák, hogy a medvék elhúzódtak délebbre, a makktermő vidékekre, illetve még távolabb, Maros megyébe. A szakértőket igazolja – még ha közvetetten is –, hogy olyan helyen bukkant fel a medve, ahol nem igazán számítottak rá, mint ahogy most Segesváron vagy nemrég Gyergyótölgyesen. (Főtér/Székelyhon)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2235
szavazógép
2018-12-05: Közélet - :

Kevesli a román zászlókat

A Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület feljelentette az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, mert nem zászlózta fel ugyanúgy a várost december elsejére, a román nemzeti ünnepre, mint ahogy március 15-re, a magyar nemzeti ünnepre tette.
2018-12-06: Közélet - Nagy D. István:

Szó sincs eladósodásról (Sepsiszentgyörgy)

Újabb, viszonylag jelentős összeggel bővíthette bevételeit Sepsiszentgyörgy. A városatyák egyebek mellett a vonatkozó költségvetés-módosítást is jóváhagyták a városi közgyűlés keddi ülésén. Mint kiderült, a 8,2 millió lejt meghaladó pluszbevétel egy telek értékesítéséből származik, az összeg tetemes részét pedig a még hátralévő hitelek 2019-ben esedékes részleteinek törlesztésére fordítják. Antal Árpád polgármester egyúttal azon híresztelésekre is reagált, melyek szerint a városvezetés hitelekből fedezi a közberuházásokat, eladósítva ezáltal a megyeszékhelyet.