Peking, 2008A hatodik versenynap

2008. augusztus 15., péntek, Sport

Úszás, birkózás, aztán megint úszás, megint birkózás. Ha ilyen szépen, folytonosan gördülnének a magyar sikerek is... Sajnos, csak a gördülés jön be, a szép az elmarad. Kezdődött mindjárt a Gyurta Dani számával a férfi 200 m mellúszással.

Nem vártuk el, hogy Dani az olimpiai és világbajnok japán Kitadzsima babérjait leszakítsa, de azt reméltük, hogy az előfutamban úszott olimpiai csúcsához hű marad, és megvédi Athénban szerzett ezüstérmét. Reméltük... Aztán Dani bent ragadt a rajtnál, aztán átlazsálta a táv felét, míg a többiek tekintélyes előnyre tettek szert vele szemben. Szokásához híven, Dani rákapcsolt az utolsó 50 méteren, de ez kevésnek bizonyult, csak az ötödik helyhez volt elegendő. A tanulság: az éremszerzéshez nem elég csak az utolsó 50 méterre összpontosítani! A számot egyébként a címvédő Kitadzsima nyerte új olimpiai csúccsal.

Férfi 200 m mell:

1. és olimpiai bajnok KOSZUKE KITADZSIMA (japán) 2:07,64 ― ol. cs.

2. Brenton Rickard (ausztrál) 2:08,88

3. Hugues Duboscq (francia) 2:08,94

5. Gyurta Dániel (magyar) 2:09,22

A birkózóteremben a nehézsúlyú Deák Bárdos Mihály győzi le első ellenfelét, a 96 kg-os Virág Lajos viszont kikap, s várhat a vigaszágra, Fodor Zoltán, hogy elkerülje a várakozást, gyorsan intézkedik, azaz győz, s mire újra odafigyelünk, már negyeddöntős, nem úgy Bárdos, aki ugyan a mérkőzés egyetlen akcióját összehozta, az új ,,golyósszabály" révén kikapott az akcióhoz közel sem járó francia ellenfelétől. Ő is várhat a vigaszágra.

A Vízkockában Răzvan Florea az ötödik legjobb idővel váltotta meg jegyét a holnapi 200 méteres hátúszás döntőjére, ahol aztán megpróbálja megvédeni athéni bronzérmét. Van esélye! Közben a női 100 m gyorson ázsiai csúcsot úszó kínai Pang rossz rajt miatt a kizárás sorsára jutott, s oda a döntő, oda egy érem. Ez már ilyen. Na, de hogy ne keseredjenek el a kínaiak, a női 200 m pillangón Liu és Csiao kettős győzelmet aratott, ráadásul Liu a világcsúcsot is átírta. Igaz is, ,,ha lúd, legyen kövér". A címvédő Jedrzeyczak és a világbajnok Schipper ezúttal csak asszisztált.

Női 200 m pillangó:

1. és világbajnok LIU CE-KO (kínai) 2:04,18 ― vcs.

2. Csiao Liu-jang (kínai) 2:04,72

3. Jessica Schipper (ausztrál) 2:06,26

És ezután következett a nap fénypontja, a férfi 100 m gyors, a kétszeres olimpiai bajnok Hoogenbanddal, a világcsúcstartó Sullivannal, az ex-világcsúcstartó és Európa-bajnok Bernarddal, a váltóban nagyot produkált amerikai Lezakkal... Te jó ég, ennyi üstökös egy rakásban, hát nem csoda, ha vakító fény lett a Vízkockában... Az első 50 métert Sullivan úszta le a leggyorsabban, a másodikra mintha elfáradt volna, de az is lehet, hogy Bernard erre tartalékolta fantasztikus felső testének erejét... Tény, ő jutott elsőként a célba. Az idő viszont elmaradt a világcsúcstól, pedig az elődöntő eredményei alapján 47 másodpercen belüli világrekordra számítottunk. Na, de majd máskor.

Férfi 100 m gyors:

1. és világbajnok ALAIN BERNARD (francia) 47,21

2. Eamon Sullivan (ausztrál ) 47,32

3. Jason Lezak (amerikai) és Cezar Cielo Filho (brazil) 47,67

Míg a kínai céllövők újabb aranyérmet nyertek, Deák Bárdos és Virág birkózó elszalasztotta a vigaszágat, Fodor bejutott a döntőbe, ahol egy olasz legény várja. Ez a nap is érmes lesz tehát. Reméljük, aranyérmes. Ennyi öröm mellé jöhet még egy adag, most már a Vízkockából, ahol Cseh Laci bejutott a 200 m vegyes döntőjébe, a magyar 4x200 m-es női váltó (Mutina, Verrasztó, Dara, Jakabos) pedig pontszerző helyen (6.) zárta a döntőt, melyet az ausztrálok nyertek, természetesen új világcsúccsal. Nem is lehetett másként.

