Kató Béla marad a püspök

2018. december 15., szombat, Közélet

Az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) közgyűlésének tegnapi kolozsvári ülésén újraválasztották tisztségébe Kató Béla püspököt.

A püspök a 121 leadott szavazatból 119-et szerzett meg. A közgyűlés újraválasztotta tisztségébe Kántor Csaba püspökhelyettest és Szegedi László generális direktort is. Az egyházkerület világi vezetőinek számító főgondnoki tisztségekbe kerültek új emberek. Ambrus Attilát és Tőkés Zsoltot választották főgondnokká a tisztségét megőrző Dézsi Zoltán mellé.

Kató Bélának – amint felidézte – harmadszor szavaz bizalmat a közgyűlés. Első mandátuma közepén ugyanis – a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosításakor – felajánlotta lemondását, de a közgyűlés akkor is megerősítette tisztségében. A most kezdődő hatéves mandátumát nem viheti végig, ugyanis öt év után betölti a hetven évet, és az egyház statútuma alapján nyugdíjba kell vonulnia.

Az újraválasztott püspök felidézte: olyan korszakban kellett vezetnie az egyházkerületet, amikor leállt az egyház egykor államosított vagyonának a visszaszolgáltatása. „Küzdelmes harcot kell vívnunk azon erők ellen, amelyek nem akarják, hogy az életünk teljes legyen” – fogalmazott a püspök. Azt is hozzátette azonban, hogy az elmúlt hat évben töretlen volt az egyház belső szellemi építkezése.

Kató Béla kitért arra, hogy Magyarország támogatásával az egyház ismét nekiláthatott az építkezésnek, és olyan álmokat szőhet, amelyekre korábban nem gondolhatott. A következő ciklusra az intézményépítést és az intézmények élettel való megtöltését tartotta a legfontosabb feladatnak.

„Ha egy ajtó, egy ablak becsukódik, az úr egy egérlyukat ki fog nyitni, amit lassan növelve átjutunk rajta a falon, és eljuthatunk a célig. Ilyen munkára hívom most az egyházkerület tagjait” – fogalmazott Kató Béla. Az Erdélyi Református Egyházkerület 550 anyaegyházközségében több mint 300 ezer magyar református hívet számlál.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2018-12-15: Nemzet-nemzetiség - :

Akit Németországból is hazavonzott Erdély – Beszélgetés MIRCEA DĂIAN vállalkozóval (Román szemmel)

Mircea Dăian apai ágon régi szászmedgyesi családból származik, anyai ágon pedig Bukovinából – ott lengyel és német felmenői vannak. Édesanyja családja 1941-ben a második világháború idején Németországba menekült a szovjet hadsereg elől, a későbbiekben pedig ismét visszakerült Romániába. Ennek azért van különös jelentősége, mert interjúalanyunk kihasználta német gyökereit, és 1990-ben letelepedési engedélyért folyamodott Németországban, ahol aztán 18 éven át lakott. Mégsem kívánt német állampolgárként élni, mert erősebb volt benne a honvágy és a transzilvanista tudat, ezért egy idő után visszatért szülővárosába. Vállalkozóként dolgozik. Amikor kérdeztük, hogy pillanatnyilag milyen családi projektje fut, elmondta, hogy lángossütödét indít ezekben a hetekben-napokban. Megvannak hozzá a szükséges engedélyek, a szaktudás és a személyzet is. Különösen jólesett, amikor így mondta: „langoşerie”…
2018-12-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megnyílt a főtéri vásár (Sepsiszentgyörgy)

Lélekmelegítő muzsikával, a Gödri Ferenc általános iskola kisdiákjainak fellépésével kezdődött meg a karácsonyi vásár Sepsiszentgyörgy főterén, és bár közönség az első órában nemigen akadt, a kirakodás jobb kedvvel ment, amíg az aprók táncoltak, és voltak árusok, akik már rögtön nyitás után eladtak a portékájukból.