Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hatalmas a tudatlanság

2018. december 6., csütörtök, Család

A világon mintegy 37 millióan élnek HIV-fertőzéssel vagy AIDS-betegséggel, a becslések szerint 1,8 millió új esetet diagnosztizálnak évente. Se védőoltás, se gyógymód nincs a kór ellen, bár kezelésében nagy előrelépések történtek. Emellett új, az eddigieknél hatékonyabb, HIV-vírus elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel – írta a BBC hírportálja.

A vakcina kifejlesztése hatalmas kihívásnak bizonyul, részben azért, mert a vírusnak nagyon sok törzse van, részben azért, mert mutációk útján képes elkerülni az immunrendszer támadásait. Korábbi próbálkozások a HIV-vakcina kifejlesztésére egy-egy törzsre irányultak, amely a világ egy-egy régiójában található. Az új szert azonban „mozaikosra” tervezték, és azt remélik, hatékonyabb védelmet fog nyújtani a vírus szinte korlátlan számú törzse ellen.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa az AIDS elleni világnap alkalmából (december 1.) a szűrés fontosságára figyelmeztetett. A rizikócsoportba tartozóknak – homoszexuálisok, intravénás droghasználók – kiemelten fontos, hogy elmenjenek szűrésre. Elmondta: a fertőzöttek megfelelő kezelés mellett gyakorlatilag vírusmentesek, nem fertőznek tovább, családot alapíthatnak. A HIV-fertőzés utolsó szakaszaként kialakuló AIDS-betegség lappangási ideje 10–15 év, a betegségben  elhunytak mindig azok közül kerülnek ki, akik nem tudták, hogy fertőzöttek. Minden negyedik-ötödik ember az AIDS-betegség végstádiumában jelentkezik, amikor már nem lehet biztosan meggyógyítani – tette hozzá. Kiemelte, hatalmas a tudatlanság a betegséggel kapcsolatban, az emberek félnek a betegektől és félnek a fertőzéstől is, ugyanakkor mindenki úgy érzi, hogy őt nem támadhatja meg a kór. Közölte, a HIV-fertőzöttség ugyan nem gyógyítható, de rendkívül jól kezelhető. Akiről kiderül, hogy vírushordozó, élete végéig gyógyszeres kezelésben részesül, a gyógyszerek azonban korszerűek, és nincsenek súlyosabb mellékhatásaik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött az AIDS elleni világnap megtartásáról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a kór elleni nemzetközi összefogásra. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) eredeti, 2014-ben meghatározott célkitűzése az volt, hogy 2030-ig megszüntessék a HIV-vírus terjedését. A cél azonban egyelőre nem látszik elérhetőnek, a világ bizonyos országaiban és régióiban a járvány ismét erősödik.

Becslések szerint 1983-ban, az első megbetegedés regisztrálása óta több mint 77 millióan fertőződtek meg a vírussal, 50 százalékuk pedig meg is halt AIDS-betegségben. 2000 és 2017 között 27,4 millióról 36,9 millióra emelkedett a HIV-vírussal élők száma, 2017-ben pedig 1,8 millió új beteget regisztráltak. A gyógyszerek fejlődésével azonban egyre többen részesülhetnek kezelésben: míg 2000-ben 611 ezren, 2017-ben már 21,7 millióan kaptak ellátást. (MTI-i)

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 502
szavazógép
2018-12-06: Család - :

Várakozás

Az adventi időszak a várakozásról, a várakozás közbeni izgalomról is szól, egyfajta egészséges feszültséget szülhet bennünk. Életünk ritmusa óriási sebességre kapcsolt az elmúlt években, emellett környezetünket telepakoltuk mindenféle elektronikus eszközzel, tárggyal, kezelhetetlen mennyiségű választási lehetőséggel. Mindeközben alig van részünk valóban minőségi időben, igazi találkozásokban, és a gyermekeink szenvednek ettől a legjobban. Ezért is éljünk az ünnepi készülődés, az adventi időszak lehetőségével: tanuljunk meg lassítani, vágyakozni, várakozni.
2018-12-06: Család - :

Ünnepi nyelvrontások

Két nagy naptári ünnepünk is közeleg. A karácsony és az újév. Vannak olyan képeslapok, üdvözletek, amelyeken kis kezdőbetűvel írva szerepelnek olyan ünnepeink, nevezetes napjaink, mint karácsony, újév, húsvét, pünkösd, szilveszter stb. És ez így is helyes. Az előbbiek esetében a nagy kezdőbetű csak mondat elején indokolt.