A felelősségvállalás dokumentuma

2018. december 7., péntek, Nyílttér

Érdemesnek tartom közzétenni az alábbi kiáltványt, majd a továbbiakban a századik évfordulóhoz kapcsolható magyar jegyzékeket és írásos megnyilvánulásokat. Ezekkel egyben történész édesapám, Puskás Lajos emlékének is áldozom, aki ezeket összegyűjtötte, de nem tehette közzé Ceauşescu „aranykorszakában”.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács, mint az erdélyi magyarság reprezentatív képviselete, 1918. december 17-én délután tartott ülésében a következő Határozatot hozta. Miután Wilson elnök ismeretes programja a népek önrendelkezési joga tekintetében szükségessé teszi, hogy az erdélyi magyarság védelméről és ügyei intézéséről a fegyverszüneti szerződés intézkedéseinek legteljesebb elismerése mellett egy központi szerv felállításáról gondoskodjék, megbízza és megválasztja a következő Nemzeti Tanácsot, amelynek vezetői: dr. Apáthy István, elnök, dr. Vincze Sándor, Szathmáry Ákos, dr. Wertheim Mór, Jászberényi András, Bodor Sándor, Szentmiklósi József, dr. Körössy György, Újhelyi Ferenc, Tamássi István, Horváth Emil, dr. Papp József, Lengyel Albert, dr. Janovics Jenő, dr. Kertész Jenő, dr. Deák Albert, Ámon Ottó, Jordáky Lajos és dr. Bíró Balázs.
Addig is, míg a békekötés alkalmával Erdély sorsa felett végleges döntés esnék, ezen kormányzóbizottságot az erdélyi magyarság hivatott szervének deklarálja, feljogosítja, hogy teljes jogkörrel  mindazt megtegye, amit az erdélyi magyarok önrendelkezési jogának alapelvéből kifolyóan szükségesnek és hasznosnak tart. Proklamációval fordul a világ összes népéhez, valamint az Erdélyben működő román és szász önkormányzati tanácsokhoz, illetve legfőbb intézőbizottságokhoz.
A világ összes népéhez!
A népek önrendelkezési jogának megvalósítására az erdélyi magyarság Magyar Nemzeti Tanácsa és Székely Nemzeti Tanácsa legfőbb intézőbizottságot választott, feljogosítván azt, hogy az erdélyi magyarság érdekében minden ügyben független és önálló jogkörrel járjon el. Miután az erdélyi magyarságnak ezen hivatott szerve most már teljes jogkörrel intézi az erdélyi magyarok minden ügyét, tiltakozunk az ellen, hogy az erdélyi magyarságot érdeklő bármelyik kérdésben bármely más idegen tényező, akár erdélyi román, akár román királyságbeli egyének és szervezetek határozzanak az erdélyi magyarság megkérdezése és hozzájárulása nélkül.

(Aláírások)
Közzéteszi: Puskás Attila

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1695
szavazógép
2018-12-07: Nyílttér - :

Az egyesülési díszgyűlésről (Mai levelünk)

Van úgy, és sajnos igen sokszor, hogy valaki egyet mond és mást cselekszik. Így nyilvánul meg a hátsó gondolat, amit oly nehéz még megsejteni is. Nem akarom a kérdést csűrni-csavarni, de mégis szeretném, hogy a szó a valódi szándékot fejezze ki, ne valami mögöttes indulatot takarjon.
2018-12-07: Nyílttér - :

Zenével gyűjtöttük

Kedves ismert és ismeretlen Önzetlen Adakozó! 2018. július 5-én 19 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében a Filip Consort családi zenekar (Filip Mária, Dorka, Cippóra, Zsombor és Ignác) jótékonysági hangversenyt tartott a kilyéni Székely–Potsa Rehabilitációs Központ javára.