Mátyás nyomában a baróti diákok

2018. december 6., csütörtök, Közélet

Müller Zoltán, Szász Zsolt és Ágoston Gergely Vince, a Baróti Szabó Dávid Középiskola XI. B osztályos tanulói, azaz a Sekete Fereg csapat tagjai második díjat szereztek a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, valamint az OTP Fáy András Alapítvány középiskolásoknak szóló, Mátyás király kamerája című videópályázatán. A diákok – kihasználva a kiírás adta keret minden másodpercét – háromperces, néhol dramatizáló filmjükben jártak utána, mit lehet tudni az Igazságos baróti tartózkodásáról.

  • Szász Zsolt, Ágoston Gergely Vince és Müller Zoltán a díjátadón
    Szász Zsolt, Ágoston Gergely Vince és Müller Zoltán a díjátadón

 A felhívásra beérkezett közel negyven pályamunka közül a tízes döntőbe öt anyaországi, négy erdélyi és egy felvidéki csapat filmje jutott be. A háromszékiek nagyon jól szerepeltek, hiszen a pódiumra kerülő erdővidékiek mellett a kézdivásárhelyi Református Kollégium két csapata, az Időutazok és a Mátyás bandája is döntőbe került. A Magyar Tudományos Akadémia székházában szervezett végső megmérettetésen előbb az alkotásokat vetítették le, majd a csapatok számoltak be a témaválasztásról és a film készítéséről az Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa által védnökölt zsűrinek.

A baróti fiatalok filmje két, „témában sétáló” fiatalemberrel indít: egyikük rákérdez a másikra, tudja-e, hogy az a Középvíz utcai kereszt, amely előtt elhaladnak, minek az emlékét őrzi. A kérdező felvilágosítja barátját, hogy Mátyás király 1467 novemberében, amikor Moldovabányára igyekezett – ezt el is játszották, s fekete-fehér képeikkel „bizonyították”, mily régen történt az –, több napon át Baróton pihent. Elhatározzák, utánajárnak s kiderítik, miként is történtek a dolgok. Kézenfekvő megoldásnak tűnt, hogy felkeressék a baróti plébániát: Tóth József áll készségesen rendelkezésükre, és adja át nekik a jeles eseményről bejegyzést őrző anyakönyvet, majd a megtudtak tea melletti átbeszélésére a város egyik népszerű kávéházába mennek. Ott – hogy milyen véletlenek vannak! – belebotlanak történelemtanárukba, Keserű Sándorba, aki bemutatja őket a téma jó ismerőjének, Fehér János művészettörténésznek. Fehér János elmondja: tény, hogy Mátyás király, amikor a moldovai hadjáratra vezette seregét, több napot is itt tartózkodott. Erről két káptalani átirat és egy eredetiben megőrzött, a király titkos pecsétjével ellátott oklevél tanúskodik. Utóbbi azért fontos – hívta fel figyelmüket a művészettörténész –, mert a pecsét bizonyítja: maga a király is jelen volt az eseményen.

Müller Zoltán, Szász Zsolt és Ágoston Gergely Vince úgy nyilatkozott: tanáruknak, Keserű Sándornak könnyű volt a pályázaton való részvételről meggyőznie őket, hiszen mind történelmünk, mind a technika iránt érdeklődnek. A filmmel sokat dolgoztak, mert volt jelenet, amelyet – mert nem vették észre, hogy a gép nem rögzít – többször is el kellett játszaniuk. A vágási munka Szász Zsoltra hárult teljes egészében, de végül is nem bánják, hogy belevágtak, mert élvezetes volt, s úgy érzik, tettek azért, hogy Barót történelmének e kevéssé ismert pillanata kicsit jobban beágyazódjon a közösségi tudatba.

A remekül szereplő tanuló­kat a szervezők Honfoglaló társasjátékkal jutalmazták, mellette pedig egy teljes hétvégét tölthetnek el Sümegen, ahol történelmi játékok és wellness mellett főúri lakoma is vár rájuk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1286
szavazógép
2018-12-06: Kármentő - Nagy D. István:

Az örök mögöttes szándék

Szánalmas az a törtetés, amit a románság háromszéki, valamint sepsiszentgyörgyi önjelölt védelmezői képesek véghezvinni, valahányszor világképükbe nem illő jelenséggel találkoznak.
2018-12-06: Közélet - :

Boldog percek a Mikulással

Ajándékcsomagokkal örvendeztette meg tegnap este a Mikulás a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályára beutalt kis betegeket.