Könyvbemutató Pákéban

2019. január 4., péntek, Nyílttér

Székely Marshal címmel jelent meg Szegeden az ott élő, de sepsiszentgyörgyi születésű, anyai ágon pákéi származású Datki Zsolt László neurobiológus első regénye, amelyet a szerző karácsony harmadnapján szépszámú érdeklődő előtt mutatott be a cselekmény helyszínén, Pákéban.

Vallomása szerint „a mű egyfajta víziója a jelen és a jövő világának, valamint egyfajta metaforája a székelység fogalmának”. A falusi környezet örök varázsa, az őseink iránti tisztelet, a becsület és a kötelesség, gyermekkori emlékek, megtörtént események és fiktív elemek is vannak a könyvben egésszé gyúrva, több mint kétszáz év történelmi eseményeibe beépítve. Utalás történik a jelenre és a jövőre is, a századkezdet Európájának geopolitikai helyzetére.
Megnyugtató az a derűlátás, amit a könyv sugall: székely népünknek sikerült átvészelnie az évszázadok megpróbáltatásait, és a jövőben is önmaga marad.
Az eseményre való ráhangolódásként Bedő Dalma tanuló Szabó T. Anna Származás című versét szavalta, a helyi Református Dalkör pedig az alkalomhoz illő kórusműveket énekelt.
Szántó István, Páké

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 221
szavazógép
2019-01-04: Nyílttér - :

Nagy utazás, azt mondtad, hogy ez az élet (Búcsú Gerőffy Dalmától)

A KépVidék Alkotócsoport búcsúzik Gerőffy Dalma építészeti technikustól, fotóstárstól, családi baráttól, aki egykor a sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza fotókörén számtalan tanítvány érdeklődését keltette fel a fényképezés iránt.
2019-01-04: Nyílttér - :

Vidám évzáró

A Zöld Nap Egyesület és a kézdivásárhelyi Sportiroda negyedik éve havi rendszerességgel szervezi meg a Mozgó délután nevű eseményt, amelynek huszonötödik kiadására december 27-én került sor.