Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

NATO-főtitkár: Oroszországnak van még egy utolsó esélye

2019. január 5., szombat, Világfigyelő

Oroszországnak van még egy utolsó esélye az atomrakétákról szóló orosz–amerikai fegyverzetcsökkentési szerződés (INF) fenntartására – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy tegnapi interjúban.

  • Jens Stoltenberg. Fotó: AFP
    Jens Stoltenberg. Fotó: AFP

Jens Stoltenberg a szárazföldi állomásoztatású, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló szerződés körüli vitáról nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem telepített újonnan ilyen fegyvereket Európába, Oroszország viszont igen. Ezek a NATO-besorolás szerint SSC–8 jelzésű, az orosz besorolás szerint pedig Novator 9M729 jelzésű fegyverek könnyen mozgathatóak, felszerelhetőek atomtöltettel, és csapást lehet mérni velük európai városokra. Végül is Európáról van szó, mert ezek a rakéták csak Európát érnék el, és így növelik egy Európára korlátozódó atomháború kockázatát – mondta. „Nem reagáljuk túl az ügyet, de reagálunk, ha Oroszország továbbra is megsérti a szerződést” – közölte Jens Stoltenberg.

Az Egyesült Államok 2013 óta állítja, hogy Oroszország az SSC-8/Novator 9M729 manőverező robotrepülőgépek telepítésével megsérti az INF-szerződést, mert a fegyver hatótávolsága meghaladja az 500 kilométert.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter december 4-én bejelentette, 60 napos határidőt adnak Oroszországnak arra, hogy ismét megfeleljen a szerződés előírásainak. Ellenkező esetben Washington felmondja az 1987-es egyezményt. Moszkva közölte: továbbra is betartják a megállapodást, és nem hagyják válasz nélkül, ha az Egyesült Államok felmondja azt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-01-05: Világfigyelő - :

Létrejött a Magyarságkutató Intézet

A Magyarságkutató Intézet január 1-jén jött létre, miután az Emberi Erőforrások Minisztere, Kásler Miklós előterjesztésére a kormány november 10-én elfogadta a létrehozásáról és az azzal összefüggő jogszabályok módosításáról szóló kormányrendeletet.
2019-01-05: Közélet - Váry O. Péter:

A könyv szolgálatában

Mindent összevetve jó évet zártunk, és ha az intézmény működésére, üzemeltetésére fordított energiáinkat is alapvető szolgáltatásunk érdekében tudtuk volna felhasználni, még jobb évünk is lehetett volna – értékelte Szonda Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója a 2018-as esztendőt. Az örömbe csúszó üröm oka az immár évek óta húzódó épületfelújítás, ugyanis az elkezdett, de azóta is befejezetlen munkálat okozza a könyvtárnak a legnagyobb gondot – bár ezt igyekeznek úgy kezelni, hogy a könyvtár látogatói – olvasók és rendezvényekre érkezők – ne vegyék észre.