Női 4x200 m gyors:

1. és olimpiai bajnok AUSZTRÁLIA 7:44,31

2. Kína 7:45,93

3. Egyesült Államok 7:46,33

6. Magyarország 7:55,53

És akkor nézzük a sportlövőket, ahol sajnos, olimpiai bajnokunk, Igaly Diána nem jutott a skeet döntőjébe. Nem lesz címvédés.

Női kisöbű sportpuska, 3x20 lövés:

1. és olimpiai bajnok TU LI (kínai) 690,3

2. Katerina Emmons (cseh) 687,7

3. Eglis Yaima Cruz (kubai) 687,6

Női sportpisztoly:

1. és olimpiai bajnok CSEN JING (kínai) 793,4

2. Gundegmaa Otryadot (mongol) 792,2

3. Munkhbayar Dorsyuren (német) 789,2

Női skeet:

1. és olimpiai bajnok CHIARA CAINERO (olasz) 93 korong

2. Kimberly Rhode (amerikai) 93

3. Christine Brinker (mémet) 93

13. Igaly Diána (magyar)

A férfi tornászok egyéni döntőjében Koczi Flavius révén voltunk érdekeltek. De tudtuk, nem az éremcsatában is. Ott ázsiai fölény lesz a jellemző, kínai―kínai, kínai―japán párharc, vagy kínai―japán―dél-koreai hármasviadal... Európa csendes, újra csendes lesz, legfeljebb a pontszerző helyekért fognak könyökölni tornászai. Ahogy vándoroltak szerről szerre a versenyzők, úgy rajzolódott ki a kínai―japán párharc, s mit ad Isten, dobogó felé kapaszkodik a francia Caranobe. Tehát nem orosz, nem német, nem román tornász, hanem egy francia... A párharcot a kínai Jang Vej nyeri, aki közel három ponttal előzi meg japán ellenfelét s a francia Caranobe-ot. Koczi, sajnos, elvész a középmezőnyben (csak emlékeztetőül, 24-en szerepeltek a döntőben).

Férfi torna, egyéni összetett:

1. és olimpiai bajnok JANG VEJ (kínai) 94.575

2. Ucsimura Kohej (japán) 91,975

3. Benoit Caranobe (francia) 91,925

Megvan a harmadik magyar ezüstérem. A birkózó Fodor Zoltán nevéhez fűződik, aki a 84 kg-osok mezőnyében nőtt önmaga fölé. Nem tudta ugyan legyőzni olasz vetélytársát, de tőle senki sem várt érmes helyezést. Pekingben aztán csodálatosan birkózott. Olyannyira jól, hogy nem is az olasz nyerte a döntőt, hanem ő veszítette el egy pillanatnyi figyelmetlenséggel. Na, de nem háborgott, mint az örmény származású, de svéd színekben induló Abrahamian, aki az éremátadásán zsebre dugott kézzel állt fel a dobogóra, majd a földre hajította bronzérmét, és elhagyta a termet. Ezzel alighanem a bíráskodás miatti elégedetlenségét fejezte ki.

A kötött fogás utolsó három éremosztása:

Kötött fogás, 84 kg:

1. és olimpiai bajnok ANDREA MINGUZZI (olasz)

2. Fodor Zoltán (magyar)

3. Nazmin Avluka (török) és Ara Abrahamian (svéd)

Kötött fogás, 96 kg:

1. és olimpiai bajnok ASZLANBEK HUSZTOV (orosz)

2. Mirko Englich (német)

3. Mambetov (kazah) és Wheeler (amerikai)

Kötött fogás, 120 kg:

1. és olimpiai bajnok MIJAIN LOPEZ (kubai)

2. Kaszan Barojev (orosz)

3. Mindangos Mizgaitis (litván) és Jurij Patrikejev (örmény)

A mongolok megszerezték első olimpiai aranyérmüket a cselgáncsozó Najdan (100kg) jóvoltából. Sajnos, a magyar Hadfi Dánielt éppen az ezüstérmes kazah Zikijev állította meg biztató menetelésében.

