Hírsaláta

2008. augusztus 15., péntek, Belföld

MÁSKÉPP LÁTJÁK. A szenátus jogi bizottsága egyhangúlag megszavazta a főügyészség kérését, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség bűnvádi eljárást indíthasson Corduţ Şereş volt ipari és Paul Păcuraru jelenlegi munkaügyi miniszter ellen. Mindketten szenátori mandátummal is rendelkeznek. A rendkívüli ülésszakról a 18-án, hétfőn ülésező házbizottság dönt. Văcăroiu házelnök hétfőn egy órára hívta össze a házbizottságot, hogy elemezze a jogi bizottság döntését a két szenátor bíróság elé állításáról, és hogy döntsön egy esetleges rendkívüli ülésszakról. (NewsIn)

A GOZSDU-HAGYATÉK MÁIG VITA TÁRGYA. A román fél követeli, a magyar fél pedig elzárkózik a Gozsdu-vagyon visszaszolgáltatásától. Az előzetes ígéretekkel ellentétben, a budapesti Gozsdu-udvarból nem lett sem kulturális gócpont, sem a ,,belváros gyöngyszeme", hanem egyszerű ingatlanpiaci befektetés. Az első közös magyar—román kormánytalálkozón a két fél megállapodott az Emanuil Gozsdu-hagyaték kérdésének rendezésében. A magyar Országgyűlés kevéssel a kormányülés után ratifikálta a dokumentumot. Ennek lényege az volt, hogy közösen vásárolják vissza az időközben önkormányzati tulajdonból magántulajdonba került ingatlanegyüttest. A román parlament azonban nem találta méltányosnak az ajánlatot, és mind a képviselőházban, mind a felsőházban leszavazták az egyezményt. Az ortodox egyház ugyanis azt állítja, hogy őt illeti meg a vagyon. A második világháború után a két ország közötti huzavonára pontot tett az 1953-ban kötött végső megállapodás, amelyet valószínűleg szovjet nyomásra fogadtak el. Eszerint a két fél ,,kölcsönösen megszünteti követeléseit egymással szemben", ez a szerződés azonban a magyar fél számára különlegesen hátrányos volt, ugyanis a román kézre került magyar vagyon értéke nagyságrendekkel haladta meg a magyar kézre került román vagyonét. (Új Magyar Szó)

MEDDIG TERJED A SZÜLŐ JOGA? Egy négyéves nagybányai kisgyerek élete veszélybe került egy műtét miatt. Májátültetésére már legalább egy éve sort kellett volna keríteni, de orvosi beavatkozás még nem történt. A kisfiú először 2007-ben került kórházba, akkor májzsugorodást állapítottak meg, sürgősen Bukarestbe szállították, de a fővárosban a szülők nem egyeztek bele a májátültetésbe. A nagybányai orvosok elmondták még, hogy a szervátültetéshez szükséges pszichológiai teszten mindkét szülő elbukott, ezért húzódik ilyen hosszan az egész. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2008-08-15: Közélet - x:

Ellenőriznek

A megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság július és augusztus folyamán összesen 155 feldolgozó, raktározó, kereskedő egységben, táborokban és kantinokban-vendéglőkben tartott szakellenőrzést.
2008-08-15: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Mondjon le
Cezar Preda, az LDP alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, a demokrata-liberálisok felkérik Adrian Năstasét, mondjon le parlamenti tisztségéről, hogy egyszerű állampolgárként állhasson az igazságszolgáltatás elé. Preda szerint Adrian Năstase nem politikai machináció áldozata, a 2004-es választásokat pedig azért veszítette el, mert a korrupció árnyéka vetült rá. Az alelnök ugyanakkor azt állította, hogy a tavalytól az SZDP és az NLP gátolta a korrupcióellenes harcot, és a Korrupcióellen Ügyészség vezetőjének leváltására irányuló javaslat szintén a két párt közötti egyezség bizonyítéka. Mint ismeretes, a képviselőház szerdán elutasította az Adrian Năstase és Miron Mitrea elleni bűnvádi eljárásra vonatkozó kérést.