Sürgősségi rendelettel módosítják a büntetőjogot

2018. december 11., kedd, Belföld

Sürgősségi rendelettel lépteti hatályba a kormány a büntetőjogi reform alkotmányosnak bizonyult rendelkezéseit – jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) ügyvezető elnöke, miután egyhangú döntés született erről az SZDP végrehajtó bizottságának tegnapi ülésén.

  • Fotó: gov.ro
    Fotó: gov.ro

A kormányfő szerint így próbálják elejét venni annak, hogy az elhúzódó parlamenti viták, az ellenzék és Klaus Iohannis államfő sorozatos óvásai hátráltassák a két kódex – a büntető törvénykönyv (Btk.), illetve a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) – egészének hatályba lépését. Dăncilă nem árult el részleteket arról, hogy pontosabban milyen rendelkezések hatályba lépését akarják sürgősségi kormányrendelettel siettetni, csak annyit közölt, hogy a jogszabály részleteit az igazságügyi tárca vezetője dolgozza ki.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter is csak annyit mondott az újságíróknak, hogy a sürgősségi kormányrendelet nem tartalmazza a Btk. és Betk. azon módosításait, amelyek elbuktak az alkotmányossági szűrőn, de arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy a jogszabály jogalapul szolgálhat-e majd jogerős ítéletek eltörlésére.

A kormánykoalíció két éve kezdte el az igazságszolgáltatás átszervezését és a büntetőjog módosítását, annak ellenére, hogy ez tüntetések sorozatát, valamint az ellenzék és az Európai Bizottság bírálatát váltotta ki. A kezdeményezők szerint a módosítások korábban alkotmánysértőnek bizonyult cikkelyeket igazítanak ki, illetve az ártatlanság vélelmének helyreállítását célozzák, hogy senki se kerülhessen ártatlanul börtönbe. A korrupcióváddal másodszor bíróság elé állított Liviu Dragnea pártelnököt nyár elején már letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság, ha nem változik meg tetteinek büntetőjogi besorolása a most zajló fellebbviteli tárgyalás idején, nem sok esélye van rá, hogy elkerülje bebörtönzését.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 578
szavazógép
2018-12-11: Belföld - :

Mélyponton a kormánypárt támogatottsága

A választók 69 százaléka szerint le kell váltani a Viorica Dăncilă vezette kormányt, 21 százalékuk a maradásukat támogatja – közölte tegnap a Mediafax hírügynökség a BCS közvélemény-kutató intézet friss felmérésének eredményét ismertetve.
2018-12-10: Sport - Miska Brigitta:

Nem megy a piros-fehéreknek az FC Botoșani ellen (Labdarúgás, I. liga)

A Sepsi OSK hatodik nekifutásra sem tudta legyőzni az FC Botoșani együttesét, hiszen hétfőn 1–0 arányú vereséget szenvedett a moldvai csapattól az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában. A háromszéki gárda az idényben negyedik hazai mérkőzését fejezte be pont nélkül, azonban először fordult elő, hogy nem szerzett gólt saját közönsége előtt.