Cselgáncs, férfi 100 kg:

1. és olimpiai bajnok TUVSHINBAR NAIDAM (mongol)

2. Askhat Zikiejev (kazah)

3. Movlud Miralijev (azeri) és Henk Gral (holland)

Cselgáncs , női 78 kg:

1. és olimpiai bajnok JANG HSZIN-LI (kínai)

2. Yalennis Castillo (kubai)

3. Stephanie Possamai (francia) és Jong Gjong Mi (dél-koreai)

Íjászat, női egyéni:

1. és olimpiai bajnok CSANG CSÜAN-CSÜAN (kínai)

2. Park Szung Dzsuk (dél-koreai)

3. Ok Hi Dzsun (dél-koreai)

Női skeet:

1. és olimpiai bajnok CHIARA CAINERO (olasz) 93(2)

2. Kimberly Rhode (amerikai) 93 (1)

3. Christine Brinker (német) 93(1)

Megkezdődtek a vívó csapatbajnokságok. És mindjárt meglepetéssel. Nem az Egyesült Államok (emlékezzenek csak, az egyéni döntőben az amerikai leányok foglalták el a dobogót), hanem az ukránok nyerték az aranyat. A döntő utolsó asszójában fordítottak az ukránok, és nyertek 45—44-re.

Női kardcsapat:

1. és olimpiai bajnok UKRAJNA

2. Kína

3. Egyesült Államok

A papírformának megfelelően Németország nyerte a díjlovaglás Hongkongban megrendezett csapatversenyét.

A győztes együttes 1976 óta veretlen ebben a számban, s összességében 12. alkalommal, sorozatban pedig hetedszer bizonyult a legjobbnak az ötkarikás játékokon.

Díjlovaglás, csapat:

1. Németország (Heike Kemmer, Nadine Capellmann, Isabell Werth) 72.916 százalékpont

2. Hollandia (Hans Peter Minderhoud, Imke Schellekens-Bartels, Anky van Grunsven) 71.750

3. Dánia (Anne van Olst, Nathalie Zu-Sayn Wittgenstein, Andreas Helgstrand) 68.875

Sportjátékok

Férfi kézilabda: Németország—Egyiptom 25—23, Lengyelország—Brazília 28—25, Dánia—Oroszország 25—24, Franciaország—Horvátország 23—19, Spanyolország—Kína 36—22.

Férfi vízilabda: Horvátország—Németország 13—5, Szerbia—Egyesült Államok 4—2, Olaszország—Kína 19—7, Magyarország—Spanyolország 8—5, Ausztrália—Kanada 8—5.

Férfi kosárlabda: Spanyolország—Németország 72—59, Kína—Angola 85—68, Egyesült Államok—Görögország 92—69, Ausztrália—Irán 106—68.

Férfi röplabda: Olaszország—Venezuela 3—0, Kína—Japán 3—2, Németország—Egyiptom 3—0, Oroszország—Brazília 3—1, Lengyelország—Szerbia 3—1.

Női gyeplabda: Hollandia—Kína 1—0, Spanyolország—Dél-Korea 2—1, Német-ország—Egyesült Államok 4—2, Argentína—Japán 2—1.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2008-08-15: Nyílttér - x:

Fogy az állami vagyon, mint a nyári harmat (Mai levelünk)

A jogtalanul elorzott ingatlanok visszaszolgáltatásának újabban megint teret szentelnek a médiában (nem hiába vizsgálódnak az EU megbízottai), tévéadásokban láthatjuk, hallhatjuk, hogy az eljárásokkal megbízott felettes szervek főnökei miként próbálnak kimaradni a jogos kritikából; s amit meg nem tudnak magukról lemosni, próbálják egymásra kenni. Hát igen, mert a korcs kommunista korban elrabolt ingatlanok ügye még távolról sem rendeződött a nagykorúságát ünneplő demokráciában.
2008-08-16: Kitekintő - x:

Egy háromszéki rendező Amerikában

Hogyan jutottam ki? A meghívás
Mert ez itt a kérdés. Annak idején, a 80-as évek elején teljesen abszurdnak tűnt egy államokbeli utazás a jámbor sepsiszentgyörgyi halandó számára. Olyan volt, mint amilyen a ,,kitántorgás" éveiben lehetett egy summás számára — a vágy elérhetetlen célja a ,,minden lehetőség" hazája. Sem rokonom, sem ismerősöm, ki meghívott és pénzelte volna az utat, nem volt. Hallottunk ugyan olyanokról, akik valamiképpen kaptak nyugati útlevelet, de az sem turista volt, hanem nagy nehezen, hosszú tortúrák közepette kivárt végleges kitelepülés. A szászok Németországba, a többiek nagyrészt zsidók, Izraelbe kérték, de útjuk vagy Bécsben térült el, esetleg Németországban, de az okosabbak az Államokba menekültek a ,,sokoldalúan fejlett" román szabadságból, melynek születésénél aktívan bábáskodtak anno.