Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hitel gázvezetékre

2018. december 19., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A hazai gázhálózatot üzemeltető Transgaz állami vállalat 50 millió euró hitelt kapott az Európai Beruházási Banktól (EIB) saját gázvezeték-hálózatának bővítésére.

  • Fotó: Govnet
    Fotó: Govnet

A gazdasági minisztérium közleménye szerint a 308 kilométer hosszú vezeték a Fekete-tengertől a Bukaresttől nyugatra fekvő Podișorig vezeti el a fekete-tengeri gázt, amelyet így a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó úgynevezett BRUA gázvezetékbe, valamint a román nemzeti gázhálózatba is eljuttat. A vezeték megépítése összeköttetést teremt a délkelet-európai, közép-európai és nyugat-európai gázszállítási hálózatok között, így lehetővé teszi a fekete-tengeri földgáz értékesítését s hozzájárul Európa gázellátásának több forrásból való biztosításához. Az EIB közleménye szerint a hitel az első részlete annak a 150 millió eurós hitelkeretnek, amelyet jóváhagytak a Transgaznak. Fekete-tengeri földgáz vásárlásában Magyarország is érdekelt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2018-12-19: Pénz, piac, vállalkozás - :

Infláció

3,2 százalékra mérséklődött novemberben az éves inflációs ráta (októberben 4,2 százalékot mértek).
2018-12-19: Pénz, piac, vállalkozás - :

Terjeszkedés

Belép a román téglagyártó piacra a hét országban jelen lévő Leier csoport, s átveszi Románia egyik legnagyobb téglagyárát, a jászvásári Brikston céget – közölte az MTI-vel a Leier Hungária Kft. ügyvezetője. Komlós Andor elmondta, hogy a vételárat a két fél üzleti titokként kezeli.