Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

MagánvállalkozásKét nemzedék egy cégben

2018. december 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A kézdivásárhelyi Szabó család – Tibor és Enikő – tizenöt évvel ezelőtt, 2003 őszén jegyeztette be a cégbíróságon kisvállalkozásként az Sz-Cont Consulting Kft.-t. Két éve, szintén közgazdász fiúk és felesége is bekapcsolódott a cég munkájába, sőt, átvették az immár családi vállalkozás irányítását.

  • Szabó Tibor Botond: Itthon is lehet boldogulni. A szerző felvétele
    Szabó Tibor Botond: Itthon is lehet boldogulni. A szerző felvétele

Katalizátorszerep

Az ötlet, hogy saját céget hozzanak létre 2000-ben fogalmazódott meg bennük, amikor Szabó Enikő sikeres könyvelési szakértői vizsgát tett, és főállásban a Secuiana Rt. főkönyvelőjeként dolgozott. A kezdet, mint mindig, számukra is nehéz volt, sokáig mindössze két ügyfele volt a cégnek. A kitartó munka, a lehető legjobb szolgáltatást célzó igyekezet, a garantált átláthatóság, és a mindig naprakész tudás azonban segítette a cég útját a terjeszkedésben, így mára már nyolc alkalmazottja van a cégnek, akik több mint száz vállalkozást tartanak egyensúlyban, szolgálnak ki – fogalmaztak a tulajdonosok.

Szabó Tibor és Enikő az alapítástól fogva azt szerette volna, hogy cégük katalizátorként működjön, a legjobb feltételeket nyújtsa ügyfeleiknek, pontos és lényegre törő információval fontos döntések meghozatalában is segítségére legyen partnereinek.

Az évek során a cég jó kapcsolatokat épített ki különböző közreműködőkkel, így biztosítva partnereik teljes körű kiszolgálását a cégalapítástól, a jogi szolgáltatásokon keresztül egészen a különböző fordításokig, hitelesítésekig.

 

Beszállnak a fiatalok

2014-től a cég családi vállalkozássá alakult át. Az alapítók kisebbik fia, Tibor Botond, valamint felesége, Noémi is csatlakozott a csapathoz így biztosítva a lendületet és az innovációt. A fiatalok egy évvel korábban keltek egybe és gyermeket is vállaltak.

Szabó Tibor Botond a Molnár Józsiás-iskolában járt, majd 2009-ben a Nagy Mózes Elméleti Líceumban érettségizett. 2012-ben a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen diplomázott, angol nyelven tanulta a könyvelést és a gazdasági informatikát, a bukaresti Gazdasági Akadémián szintén angol nyelven mesterizett. Így nem jelent akadályt, hogy a családi vállalkozás immár külföldi cégeknek is ajánlja szolgáltatásait, elsősorban a hazai piacra betörni vagy ide befektetni kívánó vállalatoknak. A nyelvi akadályok mellett ugyanis az adó- és vámügyek labirintusában is szükséges az eligazítás.

A fővárosi mesterképzés ideje alatt Tibor Botond szakmai tapasztalatot is szerzett, hiszen két évig dolgozott egy nemzetközi könyvelési cégnek. Ez a gyakorlat is segítette abban, hogy miután feleségével együtt hazatért Kézdivásárhelyre, egy kanadai cégnek dolgozhatott, időközben pedig Noémivel együtt a szülei által alapított könyvelési cég munkájába is bekapcsolódott. Sőt, 2017 októberétől ügyvezető igazgatóként ő állhatott a cég élére is. Szintén tavaly ősszel szerezte meg a könyvelési szakértői minősítést.

 

Hit és kitartás

Elmondása szerint főleg helybeli, kézdiszéki cégeket könyvelnek, de ügyfeleik között megtalálhatóak háromszéki fiókkal rendelkező német és holland vállalatok is.

Arra a kérdésünkre, hogy mi a siker titka, Tibor Botond válasza az volt, hogy számára a sikert az Istenbe vetett hit és a kitartó, kemény munka hozza meg.

Azt is hozzáfűzte: úgy próbálnak eljárni a mindennapokban, hogy ne csak az ügyfeleknek és a törvénykezésnek feleljenek meg, hanem a lelkiismeretük parancsának is. Azoknak a fiataloknak pedig, akiknek lehetőségük van családi vállalkozást továbbvinni, azt tanácsolja, hogy ne tétovázzanak, hiszen nagy előnyt jelent az, ha két nemzedék is jelen van egy cégben: az idősebbek tapasztalata, megfontoltabb gondolkozása és a fiatalabbak lendülete, nyitottsága jól kiegészítik egymást.

Ami a terveket illeti a fiatalok további bővítésben gondolkodnak. Annál is inkább, mert Tibor Botond szerint a jelenleg működő könyvelők nagy része 55–60 év közötti, s tíz-tizenöt éven belül óriási hiány lesz a szakmában. Aki biztos munkahelyet akar, az a könyvelést válassza – tanácsolja a fiataloknak az ügyvezető, aki szerint ha az ember kitartó és komolyan veszi munkáját, itthon is boldogulni tud.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2018-12-12: Riport - Demeter Virág Katalin:

Egyetemi katedrától a virágkötésig

Minden jel arra mutatott, hogy akadémiai közegben, a felsőoktatásban és a kutatásban csúcsosodik ki pályája, jó ideje mégis a virágkötészet rejtelmeiben mélyült el, és ilyen jellegű vállalkozást indított Bíró Boróka Júlia. Benedek Elek ükunokájaként azt is megtanulta: csak az a valamennyire egész ember, akinek könnyű a toll és nem nehéz a kasza, így aztán talán annyira nem is meglepő, hogy két, egymástól első ránézésre meglehetősen távol eső világban is otthon érzi magát. Bíró Boróka Júliával egyebek mellett arról beszélgettünk, miként ötvözhetők eme nagyon eltérő foglalkozások.
2018-12-12: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Az állam része negyven százalék (Új minimálbér)

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a kormány 937-es rendelete, amely meghatározza a minimálbér január elsejétől érvényes szintjét. Miközben először határoznak meg differenciált minimálbért, a növelés egyben azt is jelenti, hogy fokozottan nő a cégek bérköltsége. A legkisebb fizetések arányait az avocatnet.ro számításai alapján ismertetjük.