Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KépviselőházEllenzéki próbálkozás Dragnea menesztésére

2018. december 6., csütörtök, Belföld

Botrányba fulladt a képviselőház ülése tegnap, miután az ülést vezető Florin Iordache alelnök a házszabályra hivatkozva megtagadta, hogy szavazásra bocsássa a Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök leváltását célzó ellenzéki kezdeményezést. Később az ellenzék „saját” ülésvezetője irányításával megszavazta a házelnök leváltását, amit a kormányoldal nem ismer el.

  • Fotó: Secundatv.ro
    Fotó: Secundatv.ro

A hatályos szabály szerint a házbizottság bármely tagjának visszahívását csak annak a frakciónak a vezetője javasolhatja, amely őt a tisztségre jelölte, márpedig a Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője nem kért ilyesmit. Az ellenzék arra alapozta a lépést, hogy a szociálliberális koalíció számításuk szerint elvesztette többségét a képviselőházban, a parlament plénumának pedig szuverén joga bármilyen döntést meghozni, saját szabályzatát is felülbírálva. Miután ezt az ülésvezető megtagadta, az ellenzék hangoskodásával megakadályozta az ülés folytatását.

Az ülés már reggel szokatlanul kezdődött, amikor a képviselők a készülő ellenzéki akció miatt a szokásosnál jóval nagyobb létszámban, futva érkeztek a terembe, az ellenzéki Gabriel Pirtea képviselőházi alelnök pedig az ülésvezetői szerepet is megpróbálta – sikertelenül – kisajátítani. Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt frakcióvezetője azt kérte, hogy tűzzék napirendre a szavazást Florin Iordache szociáldemokrata képviselőházi alelnök és Liviu Dragnea házelnök leváltásáról, amit az ülésvezető Iordache a házszabályra hivatkozva megtagadott.

A többórás kölcsönös vádaskodás és hangoskodás odáig fajult, hogy az ellenzéki képviselőházi alelnök egy másik mikrofonon keresztül bejelentette: átvette az ülésvezetést Iordachétól, és el is rendelte a voksolást. A házelnök és helyettese menesztését az ellenzéki honatyák kézfelemeléssel megszavazták. Az ülést az elnöki pulpitusról vezető Iordache ezt a nem általa elrendelt, az elektronikus szavazatszámláló rendszer igénybevétele nélkül megejtett szavazást nem ismerte el szabályosnak.

Iordache berekesztette az ülést, de egy ideig a helyén maradt, nehogy az ellenzék elfoglalja az ülésvezetői széket. Ugyanilyen okok miatt az ellenzéki és kormánypárti honatyák is egy ideig a teremben maradtak, hogy őrizzék egymást. Liviu Dragnea házelnök nem vett részt az ülésen.

A parlament három jobboldali ellenzéki pártjának vezetője később bejelentette, hogy Liviu Dragnea házelnököt és Florin Iordachét, a képviselőház egyik szociáldemokrata alelnökét a képviselőház plenáris ülésén felmentették tisztségéből. Azt állították, hogy a kormányoldalnak nincs már többsége, és ezért próbálta megakadályozni a házelnök leváltásáról kért szavazást. Úgy értékelték: nem ők, hanem a kormányoldal sértette meg a házszabályt azáltal, hogy a közvetlenül is érintett Iordache nem volt hajlandó átengedni az ülésvezetést liberális kollégájának.

A kormánypárti politikusok úgy értékelték, hogy az ellenzék a szociáldemokrata házelnök leváltását „törvénytelen gerillaakcióval” próbálta kierőszakolni, amelyet szerintük a háttérből maga Klaus Iohannis államfő irányított. Az SZDP nem ismerte el, hogy elfogyott volna a Dăncilă-kormányt támogató parlamenti többség, ezt azonban csak a házszabályt tiszteletben tartó voksolásokon hajlandóak bizonyítani.

 

Az államfőre mutogatnak

Liviu Dragnea képviselőházi elnök tegnap kijelentette, hogy az általa vezetett Szociáldemokrata Párt nem vesztette el parlamenti többséget, álláspontja szerint a menesztésére irányuló kezdeményezés hátterében pedig Klaus Iohannis államfő áll. A parlamentben adott nyilatkozatában Dragnea rámutatott, nem ez az első alkalom, amikor az ellenzéki pártok kérik a házelnöki tisztségből való menesztését.

Liviu Dragnea ama meggyőződésének is hangot adott, miszerint nem tekinthető véletlen egybeesésnek, hogy éppen szerdán idézték be kihallgatásra a korrupcióellenes ügyészségre a képviselőház másik szociáldemokrata alelnökét, Carmen Mihălcescut, így próbáltak ugyanis lehetőséget teremteni a liberális párti alelnök számára az ülés vezetésére. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem ő vezette tegnap a plénum ülését, Dragnea azt válaszolta, tudott az ellenzék tervéről, és hagyni akarta őket „érvényesülni”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-12-06: Közélet - Mózes László:

Meghívó a Radnai-havasokba (Székely Árpád könyvbemutatója)

Székely Árpád székelyudvarhelyi földrajztanár legújabb kötetét mutatta be kedd este Sepsiszentgyörgyön a vadászati múzeumban. Erdély magashegyeit bemutató sorozata a Radnai-havasok című, hetedik túrakönyvével véget ért, a folytatáson a szerző egyelőre gondolkodik.
2018-12-06: Belföld - :

Alkotmányellenes kivételezés

Alkotmánysértőnek minősítette az alkotmánybíróság tegnap a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvény azon előírását, amely kivételezne a parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezetekkel.