Belföldi hírek

2008. augusztus 15., péntek, Belföld
Mondjon le

Cezar Preda, az LDP alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, a demokrata-liberálisok felkérik Adrian Năstasét, mondjon le parlamenti tisztségéről, hogy egyszerű állampolgárként állhasson az igazságszolgáltatás elé. Preda szerint Adrian Năstase nem politikai machináció áldozata, a 2004-es választásokat pedig azért veszítette el, mert a korrupció árnyéka vetült rá. Az alelnök ugyanakkor azt állította, hogy a tavalytól az SZDP és az NLP gátolta a korrupcióellenes harcot, és a Korrupcióellen Ügyészség vezetőjének leváltására irányuló javaslat szintén a két párt közötti egyezség bizonyítéka. Mint ismeretes, a képviselőház szerdán elutasította az Adrian Năstase és Miron Mitrea elleni bűnvádi eljárásra vonatkozó kérést.

Geoană alkotmányt módosítana

Mircea Geoană szerint módosítani kell az alkotmány azon cikkelyét, melynek értelmében a parlament jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy egy magas rangú tisztségviselő ellen bűnvádi eljárást indítsanak. Kifejtette, a parlamenti képviselők ,,kötelessége", hogy töröljék az alkotmányból az illető cikkelyt, s ezáltal az igazságszolgáltatás átpolitizálása is megszűnne. Az SZDP elnöke a Năstase—Mitrea-ügy főszereplőinek, párttársainak ugyanakkor azt tanácsolta, hogy ,,politikai érdekeiknek megfelelően" a legjobb döntést hozzák meg a korrupciós dossziék ügyében.

Postaprivatizáció

A kormány a jövő évben dönti el, hogy privatizálja-e a Román Postát — jelentette ki tegnap Borbély Károly. A távközlési miniszter kifejtette, a döntés után több évnek kell eltelnie, hogy a vállalatot felkészítsék az eladásra. Dan Mihai Toader, a posta vezérigazgatója leszögezte: az ügyben kizárólag a vállalat két részvényesének, a távközlési minisztériumnak és a tulajdonalapnak kell döntenie. Hozzátette, az átszervezési terv szerint a cég 2013-ban kerülhetne magántulajdonba. A Román Posta tíz regionális igazgatóságot működtet, összesen 7100 kirendeltsége van, mintegy 35 000 alkalmazottat foglalkoztat. Az első félévben a Román Postának 693,99 millió lejes forgalma volt, ami negyvennégy százalékos növekedést jelent a tavalyi év első feléhez képest, a bruttó profit elérte a 79,62 millió lejt.

Medvetámadás

Medve sebesített meg súlyosan egy 26 éves német turistát szerda este a Déli-Kárpátokban. A férfi túl van az életveszélyen, a hegyimentő-szolgálat stabilizálta állapotát, és a legközelebbi kórházba szállította. Az áldozat két társával együtt egy sátorban aludt Pucioasa gyógyfürdő közelében, amikor a medve széttépte sátrukat, valószínűleg élelmet keresve. Mindeközben megsebesítette az egyik alvó férfi vállát, hátát, csípőjét és fülét. Két társa sértetlen maradt. A hegyimentő-szolgálat tájékoztatása szerint a sátorozók egy olyan helyen táboroztak, ahol táblák figyelmeztettek a medveveszélyre. Az áldozat kísérői azonban arra panaszkodtak, hogy a figyelmeztető táblákon nem németül volt a felirat. A közelmúltban egy medve ugyanezen a helyen feldúlt két turistasátrat, akkor senki nem sérült meg. Az országban mintegy ötezer barnamedve él, több, mint bárhol máshol Európában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2008-08-15: Belföld - x:

Hírsaláta

MÁSKÉPP LÁTJÁK. A szenátus jogi bizottsága egyhangúlag megszavazta a főügyészség kérését, hogy a Korrupcióellenes Ügyészség bűnvádi eljárást indíthasson Corduţ Şereş volt ipari és Paul Păcuraru jelenlegi munkaügyi miniszter ellen. Mindketten szenátori mandátummal is rendelkeznek. A rendkívüli ülésszakról a 18-án, hétfőn ülésező házbizottság dönt. Văcăroiu házelnök hétfőn egy órára hívta össze a házbizottságot, hogy elemezze a jogi bizottság döntését a két szenátor bíróság elé állításáról, és hogy döntsön egy esetleges rendkívüli ülésszakról. (NewsIn)
2008-08-15: Közélet - Simó Erzsébet:

Külföldi hírek

Franciaország sürgeti a BT-határozatot
A francia külügyminisztérium nyilatkozatban szólította fel tegnap az ENSZ Biztonsági Tanácsának többi tagját, hogy ,,a lehető leggyorsabban" fogadja el a grúz—orosz tűzszüneti egyezmény megerősítését célzó határozattervezetét. Az első tervezet előírta az azonnali tűzszünetet, Grúzia területi épségének tiszteletben tartását és a visszatérést a múlt csütörtöki dél-oszétiai grúz beavatkozás előtti status quóhoz.