Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mátyás nyomában a baróti diákok

2018. december 6., csütörtök, Közélet

Müller Zoltán, Szász Zsolt és Ágoston Gergely Vince, a Baróti Szabó Dávid Középiskola XI. B osztályos tanulói, azaz a Sekete Fereg csapat tagjai második díjat szereztek a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, valamint az OTP Fáy András Alapítvány középiskolásoknak szóló, Mátyás király kamerája című videópályázatán. A diákok – kihasználva a kiírás adta keret minden másodpercét – háromperces, néhol dramatizáló filmjükben jártak utána, mit lehet tudni az Igazságos baróti tartózkodásáról.

  • Szász Zsolt, Ágoston Gergely Vince és Müller Zoltán a díjátadón
    Szász Zsolt, Ágoston Gergely Vince és Müller Zoltán a díjátadón

 A felhívásra beérkezett közel negyven pályamunka közül a tízes döntőbe öt anyaországi, négy erdélyi és egy felvidéki csapat filmje jutott be. A háromszékiek nagyon jól szerepeltek, hiszen a pódiumra kerülő erdővidékiek mellett a kézdivásárhelyi Református Kollégium két csapata, az Időutazok és a Mátyás bandája is döntőbe került. A Magyar Tudományos Akadémia székházában szervezett végső megmérettetésen előbb az alkotásokat vetítették le, majd a csapatok számoltak be a témaválasztásról és a film készítéséről az Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa által védnökölt zsűrinek.

A baróti fiatalok filmje két, „témában sétáló” fiatalemberrel indít: egyikük rákérdez a másikra, tudja-e, hogy az a Középvíz utcai kereszt, amely előtt elhaladnak, minek az emlékét őrzi. A kérdező felvilágosítja barátját, hogy Mátyás király 1467 novemberében, amikor Moldovabányára igyekezett – ezt el is játszották, s fekete-fehér képeikkel „bizonyították”, mily régen történt az –, több napon át Baróton pihent. Elhatározzák, utánajárnak s kiderítik, miként is történtek a dolgok. Kézenfekvő megoldásnak tűnt, hogy felkeressék a baróti plébániát: Tóth József áll készségesen rendelkezésükre, és adja át nekik a jeles eseményről bejegyzést őrző anyakönyvet, majd a megtudtak tea melletti átbeszélésére a város egyik népszerű kávéházába mennek. Ott – hogy milyen véletlenek vannak! – belebotlanak történelemtanárukba, Keserű Sándorba, aki bemutatja őket a téma jó ismerőjének, Fehér János művészettörténésznek. Fehér János elmondja: tény, hogy Mátyás király, amikor a moldovai hadjáratra vezette seregét, több napot is itt tartózkodott. Erről két káptalani átirat és egy eredetiben megőrzött, a király titkos pecsétjével ellátott oklevél tanúskodik. Utóbbi azért fontos – hívta fel figyelmüket a művészettörténész –, mert a pecsét bizonyítja: maga a király is jelen volt az eseményen.

Müller Zoltán, Szász Zsolt és Ágoston Gergely Vince úgy nyilatkozott: tanáruknak, Keserű Sándornak könnyű volt a pályázaton való részvételről meggyőznie őket, hiszen mind történelmünk, mind a technika iránt érdeklődnek. A filmmel sokat dolgoztak, mert volt jelenet, amelyet – mert nem vették észre, hogy a gép nem rögzít – többször is el kellett játszaniuk. A vágási munka Szász Zsoltra hárult teljes egészében, de végül is nem bánják, hogy belevágtak, mert élvezetes volt, s úgy érzik, tettek azért, hogy Barót történelmének e kevéssé ismert pillanata kicsit jobban beágyazódjon a közösségi tudatba.

A remekül szereplő tanuló­kat a szervezők Honfoglaló társasjátékkal jutalmazták, mellette pedig egy teljes hétvégét tölthetnek el Sümegen, ahol történelmi játékok és wellness mellett főúri lakoma is vár rájuk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 415
szavazógép
2018-12-06: Kármentő - Nagy D. István:

Az örök mögöttes szándék

Szánalmas az a törtetés, amit a románság háromszéki, valamint sepsiszentgyörgyi önjelölt védelmezői képesek véghezvinni, valahányszor világképükbe nem illő jelenséggel találkoznak.
2018-12-06: Közélet - :

Boldog percek a Mikulással

Ajándékcsomagokkal örvendeztette meg tegnap este a Mikulás a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályára beutalt kis betegeket.