Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

ENSZ-diplomata tájékozódik Erdélyben

2018. december 6., csütörtök, Belföld

A Kárpát-medence kisebbségi magyar közösségeinek helyzetével ismerkedett Fernand de Varennes, az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja, aki az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MACISZESZ) meghívására érkezett Erdélybe háromnapos látogatásra.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az ENSZ-diplomata kedd este Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetőivel tárgyalt, tegnap reggel találkozott az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetőivel, akik a kommunista diktatúra idején államosított egyházi javak vissza­szolgáltatási folyamatának a leállásáról, a bíróság útján történő visszaállamosításról tájékoztatták.

Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek a felbecsülhetetlen értékű Batthyáneum ügyét emelte ki. Mint ismeretes, a román állam elutasítja az ingatlan, valamint az értékes gyűjtemény visszaszolgáltatását, és a kedvező strasbourgi bírósági döntés ellenére sem sikerült előrelépni ezen a téren.

Kató Béla, az erdélyi refor­mátus egyházkerület püspö­ke rámutatott: Románia nem tartja be a saját törvényeit a vissza­szolgáltatások esetében, és ami még ­rosszabb, hogy az igazságszolgáltatás rendsze­rét használva próbálják vissza­fordítani a folyamatot. Konkrét példaként a tíz éve visszaszolgáltatott sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kol­légium épületének esetét emelte ki, amely nemrég végérvényes bírósági döntéssel visszakerült az állam tulajdonába. „Örülünk, hogy lehetőségünk van találkozni valakivel, aki meghallgat bennünket, kíváncsi a problémákra, hiszen lassan tíz éve, hogy a magyar egyházaknak nincs lehetőségük párbeszédet folytatni a román kormánnyal” – fogalmazott.

Veress Emőd egyházi jogász számadatokkal vázolta a helyzetet: a több mint 800 restitúciós kérésnek körülbelül felében született – kedvező vagy kedvezőtlen – döntés, azonban 2010-ben teljesen leállt a folyamat, és azóta a kérések 95 százalékát visszautasítják.

A zilahi Wesselényi-kollégium ügyében is évtizedek óta várnak a román állam kedvezőbb hozzáállására – mutatott rá a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület képviselője, Antal János.

Bálint-Benczédi József, az uni­tárius egyház püspöke és Gyerő Dávid főjegyző az elkobzott egyházi archívumok rendezetlen ügyére hívta fel a figyelmet. A restitúciós törvény csak az ingatlanokra vonatkozik, ezért az állam ma is csupán a visszaszolgáltatott ingatlanban található archívumokat szolgáltatja vissza, így az 1948-ban teherautókra pakolt és állami archívumokba átszállított iratokat az egyház nem kapta vissza, ezért ezeknek egy részéhez egyáltalán nincs hozzáférése.

Az evangélikus egyházat képviselő Fehér Attila püspökhelyettes arról számolt be a különmegbízottnak: az egyházaknak gyakran óriási erőfeszítésükbe kerül, hogy a jó állapotban elkobzott, majd leromlott állapotban visszakapott ingatlanokat felújítsák, konkrét példaként pedig a lerombolt marosvásárhelyi evangélikus templomot és a lelkészi lakást említette.

A kisebbségi jogok szakértője tegnap a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári épületében szervezett konferencián tartott előadást az ENSZ-nek a kisebbségiek emberi jogai védelmében végzett tevékenységéről. A konferencián a kárpátaljai, szerbiai, szlovákiai és erdélyi magyar közösségek politikai szervezeteinek képviselői, valamint erdélyi magyar jogvédő szervezetek vezetői tartottak előadásokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2018-12-06: Máról holnapra - Mózes László:

Ingyencirkusz a parlamentben

Miközben Juncker Brüsszelben Dăncilă asszony kezét csókolgatta, a hon itthon maradt atyái a bukaresti képviselőházban palotaforradalommal kísérleteztek. Az ellenzéki politikusok azt gondolták,  elillant a szociálliberális koalíció többsége az alsóházban, így megérett az idő arra, hogy fütyülve a házszabályra megszabaduljanak a házelnöktől, illetve hűséges alelnökétől, azaz Dragneától és Iordachétól.
2018-12-06: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Két év múlva költözhet a buszvállalat (Sepsiszentgyörgy)

A tervek már készülnek, a pályázatot idén adják le, és két év múlva lehet új telephelye a sepsiszentgyörgyi közszállítási vállalatnak. A Multi-Trans garázsainak és műhelyeinek Szépmezőre költöztetése csak az egyik fontos eleme annak az átfogó stratégiának, amelynek eredményeként új, korszerű és környezetbarát buszok fognak közlekedni a megyeszékhelyen.