Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Népszámlálás az állatkertben

2019. január 8., kedd, Magazin

Az új év kezdetén megtartott „népszámlálás” szerint a budapesti Fővárosi Állat- és Növénykert 856 faj összesen 8807 egyedét gondozza, ezzel Európa egyik legváltozatosabb állatgyűjteményét mutatja be a közönségnek.

  • Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert
    Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Az emlősöket 131 faj 1312 egyede, a madarakat 152 faj 1225 egyede, a hüllőket 125 faj 831 egyede, a kétéltűeket 32 faj 321 egyede, a különféle halakat pedig 204 faj 4340 egyede képviseli az állatkertben.

A gerinctelenek közül 206 különféle fajjal foglalkoznak, amelyek közül 102 faj esetében van egyedi nyilvántartás 646 egyedre. További 104 gerinctelen faj – elsősorban nagy egyedszámban tartott rovarok – esetében viszont nincs értelme az egyedi nyilvántartásnak, ezért ezek az állatok tenyészetenként szerepelnek a leltárban.

A teljes állatgyűjteményhez még hozzá kell számolni a Fővárosi Állat- és Növénykert kezelésében lévő Margitszigeti Kisállatkertet is, ahol 25 faj 132 egyedét mutatják be.
A bemutatott állatok változatos állatcsoportokat képviselnek. A budapesti intézményben igyekeznek minél szélesebb keresztmetszetet bemutatni a bolygó élővilágának sokféleségéből.

A változatos zoológiai és botanikai gyűjtemény is hozzájárult ahhoz, hogy az állatkertészeti berkekben mértékadónak tekintett úgynevezett Sheridan-listán, amely Európa 110 vezető állatkertjét pontozza és rangsorolja, a Fővárosi Állat- és Növénykert az összeurópai mezőnyben Koppenhágával és Dublinnal holtversenyben az előkelő 17. helyen áll.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2019-01-08: Magazin - :

Egymillióan néztek magyar filmet

Több mint egymillió nézője volt a magyar filmeknek a magyarországi mozikban 2018-ban – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. A legsikeresebb alkotás Herendi Gábor Valami Amerika 3. című vígjátéka volt 372 ezer nézővel.
2019-01-08: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Jó reggelt, Kőröspatak!

Gyorsabbnak remélte az ikerfalu közössége a helyi változásokat, a településfejlesztést – tolmácsoltuk a faluban hallottakat Kisgyörgy Sándor polgármesternek. Számtalan akadálya van ennek napjainkban – jegyezte meg a községvezető: hol a pályázatokat elbíráló gyulafehérvári központ, hol az egyre növekvő bürokrácia fékez, de az is előfordul, hogy a fejlődés azért nem halad, mert – néha a kevés pénzösszeg miatt – nem jelentkezik kivitelező a közbeszerzésre. Ezeket a nehézségeket a közösség tagjai alig vagy egyáltalán nem ismerik. Legtöbb panasz a Felszegen áthaladó kavicsos útra van, megunták a sarat, nyáron tűrhetetlen a por, hogy a mellékutcákról ne is beszéljünk.