Mit hozhat az új esztendő?

2019. január 3., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

A szilveszteri visszapillantások után az új esztendőre vonatkozó fogadalmak, valamint a jövőbe tekintő elemzések, jóslatok idejét éljük a napokban. Hogy mit hozhat számunkra 2019, azt nyilván nem tudhatjuk, legfeljebb előzetes tapasztalataink és a világban, valamint Romániában zajló folyamatok értelmezése révén fogalmazhatjuk meg, mire számíthatunk.

Ami az általános romániai helyzetet illeti, alighanem tovább fokozódik majd az a hihetetlen intenzitású belpolitikai háború, mely a kormánypártok és az elnök, valamint az ő oldalán álló ellenzéki alakulatok, különféle állami intézmények – ügyészség, hírszerző szolgálatok és mások – között zajlik. Kisebb átmeneti fegyverszünetet hozhat ugyan az, hogy január elsejétől Románia látja el az Európai Unió soros elnökségét, tartósabb megnyugvásra azonban már csak azért sincs esély, mert két választást is tartanak idén. Tavasszal az Európai Parlamentbe kell majd új képviselőket választani, az év vége felé pedig az államelnöki tisztségért szállnak versenybe a jelentkezők. Előbbi megmérettetés sem érdektelen, hiszen bár az EP továbbra sem számít a legerősebb intézménynek az Európai Unión belül, szerepe mégiscsak felértékelődőben, no meg azért annak összetétele sokat elárul majd arról is, hogy maguk az európai polgárok milyen uniót szeretnének. Az elnökválasztás pedig életre-halálra szóló harcnak számít Romániában: a szociáldemokraták szeretnék bevenni az egyik utolsó olyan a bástyát, amely még nem az övék, de amely szinte teljhatalmat biztosíthatna számukra, Iohannis pedig mindent megtenne azért, hogy folytathassa az eddig meglehetősen szerény megvalósításokat hozó elnöki munkáját. És persze sorakozik a többi potenciális jelölt is: Călin Popescu Tăriceanu, Dacian Cioloș, de mások is beszállhatnak még a következő hónapok során.

Politikai fronton tehát igen zaklatottnak ígérkezik a 2019-es év, de a gazdasági életet is alaposan megbolygatta a kormány december utolsó hetében: a bankokra, energia- és távközlési cégekre kivetett különadók arról árulkodnak, hogy a kormány egyre nehezebben talál pénzügyi fedezetet az állami szférában ígért béremelésekhez, s ha választási év lévén idén várhatóan nem vállalnak be népszerűtlen intézkedéseket, a feketelevest előbb-utóbb bizonyára felszolgálják majd.

E fokozódó bizonytalanságban a romániai magyarság helyzetében látványos javulásra aligha számíthatunk. Reménnyel tölthet el viszont, hogy az elmúlt időszakban kiderült: az erdélyi magyar politikai pártok és szervezetek képesek és hajlandóak az együttműködésre a közösség számára fontos ügyekben, Magyarország változatlanul kiáll a külhoni magyarság érdekeiért, Románián belül pedig erősödőben az államigazgatás centralizációját elutasítók hangja, és szerveződőben egyfajta regionalista mozgalom.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1541
szavazógép
2019-01-03: Közélet - :

Kislány az esztendő első szülötte

A kézdivásárhelyi városi kórházban az új esztendő első háromszéki babáját január elsején 4.30-kor a 23 éves esztelneki Majlát Erika hozta a világra dr. Dumitriu Elena szülész-nőgyógyász szakorvos segítségével. Az 53 centiméter hosszú és 3240 grammos Fanni Kriszta a Majlát család második gyermeke.
2019-01-03: Közélet - Nagy B. Sándor:

Tizenöt éves a Snaps

Élménydús hangversennyel ünnepelte a Snaps Vocal Band működésének 15 éves jubileumát a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében karácsony előtt: Cserkész Emese nagyon sok egykori zenésztársát meghívta erre a fellépésre, hogy a közel kétórás eseményen valamennyi felállásában megszólalhasson az együttes, miközben a háttérben az elmúlt másfél évtized koncertjeit, turnéit, próbáit felidéző fotókat vetítették.