Mélyponton a kormánypárt támogatottsága

2018. december 11., kedd, Belföld

A választók 69 százaléka szerint le kell váltani a Viorica Dăncilă vezette kormányt, 21 százalékuk a maradásukat támogatja – közölte tegnap a Mediafax hírügynökség a BCS közvélemény-kutató intézet friss felmérésének eredményét ismertetve.

  • Fotó: adevarul.ro
    Fotó: adevarul.ro

A Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (NMP) által rendelt felmérés szerint a jelenlegi kormányt támogató Szociáldemokrata Párt (SZDP)–Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ)–RMDSZ parlamenti többség részéréről a legtöbben (6,4 százalék) Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnököt, az LDSZ elnökét látják legalkalmasabbnak a kormányfői szerepre. Amennyiben a jelenleg ellenzékben lévő jobboldali pártok – a Nemzeti Liberális Párt (NLP), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) és az NMP – jelölhetnének miniszterelnököt, a legtöbb válaszadó (6,8 százalék) Băsescut bízná meg kormányalakítással.

A közvélemény-kutatás kiterjedt arra is: milyen szerepet tulajdonítanak a megkérdezettek az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításában és a korrupcióellenes harcban Románia négy eddigi államfőjének. A válaszadók 25 százaléka szerint Klaus Iohannis jelenlegi államfő tett a legtöbbet a korrupció megfékezéséért, míg 19 százalékuk Băsescut, 6 százalékuk Emil Constantinescut és 3 százalékuk Ion Iliescut jelölte meg. Az ország demokratizálásában és uniós integrációjában játszott szerepük tekintetében az eddigi román elnökök közül Băsescu került az élre.

Ha a jövőre esedékes elnökválasztást most rendeznék meg, az első fordulóban a válaszadók 19 százaléka szavazna az NLP, 14,4 százaléka a Szociáldemokrata Párt (SZDP), 6,2 százalékuk a NMP, 5,7 százalékuk az LDSZ, 5,3 százalékuk az MRSZ jelöltjére. Az európai parlamenti választási jelöltlisták támogatottságánál – a lehetséges listavezetők nevét is figyelembe véve – a NLP-t 15,8, az SZDP-t 12,8, a Dacian Cioloș vezette Románia Együtt pártot 7,7, a Victor Ponta vezette Pro Romániát 6,7, az LDSZ-t 6,6, az NMP-t 6,3, az MRSZ-t 5,5, az RMDSZ-t pedig 2,9 százalékon mérték.

A több mint ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésére alapozott országos felmérést november 27. és december 5. között készítették, a hibahatár háromszázalékos. Múlt héten az IMAS közvélemény-kutatása is azt mutatta ki, hogy történelmi mélypontra, 25 százalék alá esett a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt támogatottsága.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1300
szavazógép
2018-12-11: Közélet - Bokor Gábor:

Természetellenesen sok a medve

Nem mindennapi esetet osztottak meg nemrég a Vadkárok Székelyföldön Facebook-oldalon. „November 3-án, szombaton a Sugási-Vadas Vadászcsoport vaddisznó hajtóvadászatot szervezett. A négy hajtás összterülete 130 hektár, légvonalban 5 km-re Sepsiszentgyörgytől. A négy hajtásból 33 medve jött ki! Közülük 16 medvét sikerült lefilmeznie Kelemen Lászlónak” – olvastuk a híradást. Az eset valóban szenzációs, de ezt is felülmúlja a november közepén tartott bölöni vadászat, ahol 54 medve tört át a vadászok vonalán csupán egy hajtás alkalmával.
2018-12-11: Belföld - :

Sürgősségi rendelettel módosítják a büntetőjogot

Sürgősségi rendelettel lépteti hatályba a kormány a büntetőjogi reform alkotmányosnak bizonyult rendelkezéseit – jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) ügyvezető elnöke, miután egyhangú döntés született erről az SZDP végrehajtó bizottságának tegnapi ülésén.