SepsiszentgyörgyMegnyílt a főtéri vásár

2018. december 15., szombat, Közélet

Lélekmelegítő muzsikával, a Gödri Ferenc általános iskola kisdiákjainak fellépésével kezdődött meg a karácsonyi vásár Sepsiszentgyörgy főterén, és bár közönség az első órában nemigen akadt, a kirakodás jobb kedvvel ment, amíg az aprók táncoltak, és voltak árusok, akik már rögtön nyitás után eladtak a portékájukból.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az első sorok természetesen a kürtőskalács- és lángossütőknél alakultak ki – ezeket akkor sem lehet megunni, ha máskor is elérhetők –, és aki már ott volt, az biztosan végignézte a kínálatot. Bőségesen van ajándéknak és hétköznapi használatra is való termék a faházikókban: a hagyományos és új stílusú kerámiák, bundás papucsok és sapkák, míves ékszerek mindenféle anyagból, hangulatos gyermekjátékok, színes öltözékek – székelyruhát is vehet, akinek még nincs –, modern lakásokba is illő rongyszőnyegek, kézügybe való kosarak, gyógyfüves piperék között nehéz választani, és jóféle olvasnivaló is több sátorban kelleti magát. Az ünnepi asztalhoz is találni különlegességeket: az ínycsiklandó sajtok és hentesáruk mellett sokféle mézet, takaros csomagolású lekvárokat, gyümölcsleveket, borokat is lehet vásárolni.

Zene tegnap minden órában szólt, és amíg a vásár tart – december 24-én zárul –, minden nap több műfajban (vásári, reneszánsz, klasszikus, rock, jazz stb.) muzsikálnak majd a helybeli gyermekek, felnőtt együttesek, illetve a Kolozsvárról és Magyarországról meghívott zenekarok. Játszani is lehet: a legkisebbeknek betlehemi gyermekvárost építettek a kőszínpad mögött, a hétvégére pedig élő, simogatható állatokat is hoznak a kedvükért, a nagyobbak a háromszemélyes tandembiciklin tekerve varázsolhatnak fényt a főtérre, és még a korcsolyapályát is aranyos ágakkal, alkalmi égőkkel díszítették fel. Ugyancsak a karácsonyi hangulatot szolgálja az Erzsébet-park taván átívelő híd fényalagútja, és a városháza, illetve a mozi kirakatrajzai, a Plugor Sándor művészeti líceum diákjainak munkája. A főtéri és a parkbeli dekorációkat, berendezéseket egyébként mind helybeli művészeknek, cégeknek, mesterembereknek köszönhetjük.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2018-12-15: Közélet - :

Kató Béla marad a püspök

Az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) közgyűlésének tegnapi kolozsvári ülésén újraválasztották tisztségébe Kató Béla püspököt.
2018-12-15: Nemzet-nemzetiség - :

Petre M. Iancu: Annektálásokról, csatlakozásokról és egyéb nacionalista diverziókról (Centenárium)

Egy Nyugaton randalírozó bukaresti bűnözőt, nómenklaturista csemetéjével együtt, még mielőtt a román tévénézőket gyönyörködtette volna az átmenet korszakában, a német rendőrség tetten érte és átadta a bíróságnak. „Bízd csak rám”, mondta megnyugtatásul a cinkosának. „Kifogok én rajtuk.”