Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. január 5., szombat, Belföld

LOBBI A REPTÉRÉRT. Egyetlen lej állami támogatást sem kapott eddig, ezért a Brassó megyei önkormányzat vezetői a kormányhoz fordulnak, hogy az épülő vidombáki repülőtér részfinanszírozása bekerüljön az ország költségvetésébe.

  • Forrás: bizbrasov.ro
    Forrás: bizbrasov.ro

Adrian Veştea, a megyei közgyűlés elnöke bejelentette, hivatalos beadvánnyal fordultak a kormányhoz, érvekkel próbálják meggyőzni Bukarestet, hogy az épülő repülőtérre hagyjanak jóvá állami támogatást. Felidézte, a kormány az elmúlt két évben több repülőtér korszerűsítését finanszírozta, 2017-ben 10 millió lejt különítettek el a marosvásárhelyi repülőtér javára, 8 millió lejt a nagyváradi légikikötőre és 15 millió lejt a nagybányaira. Tavaly a marosvásárhelyi reptér újabb 40 millió lejes kormánytámogatást kapott, a nagyváradi 10,2 millió lejt, a nagybányai 15 millió lejt, a szatmári pedig 10 milliót. Brassó megye költségvetéséből 32,6 millió eurót fordítottak a beruházásra 2006 és 2018 között. (Krónika)

BÍRSÁG A FACEBOOK MIATT. Ezerlejes büntetést kell fizetnie egy brăilai férfinak, miután több személyt szitokszavakkal illetett a Facebook közösségi portálon. Az ítélet nem jogerős, az alperes azzal védekezik, hogy másvalaki írt az ő nevében. Romániában viszonylag kevés alkalommal büntettek a Facebook miatt, pedig a felmérések szerint gyakran válik fenyegetés és káromkodás terepévé a közösségi oldal. Az egyik legemlékezetesebb eset 2012-ben történt, amikor Mircea Munteanu, az akkori Maros megyei prefektus kabinetfőnöke a Traian Băsescu volt államfő ellen utcára vonult tüntetőkről az auschwitzi haláltábor kapuját is díszítő Arbeit macht frei, azaz A munka felszabadít kijelentést tette. A legfelsőbb bíróság döntése értelmében a közösségi oldalon közzétett vélemény nyilvános állásfoglalásnak minősül, szerzője pedig jogilag felelősségre vonható. Az 1991-ben életbe lépett 61-es számú törvény szabályozza a becsületsértést és rágalmazást kimerítő cselekményeket, amelyek törvénybe ütköző cselekedetek, és 200-tól 1000 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatók. (Marosvásárhelyi Rádió)

ÉLÉNK FORGALOM. Mintegy kétmillióan keltek át az ország határátkelőin az óév végén és az új esztendő első napjaiban – ismertette a román határrendészet. Az óhitű ortodoxok karácsonya és szilvesztere közeledtével a határátkelőhelyeken szolgálatot teljesítők létszámát továbbra sem csökkentik. Tavaly december 21-étől idén január 2-áig körülbelül kétmillió személyt regisztráltak a romániai határátkelőhelyeken, mintegy 1,07 millióan a kilépő és kb. 930 ezren a belépő oldalon jelentkeztek útiokmány-vizsgálatra. Az utasokkal egyidejűleg 466 ezer gépjárművet is jegyeztek. Mindez 13 százalékos növekedést jelent az átlagos forgalomhoz képest. (Maszol)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 246
szavazógép
2019-01-05: Belföld - :

Tizenkétmillió turista

Tavaly január és november között 5,9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az előző év azonos időszakához mérten.
2019-01-05: Világfigyelő - :

Létrejött a Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet január 1-jén jött létre, miután az Emberi Erőforrások Minisztere, Kásler Miklós előterjesztésére a kormány november 10-én elfogadta a létrehozásáról és az azzal összefüggő jogszabályok módosításáról szóló kormányrendeletet.