Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Könyvbemutató Pákéban

2019. január 4., péntek, Nyílttér

Székely Marshal címmel jelent meg Szegeden az ott élő, de sepsiszentgyörgyi születésű, anyai ágon pákéi származású Datki Zsolt László neurobiológus első regénye, amelyet a szerző karácsony harmadnapján szépszámú érdeklődő előtt mutatott be a cselekmény helyszínén, Pákéban.

Vallomása szerint „a mű egyfajta víziója a jelen és a jövő világának, valamint egyfajta metaforája a székelység fogalmának”. A falusi környezet örök varázsa, az őseink iránti tisztelet, a becsület és a kötelesség, gyermekkori emlékek, megtörtént események és fiktív elemek is vannak a könyvben egésszé gyúrva, több mint kétszáz év történelmi eseményeibe beépítve. Utalás történik a jelenre és a jövőre is, a századkezdet Európájának geopolitikai helyzetére.
Megnyugtató az a derűlátás, amit a könyv sugall: székely népünknek sikerült átvészelnie az évszázadok megpróbáltatásait, és a jövőben is önmaga marad.
Az eseményre való ráhangolódásként Bedő Dalma tanuló Szabó T. Anna Származás című versét szavalta, a helyi Református Dalkör pedig az alkalomhoz illő kórusműveket énekelt.
Szántó István, Páké

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2019-01-04: Nyílttér - :

Nagy utazás, azt mondtad, hogy ez az élet (Búcsú Gerőffy Dalmától)

A KépVidék Alkotócsoport búcsúzik Gerőffy Dalma építészeti technikustól, fotóstárstól, családi baráttól, aki egykor a sepsiszentgyörgyi Tanulók Háza fotókörén számtalan tanítvány érdeklődését keltette fel a fényképezés iránt.
2019-01-04: Nyílttér - :

Vidám évzáró

A Zöld Nap Egyesület és a kézdivásárhelyi Sportiroda negyedik éve havi rendszerességgel szervezi meg a Mozgó délután nevű eseményt, amelynek huszonötödik kiadására december 27-én került sor.