Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KármentőElhunyt az épületköltöztető

2019. január 8., kedd, Jegyzet
Szekeres Attila

Életének 90. évében elhunyt Bukarestben Eugeniu Iordăchescu építészmérnök, akinek huszonkilenc olyan épületet sikerült megmentenie a lebontástól, amelyek útjában álltak Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor megalomániás városrendezési terveinek – adta hírül a sajtó vasárnap, a szakember temetésének napján.

A megmentett épületek között tizenhárom műemlék templomot és kolostort tartanak számon, ezért kissé megkésve, de nem elkésve, 2016-ban a román ortodox egyház legrangosabb elismerésével, a Patriarkátus Keresztjével tüntette ki az építészt.

Ceaușescu nagyon fogékony volt. Igen sokat tanult a szocialista testvérországokba tett látogatásai során. Minekutána a kommunista hatalom Romániában száműzte a címereket, a diktátor 1970-ben a Szovjetunióban tett látogatásakor felfedezte, milyen jól lehet reklámozni a szocialista vívmányokat címerekben. Hazajövetelekor elrendelte, alkossanak jelképeket a megyéknek és municípiumoknak. Ezek meg is születtek, két év múlva pedig törvényerőre emelkedtek. A szimbólumok gyárkéményeket, fogaskerekeket, körfűrészlapokat, kőolaj-finomítókat s egyéb hasonló antiheraldikus elemeket tartalmaztak.

Aztán az 1971-es kínai útján a diktátor megirigyelte, hogyan dicsőítik Mao Ce-tungot, s hazatérve hatalmas személyi kultuszt épített ki. Kim Ir Szen Észak-Koreájában a grandiózus építkezéseket csodálta meg, s hazatérve túl akarta szárnyalni azokat. Megépíttette a Nép Házát, melyben ma a parlament székel. Az építkezéshez azonban egész negyedeket kellett lebontani. A Kárpátok géniusza grandomán terveinek közel negyvenezer épület esett áldozatául Bukarestben. Az átrendezéseket máshol is bevezették, főleg Erdély városaiban, ahol elsősorban a magyar múltra emlékeztető épületeket tüntették el, és húztak fel helyettük betonkolosszusokat.

Eugeniu Iordăchescu meggyőzte a diktátort, hogy nem kell minden műemléket lebontani, a templomokat el lehet bújtatni az épülő tömbházak mögé. A fővárosi tervezőintézet műszaki igazgatója egész épületek elköltöztetésére is tervet dolgozott ki. Módszere az volt, hogy az épületek alá betonlapot öntöttek, s az egész építményt az erre a célra odakészített síneken, egy darabban elvontatták. Így menekült meg a bontástól többek között a 16. században épült bukaresti Mihai Vodă-kolostor és tizenkét más egyházi építmény. Huszonkét műemlék így is a buldózerek áldozatává vált.

Azt mondja a fáma, hogy a mérnök Gyulafehérváron a központi sugárút kialakítását akadályozó, lebontásra szánt 80 lakásos tömbházat szelt ketté, és annak egyik felét arrébb költöztette, a benne lakókkal együtt.

1984 augusztusának jó részét Csíkszeredában töltöttem. Ott csodáltam meg, amint a  Román Nemzeti Bank 1938-ban emelt épületét sínekre rakták és hátrébb vontatták. Ekkor alakították ki ugyanis a diktátor számára a „tapsteret”, s a márványlapokhoz nem illőnek ítélték a régi épületet. Helyére „korszerű” művelődési házat emeltek. Érdekes, hogy a bankban az egy hónapig tartó költöztetés idején mindvégig folyt a munka. A 2400 tonnányi épületet közel 130 métert „szekereztették”.

Még egy magyar vonatkozású érdekesség. Miután az RMDSZ-nek 1999-ben sikerült kiszabadítania a híres aradi Szabadság-szobrot, a szoborcsoport újraállítását 2004-ben engedélyezték. Takács Csaba ügyvezető elnök visszaemlékezése szerint, amikor helyet kerestek, a városvezetés minden félreeső teret felajánlott, s végül ő jelezte, egyet nem mutattak meg nekik: a hulladéktelepet. Ezután sikerült kijelölni a Tűzoltó teret. El is kezdték az építkezést, megöntötték az alapot, s mint az lenni szokott Romániában, le kellett állni. Mert volt egy „csatolt áru”, azaz nem állhatott a magyar emlékmű egymagában, kellett mellé egy román is, hogy román–magyar megbékélés parkjáról lehessen beszélni. A Szabadság-szoborral szemben Avram Iancu diadalíve kapott helyet. Ezért a már megöntött talapzat veszélybe került, s a helyzetet csak forgatással lehetett megmenteni. Ki mentette meg? Eugeniu Iordăchescu. Neki is köszönhető, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékműve újra látható Aradon.

Béke poraira.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1875
szavazógép
2019-01-08: Közélet - Fekete Réka:

Több, mint véradás

Jóleső érzés jó cselekedettel kezdeni az új esztendőt, kétség nem fért hozzá, ha barátaim kérnek, jövök – ezek B. Csanád, egy fiatal véradó szavai, aki azt mondta, a személyes meghívás sokat jelentett, ezért döntött úgy, hogy részt vesz a sepsiszentgyörgyi Szimpla kávézó által tegnap szervezett akcióban. A harmadik Szimpla-vérgyűjtés sikere éppen ebben rejlik – állítja dr. Andy Rosin, a Kovászna Megyei Transzfúziós Központ igazgatója.
2019-01-08: Máról holnapra - Fekete Réka:

Párhuzamos világban

Legrosszabb álmomban sem szeretném végiggondolni, mi lenne a rászoruló sokgyermekes családokkal, egyedül élő idős betegekkel, fogyatékkal élőkkel, önhibájukon kívül az utcára kerülő hajléktalanokkal, ha az egyházak és civil szervezetek nem segítenék őket.